Denník N

Keby aspoň mlčal, ale on sa cynicky vysmieva

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR
Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR

Ak si niekto, kto prežil kauzu Bašternák, ešte dovolí rozprávať o korupcii na najvyšších miestach, takmer isto s nami bude ešte roky.

Zbožné želanie, že s koncom predsedníctva nastane aj koniec Roberta Kaliňáka vo funkcii ministra vnútra, sa skončilo agentúrnou správou, v ktorej minister porozprával o neexistencii korupcie vo vysokej politike.

Ak si niekto, kto prežil prevalenie kauzy Bašternák, odvolávanie v parlamente, leto protestov, priame výzvy i nepriame náznaky, že by mal odísť, od časti koaličných partnerov i spolustraníkov, ešte dovolí takýto výrok, takmer isto s nami bude ešte roky.

Odmysliac si osobu, ktorá to hovorí, i okolnosti, za akých to hovorí, treba uznať, že novinové články by ako dôkaz pred súdom skutočne neobstáli, a celkom iste tým, že odhaľujú páchnuce skutočnosti, prispievajú k nedobrej atmosfére v spoločnosti. Lenže odmyslieť sa to nedá.

To, že minister obviňuje novinárov, je len klasickým trestaním (i keď slovným) posla zlých správ, kým tým, kto ich spôsobil, je on sám a jeho kamaráti. Odmyslieť sa nedá ani tisíckrát opakovaný fakt, že ministra vyšetrujú jeho vlastní podriadení, ani to, že tento pán na verejnosti doteraz uspokojivo nevysvetlil mnohé sporné veci a odbíjal ich opäť len odkazom na zlých novinárov, údajne manipulovaných opozičnými politikmi.

Keby aspoň mlčal alebo hovoril len o znížení počtu obetí dopravných nehôd. Ale on mlčať nebude, pretože už asi vie, ako to celé dopadne. Skutky sa nestali, zabudnite.

Lenže hovoriť v takejto situácii vety, aké hovorí, je len cynickým výsmechom všetkým tým, ktorí v sebe ešte živia nádej, že keď aj nebudeme krajinou, kde k takémuto konfliktu záujmov nikdy nedôjde, budeme žiť aspoň v krajine, kde človek s takýmto konfliktom nechá voľné ruky vyšetrovateľom, a preto zo svojej funkcie odstúpi.

Je výsmechom tým, ktorí ešte neprešli do totálnej naštvanosti a nechcú zbúrať politický systém voľbou nejakých bláznov, ale protiví sa im predstava, že tu existuje skupina vyvolených, na ktorých sú zákony i obyčajná ľudská slušnosť a pokora krátke.

Na ministrove slová sa možno zabudne, ale pocit, ku ktorému prispievajú, tu zostane aj naďalej.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie