Denník N

Z bundy mu spravil prístrešok. Čech na Dakare doplatil na to, že zachránil súpera v bezvedomí

Kvapil pred štartom Dakaru. Foto: FB LK
Kvapil pred štartom Dakaru. Foto: FB LK

Záchranou Taliana stratil tri hodiny, tie by mu v cieli odpočítali. Lukáš Kvapil sa však zranil na rozbitej trati, ktorá už nebola vhodná pre motorkárov.

Český motocyklista Lukáš Kvapil na prebiehajúcej Rely Dakar doplatil na to, že sa zachoval podľa pravidiel pretekov a zároveň fair-play.

Premiérové účinkovanie ukončil predčasne, už tento týždeň absolvuje operáciu v Česku.

„Nič neľutujem. Rozhodol som sa, ako som sa rozhodol. Prikazovali mi to pravidlá súťaže aj moje presvedčenie. Nedokážem si predstaviť, že by som nepomohol zranenému, ktorý je v bezvedomí.“

35-ročný nadporučík českej armády, ktorý slúžil v Iraku aj Afganistane, bol na svojom prvom Dakare.

Počas utorkovej druhej etapy si pri kontrolnom stanovisku všimol talianskeho motorkára Domenica Cipolloneho, ktorý havaroval a v bezvedomí ležal v neprehľadom mieste trate.

Zo svojej bundy mu urobil prístrešok proti slnku, a keď ho dostal do stavu vedomia, nechal ho vypiť všetku svoju vodu a privolal pomoc.

„So zraneným talianskym jazdcom čakal 50 minút na príchod záchranárov a potom pomáhal riadiť prichádzajúce autá, aby zdravotníci mohli zraneného ošetriť, naložiť a odviezť,“ uvádza tlačová správa tímu Big Shock Racing, za ktorý Kvapil pretekal.

Celá záchranná akcia ho stála tri hodiny, počas ktorých nemal čo piť na štyridsaťstupňovej horúčave. Ak však chcel pokračovať aj v ďalších etapách, musel prísť do cieľa, v ktorom by mu stratený čas odpočítali.

Za ten čas však trať prešli všetky ostatné vozidlá a blížili sa kamióny, bola rozbitá. V jednej zo skrytých dier mu uviazlo koleso a Kvapil havaroval.

„Poranil si tvár, rameno, mal otras mozgu a nezostalo mu nič iné, ako privolať pomoc aj pre seba. Vrtuľník ho previezol do bivaku, v ktorom v bolestiach niekoľko hodín čakal na prevoz do nemocnice,“ dopĺňa tlačová správa.

Na izbe sa potom stretol aj s talianskym pretekárom, ktorého zachránil. „Myslím si, že z toho bude veľké priateľstvo,“ povedal Kvapil.

Účasť na Dakare však neľutuje: „Je to neuveriteľné dobrodružstvo, a ak bude príležitosť, určite do toho pôjdem znova.“

Problémy na Dakare mal aj slovenský reprezentant Ivan Jakeš, ktorého v stredajšej tretej etape trafil blesk. V pretekoch však pokračuje ďalej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie