Denník N

Vlani sa vyrobilo viac falošného parmezánu než originálu

Celosvetová produkcia falošných syrov parmezán a Grana Padano vlani prvýkrát prekonala produkciu originálnych produktov vyrobených v Taliansku.

Zväz talianskych farmárov Coldiretti oznámil, že produkcia imitácií originálneho parmezánu, taliansky nazývaného Parmigiano-Reggiano, a syru Grana Padano vlani presiahla 300 miliónov kilogramov, zatiaľ čo objem originálnych syrov „made in Italy“ predstavoval len 295 miliónov kilogramov.

Vyššia produkcia falošných syrov spôsobila pokles vývozu oboch týchto syrov. Hodnota vývozu ďalších typických talianskych syrov, ako je Pecorino a Gorgonzola, naopak rástla.

Podľa zväzu Coldiretti sa väčšina falošných syrov parmezán a Grana Padano vyrába v Spojených štátoch, ďalej potom v Rusku, Brazílii, Argentíne a Austrálii. Zväz tiež upozornil, že na európskom a talianskom trhu sa objavujú nekvalitné napodobeniny syru Grana Padano s klamlivým označením, ktoré sa vyrábajú prevažne v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Estónsku a Lotyšsku.

Parmigiano-Reggiano a Grana Padano získali chránené označenie pôvodu. To znamená, že syry s týmto názvom sa smú vyrábať len v rámci daného regiónu a pod prísnou kontrolou kvality. Značka Parmigiano-Reggiano je chránená celosvetovo a smie sa legálne používať len na syr vyrábaný v severotalianskom meste Parma a okolí v súlade s prísnymi štandardmi kvality.

Podobné obmedzenia platia pre všetky syry predávané v EÚ pod názvom, ktorý tento syr označuje v inom jazyku, teda napr. parmezán alebo parmesan. Anglický názov však smú legálne využívať severoamerickí producenti na označovanie syra vyrábaného u nich.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na pripomienky@dennikn.sk.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika