Denník N

Slovák či Maďar – a nie je to jedno? SND opäť ukazuje, že je svetové

Robert Roth (Lucifer). Foto - Andrej Čanecký
Robert Roth (Lucifer). Foto – Andrej Čanecký

Slovenské národné divadlo cez víkend premiéruje hru Mercedes Benz, ktorú na jeho objednávku napísal spisovateľ Péter Esterházy.

Niekedy sa dá povedať o diele, že nie je provinčné, ale výrazne presahuje lokálny rozmer aj vopred. Bez toho, aby ste ho videli. A nemusíte byť ani divadelným kritikom. Môže to znieť trúfalo, lenže stačí dodať meno autora novinky v repertoári SND a fakt, že hru napísal špeciálne preň. Mercedes Benz je jedno z posledných diel Pétera Esterházyho, najznámejší maďarský spisovateľ 20. storočia vlani v lete zomrel.

Nazval to podľa pesničky Janis Joplin a práve ona celé predstavenie uvádza. „Ó, pane, kúpil by si mi Mercedes Benz? Všetci moji priatelia jazdia na Porsche, musím mať nejakú kompenzáciu, celý život tvrdo makám a nik mi nepomôže,“ spieva americká ikona éry Sixties a iróniu umocní krátkym smiechom po posledných tónoch.

Irónia bola vlastná aj autorovi, ktorý svoju hru poňal ako historickú revue v dvoch dejstvách. Hlavné postavy prechádzajú dejinami šľachtického rodu Esterházyovcov aj celého stredoeurópskeho regiónu od 17. až do 21. storočia. Bude to inscenácia SND, o ktorej sa bude veľa hovoriť. Nestojí na efektnej scéne ako Fanny a Alexander, ale na slovách, na provokujúcich dialógoch a citlivých témach.

„Slovák či Maďar – a nie je to jedno?“ pýta sa útočne Pán, a keď všetci na javisku odpovedajú Nie, po chvíli dodá: „Slovom, šecko je jedno z hľadiska spásy.“ Postava kniežaťa zase ponúka monológ, aký sa mohol zrodiť len v strednej Európe: „Človek nech nie je Rakúšan, ak ho len k tomu neprinútia. Slovák… (pauza) Človek nech nie je Slovák, ak ho len k tomu neprinútia… Maďar…. (pauza) Človek nech nie je Maďar, ak ho len k tomu neprinútia…“

Dominika Kavaschová (Prvá milenka), Ondrej Kovaľ (Gróf), Robert Roth (Lucifer). Foto - Andrej Čanecký
Dominika Kavaschová (Prvá milenka), Ondrej Kovaľ (Gróf), Robert Roth (Lucifer).
Foto – Andrej Čanecký

Väčšina hercov sa objaví v niekoľkých postavách. Martin Huba hrá stvoriteľa, eštebáka a Angličana, Robert Roth je Luciferom, advokátom, revolucionárom a ďalším eštebákom, Dominika Kavaschová milenkou, matkou a kňažnou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie