Denník N

Sieť sa má zlúčiť s ministranou, za jej úver už možno Procházka nebude ručiť

Radoslav Procházka a Roman Brecely (vpravo). Foto - TASR
Radoslav Procházka a Roman Brecely (vpravo). Foto – TASR

Bývalá vládna strana by sa mala zlúčiť s málo známou Európskou demokratickou stranou už o niekoľko mesiacov.

Bez fungujúcej webovej stránky, s jedinou poslankyňou Alenou Bašistovou a s miliónovým dlhom začala rok 2017 strana Sieť. Vo vládnej koalícii bola pritom ešte do 1. septembra 2016, pred voľbami mala v prieskumoch až 14 percent, teraz by ju však volilo len 1,2 percenta ľudí.

No strana by v tejto forme mala prestať existovať, v Sieti plánujú zlúčenie s inou stranou. „Áno, je to vysoko pravdepodobné, že urobíme nejakú integráciu,“ odpovedal súčasný predseda strany a exminister dopravy Roman Brecely na otázku, či sa Sieť zlúči s inou stranou.

„Do jari by sme v tom mali mať jasno.“ O akú stranu ide, povedať nechcel.

Podľa informácií Denníka N by malo ísť o málo známu Európsku demokratickú stranu (EDS), ktorú už sedem rokov vedie podnikateľ narodený v Taliansku Antonio Parziale. Strana kandidovala vo voľbách naposledy v roku 2010, získala len 0,4 percenta a predbehla ju aj recesistická Paliho kapurková, veselá politická strana.

EDS je však stranou, ktorá je súčasťou rovnomennej, ale medzinárodnej Európskej demokratickej strany (PDE-EDP), ktorá má malú frakciu v Európskom parlamente s 11 poslancami. K PDE-EDP sa hlásil na jeseň aj Brecely a hovorí, že s ňou vedú rozhovory o spolupráci.

Ani sudca, ani ručiteľ?

Zakladateľ Siete Radoslav Procházka, ktorý sa nestal ani sudcom Všeobecného súdu EÚ, však už možno nebude ručiť za úvery v českej Fio banke vo výške 2,8 milióna eur s 3,6-percentným ročným úrokom. Za pôžičku ručil svojimi nehnuteľnosťami.

„Rokujem s bankou, aby tam Procházka vôbec nebol ako ručiteľ. Je možné, že banke bude stačiť ručenie budúcimi výnosmi,“ hovorí Brecely.

Nikoho iného vraj za ručiteľa po Procházkovi pribrať nechce. Procházka na otázky neodpovedal, s novinármi už dlhšie nekomunikuje.

Radoslav Procházka a Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strana Sieť by mala postupne do roku 2020 dostať od štátu príspevok vo výške zhruba 3,6 milióna eur. Na ten má nárok aj napriek tomu, že má už iba jedného poslanca.

Počítal sa totiž z mandátov, ktoré získala vo voľbách. „Pokiaľ nebudú predčasné voľby, budeme schopní to splatiť,“ hovorí súčasný predseda strany.

Web zapli po upozornení

Podľa Brecelyho po udalostiach v auguste, keď z postu predsedu odstúpil Procházka, odišlo zhruba 200 z vtedajších 1700 členov. Niektoré krajské organizácie podľa neho fungujú, niektoré už fakticky nefungujú.

„Pán Procházka je úplne mimo. Nie je ani členom a v zásade ani spolu nekomunikujeme,“ dodal Brecely.

Zakladateľ Siete Procházka zo strany odišiel, keď vrátil poslanecký mandát.

Sieti minimálne týždeň nefungovala webová stránka, ktorá je základným komunikačným prostriedkom každej strany. „Nastal tam nejaký problém s neuhradením faktúr,“ povedal Brecely k nefunkčnému webu. Do dvoch hodín po upozornení už stránka Siete fungovala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie