Denník N

Kažimír: Prípad Bašternák ma trápi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií v rozhovore pre Trend povedal, že v kauze Bašternák ide o dôveryhodnosť štátu.

„To, čo voláme prípad Bašternák, je veľmi škaredý príklad toho, ako sa mohlo kradnúť na daniach v minulosti, keď neboli prijaté opatrenia, ktorým sme venovali veľmi veľa pozornosti.“ V rozhovore pre Trend to povedal minister financií Peter Kažimír.

Minister tvrdí aj to, že keby boli vtedy prijaté opatrenia ako zákaz platieb v hotovosti, kontrolný výkaz DPH, tak by „sme mohli viac vidieť a počuť“. „Aj tento prípad potvrdil, že to malo opodstatnenie,“ hovorí o opatreniach proti daňovým únikom Kažimír.

Jeho podriadení pritom Bašternáka „videli a počuli“ dobre. O podozreniach z jeho daňových podvodov spísali aj trestné oznámenie a poslali ho na políciu. Tá však vyšetrovanie prípadu podozrivo odflákla a odobril jej to aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Keď potom polícia trestné oznámenie zamietla, Kriminálny úrad finančnej správy nepodal voči tomu sťažnosť, hoci ju mal pripravenú. Doteraz poriadne nevysvetlili, prečo k tomu neprišlo. Vtedajší riaditeľ Jozef Luterán hovorí, že už bol na odchode a že si na to nespomína. Nie je známe, že by ho vyšetrovali pre zneužitie právomocí verejného činiteľa. V sťažnosti totiž boli aj nové informácie, ktoré mohli vyšetrovanie posunúť ešte ďalej.

„Doniesli to ľudia z Kriminálneho úradu finančnej správy (KUFS) a za prezidentovania Františka Imreczeho. To, že podanie polícia zastavila, je fakt. Je otázka, prečo nepodali proti tomu sťažnosť. Pýtal som sa, či niekedy predtým alebo potom nejaký protest podali, a odpoveď bola – nie. No Imrecze už zmenil postupy, takže dnes všetky sťažnosti musia ísť na inšpekciu a tá informuje prezidenta finančnej správy,“ povedal Kažimír.

„Mňa tento prípad trápi, ani nie z pohľadu veľkosti, lebo takých prípadov sú desiatky, stovky, v roku 2012 možno tisícky, mňa tento prípad trápi preto, že sa stal predmetom politického súboja a obrovského mediálneho záujmu. Našou povinnosťou je dať všetkým odpoveď, ako sa vyšetruje, ako koná finančná správa, aké budú závery, o ktorých musíme informovať aj verejnosť, pretože ide o dôveryhodnosť inštitúcií,“ vyhlásil podpredseda Smeru Kažimír, ktorý má „absolútny záujem, aby sa prípad vyšetril“.

Video: Kažimír: Našou povinnosťou je dať všetkým o Bašternákovi odpoveď (Autor: Trend)

Minister financií vraví aj to, že o prípade Bašternák nevedel, pretože na ministerstve to nie je tak, že by mu prezident finančnej správy nosil obálku so živými prípadmi alebo on jemu odovzdával obálku, ktoré prípady má uzavrieť. „Prisahám, že toto je čistá fantazmagória. Nemám k dispozícii žiadny nástroj operatívneho riadenia. Miera mojej informovanosti o akýchkoľvek kauzách je minimálna.“ Kažimír tiež hovorí, že to bol on, kto s podporou premiéra zastavil koaličné delenie pozícií na daňových úradoch.

Robert Kaliňák z funkcie ministra vnútra podľa neho neodstúpi. „Ku Kaliňákovi vám poviem len toľko, že si myslím, pokiaľ má podporu koaličných partnerov, tak človeka s jeho históriou a zásluhami sa Smer dobrovoľne nevzdá.“ Podľa Kažimíra sa ukázalo, že má aj podporu delegátov Smeru, keď mu na poslednom sneme vyslovili podporu. „To bol veľký test, išlo o tajné hlasovanie delegátov, ktorých som väčšinu osobne ani nepoznal.“

Kažimír sa pozná s Ivanom Piterkom, ktorý s Bašternákom staval komplex Bonaparte. „Piterku poznám od roku 1995 a pracoval som s ním v kancelárii Schubert a Partneri. On bol jeden z právnikov, ja som bol asistent daňového poradcu. Od roku 2006 s ním nemám žiadny biznis a vzhľadom na jeho typ práce sa s ním ani pravidelne nestretávam,“ povedal Kažimír. O Piterkovej účasti v komplexe Bonaparte sa vraj minister dozvedel až z médií.

Kažimír hovorí, že pred vstupom do politiky sa nepoznal s Robertom Kaliňákom ani Jánom Počiatkom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie