Denník N

Česko chce dovoliť bežným ľuďom strieľať na teroristov, naša zbraňová loby to žiada tiež

Foto – TASR
Foto – TASR

Zmena by sa mohla do českého ústavného zákona dostať ešte tento rok, u nás ju žiadajú zástupcovia majiteľov zbraní. Ďalšie uvoľnenie pravidiel by mohlo byť nebezpečné.

Českí občania, ktorí legálne vlastnia zbraň, zrejme budú mať možnosť použiť ju proti teroristom, ak by sa stali svedkami útoku. Navrhuje to ministerstvo vnútra v reakcii na teroristické útoky v Európe. Návrh je hotový a do parlamentu by mal ísť pred októbrovými parlamentnými voľbami.

Podrobnosti určí zákon, podľa ministra vnútra Milana Chovanca by držiteľ zbrane mohol beztrestne zneškodniť teroristu ešte pred príchodom polície. V návrhu sa píše, že sa budú „podieľať na zaisťovaní vnútorného poriadku a bezpečnosti a ochrane územnej celistvosti, zvrchovanosti a demokratických základov Českej republiky“.

Podobný návrh by podľa prvých reakcií záujmových združení privítali aj držitelia zbraní na Slovensku. Takáto úprava by totiž na úrovni ústavy zaručovala ľuďom právo vlastniť zbraň, čo momentálne nemajú – takýto scenár je však na Slovensku nepravdepodobný. „Občania Českej republiky majú právo získať, držať a nosiť zbrane a strelivo na účel ochrany životov, zdravia a majetkových hodnôt,“ píše sa v českom návrhu.

312-tisíc zbraní

Na Slovensku vlastní zbrojný preukaz 148-tisíc ľudí a ministerstvo vnútra oficiálne eviduje 312-tisíc kusov zbraní. Je to porovnateľné číslo s dvakrát viac ľudnatým Českom, kde evidujú okolo 300-tisíc zbrojných preukazov.

Po teroristickom útoku na parížsky rockový klub Bataclan. foto - TASR/AP
Po teroristickom útoku na parížsky rockový klub Bataclan. Foto – TASR/AP

„Je to vyslovene žiaduce,“ reaguje Ľudovít Miklánek z predstavenstva združenia držiteľov zbraní Legum Telis na otázku, či by takúto úpravu mali prijať na Slovensku. Vraví, že ide aj o prístup jednotlivcov k obrane štátu. „Väčšina európskych štátov sa do zaistenia bezpečnosti snaží vtiahnuť občanov.“ Bez spolupráce obyvateľov so silovými zložkami podľa neho nie je možné dosiahnuť bezpečnosť, lebo polícia či armáda na to nestačia.

Miklánek vysvetľuje, že takáto zmena ústavným zákonom by zabránila snahe obmedziť držanie niektorých druhov zbraní bežnými občanmi. V Európskej únii sa momentálne rokuje o zákaze vlastniť zbrane ako civilné verzie samonabíjacích útočných pušiek – teda napríklad pušku AK-47 Kalašnikov či československú armádnu zbraň SA58 upravenú len na jednotlivé výstrely, nie dávky. Tie majú účinný dostrel aj viac ako 300 metrov a niektoré z týchto zbraní sa dajú nelegálne upraviť na streľbu dávkami. Podobnou zbraňou zabíjal v roku 2010 aj Ľubomír Harman v Devínskej Novej Vsi: zabil vtedy sedem ľudí, pätnástich zranil a napokon spáchal samovraždu.

Civili môžu situáciu ešte zhoršiť

„Ministerstvo vnútra ani policajný zbor v súčasnosti neuvažujú o legislatívnych zmenách v súvislosti s použitím legálnych zbraní tak ako v Českej republike,“ odpísal hovorca polície Martin Wäldl.

Súčasná právna úprava navyše podľa neho umožňuje použiť zbraň v súlade so zákonom, ak ide o nutnú obranu, „keď môže byť aj za použitia zbrane v legálnej držbe odvrátený priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený Trestným zákonom, teda aj proti teroristovi, ktorý pácha teroristický trestný čin“.

foto - TASR
Foto – TASR

Rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská má z návrhov, aký je ten český, obavy. „Mne sa to nezdá byť v poriadku. Títo ľudia nemusia vedieť vyhodnotiť situáciu, môže to byť v konečnom dôsledku kontraproduktívne. Zbraňou môžu ohroziť alebo smrteľne zraniť ďalších civilistov.“ Právnička si nemyslí, že by sa mali odovzdávať právomoci štátu civilom, a pripomína, že u nás aj v Česku platia ustanovenia o nutnej sebaobrane či krajnej núdzi, na základe ktorých sa ľudia môžu beztrestne brániť aj so zbraňou v ruke – a aj teroristom.

„Je to hrozivé,“ hovorí o českom návrhu predseda parlamentného branno-bezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS). „Bezpečnosť občana a majetku má zabezpečovať štát a občan sa môže podieľať na svojej individuálnej ochrane,“ hovorí. Na zásahy je tu podľa neho polícia a štát nepotrebuje v uliciach vyzbrojených extrémistov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie