Denník N

Nové knihy

Dielo Jany Bodnárovej o tom, ako valcovali dejiny životy drobných ľudí, a príbehy pseudonymného autora Petra Pečonku z Malej dunajskej vojny.

Jana Bodnárová: Náhrdelník/Obojok
Trio Publishing

Do svojho rodného mesta prichádza Sára, aby rozhodla o osude domu, v ktorom žili generácie jej predkov. Súčasnosť pretínajú fragmenty zo života mestečka a osudov jeho obyvateľov z čias druhej svetovej vojny, 50. rokov i z obdobia uvoľnenia a nádeje v druhej polovici rokov šesťdesiatych. Autorka vťahuje čitateľa do osudov postáv, aby si uvedomil, ako sa v nás všetkých zapísali naše sú­kromné i všeobecné dejiny a ako sa navzájom prelínajú. Miestami ako náhrdelník, niekedy ako obojok.

Peter Pečonka: Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny
Artforum

medium-svaty_masiar_zo_samorinaSlovensko-maďarské vzťahy sú občas napäté, občas vrúcne. Svoju víziu, ako by dunajská vojna mohla vyzerať v skutočnosti, ponúka Peter Pečonka: modré prilby v Šamoríne, česká rota Spytihněv, Nové Zámky v obkľúčení aj oravskí separatisti. „Potom sa do bojov v Šamoríne zapojil aj najlepšie vyzbrojený oravsko-kysucký batalión domobrany, a tomu sa podarilo zatlačiť Maďarov za mesto.“ Zatiaľ je to len Malá dunajská vojna, no ktovie, čo prinesie budúcnosť? Identita Petra Pečonku je neznáma podobne ako identita novinárov zatknutých cigánskou gerilou Čiernych vlkov, údajne sa za pseudonymom skrýva dvojnásobný finalista či finalistka súťaže Poviedka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie