Denník N

Hlávková: Nechceli sme odradiť mladých od práce pre štát

Zuzana Hlávková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zuzana Hlávková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Transparency International so Zuzanou Hlávkovou a Pavlom Szalaiom spustia projekt, kde chcú diskutovať, čo znamená pracovať pre štát a aké to je.

Už dve mladé úradníčky vystúpili a porozprávali, ako to funguje v štáte. Najnovšie tak spravila riaditeľka odboru na ministerstve vnútra Monika Filipová, ktorá pre Denník N odkryla, ako nefunguje štátna správa, v ktorej sa nedokážu presadiť ľudia s návrhmi na zmeny a vylepšenia.

„Rok pred voľbami sa nič nerobí, lebo budú voľby a nemôžeme vyrobiť žiadny problém. Prišli voľby, zostavovala sa vláda – to boli ďalšie štyri mesiace. Potom prišlo predsedníctvo. Ani nevidím možnosti, že by som mohla niečo meniť. A nechcem tri roky sedieť a vysvetľovať ľuďom zákony a hasiť problémy. Chcela by som robiť aj niečo konštruktívne.“

Prvou štátnou úradníčkou, ktorá otvorene prehovorila o pochybných obstarávaniach na ministerstve zahraničných vecí, je Zuzana Hlávková, ktorá už dávnejšie svoje miesto opustila a po zverejnení svedectva sa stala verejne známou osobnosťou.

A hoci Hlávková potvrdzuje, že svedectvá úradníkov o pomeroch v štátnej správe sú potrebné, priznáva aj to, že môžu odradiť mladých šikovných ľudí, aby vôbec rozmýšľali nad prácou pre štát. „V decembri sme s Pavlom Szalaiom absolvovali niekoľko diskusií so študentmi na stredných a vysokých školách a uvedomili sme si, že sme naším prípadom možno trochu odradili mladých od práce pre štát.“

Hlávková navštívila dve vysoké školy, na jednej bola aj so Szalaiom, a jednu strednú školu. Reakcie boli podľa nej veľmi pozitívne.

„Študenti sa o správu krajiny zaujímajú, aj náš prípad ich zasiahol,“ hovorí. Študenti sa pýtali na to, ako určiť, či je niečo predražené, ako zvládať nenávistné komentáre na sociálnych sieťach, niektorí sa s nimi radili, ako postupovať vo svojich vlastných projektoch.

„Trápila ich najmä morálna dilema, ktorou sme si s Pavlom prešli, ako sme ju riešili a ako sme sa s ňou vyrovnali, čo nám pomohlo, takisto naše rozhodnutie vrátiť sa na Slovensko,“ opisuje stretnutia na školách Hlávková.

Chcú podporiť mladých

Spolu s Transparency International teraz plánujú spustiť projekt o tom, čo znamená práca pre štát. „Máme zatiaľ len kontúry, v januári chceme našu predstavu skonkretizovať aj v dialógu s ďalšími možnými partnermi,“ hovorí Hlávková.

Tento mesiac si chcú dohodnúť, s kým spolupracovať, určiť ciele aj konkrétne aktivity – teda koľko škôl, ktoré školy a v ktorých mestách by navštívili. „Práve pomoc mladým v štátnej správe a podpora ich odolnosti proti korupcii sú súčasťou nášho nového projektu, ktorý chystáme predstaviť,“ napísala Transparency na svojom Facebooku.

Mladí ľudia by podľa Hlávkovej mali ísť do štátnej správy a ovplyvňovať verejné politiky a „mentalitu“ v rámci našich inštitúcií. „Preto ich v tom chceme povzbudiť, no zároveň im ukázať, že ak sa im stane niečo podobné ako nám, majú k dispozícii podpornú sieť – nás, plus právnikov a zamestnávateľov, ktorí sú pripravení ponúknuť im právnu ochranu a možnosť práce,“ povedala o projekte Hlávková.

Projekt chcú robiť formou kampane a aj priamo s mladými – formou diskusie a workshopov. Spolupracovať chcú s bývalými aj súčasnými úradníkmi. S kým konkrétne, dnes ešte nemajú doriešené. „Sme v kontakte s viacerými ľuďmi, ktorí vyjadrili záujem o takúto aktivitu. Na konci mesiaca budeme múdrejší,“ hovorí bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí.

Aj financovanie chcú doriešiť tento mesiac. Hlávková hovorí, že plánujú osloviť nadácie, firmy, štátne inštitúcie, občanov a podporovateľov. Viacerí ľudia sa Transparency v priebehu decembra ozvali, či existuje verejná zbierka na podporu Zuzany Hlávkovej. Záujem ľudí pomôcť, aj finančne, by chceli využiť  na podporu projektov, ktoré bojujú proti korupcii.

Chcú ďalej pracovať pre štát

Hlávková aj Filipová hovoria, že pre štát chcú pracovať aj po zlej skúsenosti na svojich pracoviskách. „Viac ma ťahá verejný sektor, vždy som k tomu viac inklinovala. Chcela som, aby moja práca bola prospešná pre ľudí. Aby prinášala verejné dobro. Preto to bola pre mňa automatická voľba, ísť do štátnej správy. Môžete sa pýtať, prečo som nešla do neziskovky, ale chcela som byť vo vnútri systému, mať možnosť svojou troškou ovplyvniť smerovanie verejnej politiky, predsedníctva,“ povedala pred mesiacom v rozhovore Hlávková.

Ani Filipová, ktorá na ministerstve stále pôsobí, si inú prácu zatiaľ nehľadá. „Keby som hľadala, chcela by som si nájsť niečo v štátnej správe. Ale niečo, na čo je daná priorita,“ povedala v rozhovore.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie