Denník N

Kiska v straníckom tričku je už témou, no prezident hovorí len o práci v paláci

Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľubomír Galko vyzval otvoreným listom prezidenta, aby sa aj druhýkrát uchádzal o funkciu hlavy štátu. Pre Slovensko je lepšie, keby Kiska viedol stranu, oponuje mu líder OĽaNO Igor Matovič.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko zatiaľ najjasnejšie z politikov vyzval prezidenta republiky Andreja Kisku, aby reagoval na šumy okolo jeho možnej kandidatúry v nasledujúcich  parlamentných voľbách. V otvorenom liste na portáli Európske noviny Kiskovi napísal, aby sa uchádzal o post hlavy štátu.

„Spoločenská atmosféra je vďaka niektorým žurnalistom, blogerom, analytikom či lobistom priam preplnená ideou vášho aktívneho vstupu do takpovediac straníckej parlamentnej politiky. Viacerí skryte či aj otvorene tlačia na to, aby ste sa postavili do čela jednej z týchto nových strán, potom vyhrali voľby a stali sa premiérom,“ píše Galko.

„Pán prezident, uvedomujem si, že ste sa mi ako vášmu voličovi neupísali na dve volebné obdobia. Ale poviem vám úprimne, že to od vás očakávam – že potiahnete aj to druhé volebné obdobie. A som hlboko presvedčený, že to od vás očakáva aj drvivá väčšina vašich voličov a priaznivcov.“

Ľubomír Galko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľubomír Galko. Foto N – Tomáš Benedikovič

U Sulíka sa o Kiskovi bavia

Galko pre Denník N vraví, že list prezidentovi napísal ako človek, ktorý síce nemá vždy rovnaké názory ako Kiska, ale považuje ho za najlepšiu hlavu štátu od vzniku samostatného Slovenska. Odpoveď od prezidenta v skutočnosti nečaká. „Pán prezident sa aj tak vyjadril, že môj list zaregistroval, no nepovažuje za nutné naňho reagovať.“

Prezidentské voľby by sa mali konať v roku 2019. Riadny termín parlamentných volieb je naplánovaný na rok 2020. Podpredseda SaS tvrdí, že ho k napísaniu listu viedla obava z toho, že Smer by sa, tak ako pri župných voľbách, mohol snažiť o to, aby prezidentská voľba bola iba jednokolová. To by mohlo pomôcť kandidátovi s ich podporou.

„Ak by boli jednokolové posledné prezidentské voľby, vyhral by ich Fico,“ pripomína Galko. „Ja som zažil Ivana Gašparoviča ako prezidenta a veliteľa ozbrojených síl v čase, keď som bol ministrom obrany. Nie je jedno, kto je prezidentom republiky, a bola by škoda, aby sme takého človeka ako Kisku ťahali do straníckej politiky.“

Galko sa vo svojom postoji trochu rozchádza s predsedom strany Richardom Sulíkom. Ten pred Silvestrom v rozhovore pre TASR povedal, že ak nová strana na čele s Andrejom Kiskom vyhrá voľby a on sa stane premiérom, bude prvý, kto mu bude gratulovať a bude to úprimné.

O Kiskovom možnom vstupe do politiky sa malo debatovať aj na stretnutí Sulíka s predsedom parlamentu Andrejom Dankom, ktoré sa odohralo v Rakúsku, a obaja stranícki lídri o ňom prehovorili až po čase. Každý mal svoju verziu, podľa tej Sulíkovej sa Kisku ako konkurenta v parlamentných voľbách obáva najmä Danko.

„Richard to možno berie aj ako istú výzvu,“ hovorí Galko. „Ak by Kiska išiel do politiky, bolo by to so stranou, ktorá bude viac proimigračná, stredo-ľavá a povedzme eurofederalistická. SaS je pravicová, protiimigračná a eurorealistická.“ Sulík to podľa neho možno vníma tak, že by sa stretli v istom súboji, po ktorom by však prichádzalo do úvahy partnerstvo, lebo Kiska je slušný človek a v mnohom by sa zhodli.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident: Som v polovici, zostávam nezávislý

Prezident Andrej Kiska debaty o možnej budúcnosti v straníckej politike zvykne komentovať slovami, že sa venuje svojmu úradu a ničím iným sa nezaoberá. „Prezident je len v polovici svojho mandátu a má pred sebou ešte dvaapolročné funkčné obdobie, počas ktorého bude vystupovať ako nezávislý prezident,“ zopakoval jeho hovorca Roman Krpelan.

Podobne Kiska odpovedal aj v predvianočnom rozhovore pre týždenník Plus 7 Dní. „To je pre mňa diskusia o niečom, o čom naozaj nepremýšľam. Skôr oslovujem ľudí a volám ich do politiky, osobne som niektorých presviedčal, ale, žiaľ, drvivá väčšina mi vraví, že do tej špiny nevstúpi,“ povedal. „Budem podporovať mladých ľudí, aby vstúpili do politiky, a ja si budem poctivo robiť svoju prácu.“

Kiskovo meno sa spomína v súvislosti so združením Progresívne Slovensko, ktoré by v budúcnosti mohlo mať politické ambície. Tvárami združenia sú najmä ľudia z IT biznisu, napríklad Michal Truban či Ivan Štefunko. Truban v rozhovore pre Denník N povedal, že takéto špekulácie sú logické.

„Veľa ľudí z IT komunity sa s prezidentom pozná a v mnohom sme si názorovo blízki. No Progresívne Slovensko sa nespolieha na prezidenta. Nie je to projekt, ktorý si on tajne založil. Kiska si robí svoje veci, a práve preto je jedným z najlepších politikov, lebo sa takýmto zákulisným ťahom nevenuje.“

Podobne reagoval aj Ivan Štefunko. „Naozaj si netrúfam predvídať, ako sa prezident bude rozhodovať v období pred ukončením svojho mandátu, no myslím si, že hrá inú ligu, ako hráme my.“

Matovič: Nech Kiska prejde do parlamentu

Líder OĽaNO Igor Matovič sa na prípadnú Kiskovu kandidatúru v parlamentných voľbách pozerá inak ako Ľubomír Galko. „Andrej Kiska by mal vstúpiť do straníckej politiky,“ vraví Matovič, ktorý by považoval za dobré, keby bol lídrom novej strany.

„Obávam sa, že je tu skupina voličov, či už ide o bývalých voličov SDKÚ alebo možno Siete, ktorí tápu. Zároveň sú tu voliči, ktorí chcú v každých voľbách vidieť niečo nové. Ak nebudú mať vo voľbách dobrú ponuku, neprídu voliť, a po budúcich voľbách by opäť nemusela vzniknúť vláda bez Smeru.“

Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Matovič priznáva, že by to zároveň bola istá komplikácia pri hľadaní konkurenta kandidátovi Smeru v prezidentských voľbách. „Treba sa však pozerať, čo je väčšie dobro pre Slovensko,“ hovorí.

„Reálne sa o osude Slovenska rozhoduje vo vláde a v parlamente, nie v prezidentskom paláci. Ak chceme Slovensko zachrániť a vytrhnúť z pazúrov bandy, ktorá nám teraz vládne, tak by sa Kiska mal postaviť na čelo novej strany. Určite to vezme štyri až päť percent SaS, dve percentá OĽaNO, ale nemalo by nám ísť len o naše preferencie.“

Na podporu ľudí pre prípadný Kiskov vstup do straníckej politiky sa pýtal prieskum agentúry Focus pre denník SME, ktorý zverejnili pred Vianocami. Kisku ako lídra strany by privítalo len asi 13 percent opýtaných, vyše tri štvrtiny respondentov odpovedalo, že prezident by stranu zakladať nemal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie