Denník N

Keby aspoň mlčal, ale on sa cynicky vysmieva

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR
Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR

Ak si niekto, kto prežil kauzu Bašternák, ešte dovolí rozprávať o korupcii na najvyšších miestach, takmer isto s nami bude ešte roky.

Zbožné želanie, že s koncom predsedníctva nastane aj koniec Roberta Kaliňáka vo funkcii ministra vnútra, sa skončilo agentúrnou správou, v ktorej minister porozprával o neexistencii korupcie vo vysokej politike.

Ak si niekto, kto prežil prevalenie kauzy Bašternák, odvolávanie v parlamente, leto protestov, priame výzvy i nepriame náznaky, že by mal odísť, od časti koaličných partnerov i spolustraníkov, ešte dovolí takýto výrok, takmer isto s nami bude ešte roky.

Odmysliac si osobu, ktorá to hovorí, i okolnosti, za akých to hovorí, treba uznať, že novinové články by ako dôkaz pred súdom skutočne neobstáli, a celkom iste tým, že odhaľujú páchnuce skutočnosti, prispievajú k nedobrej atmosfére v spoločnosti. Lenže odmyslieť sa to nedá.

To, že minister obviňuje novinárov, je len klasickým trestaním (i keď slovným) posla zlých správ, kým tým, kto ich spôsobil, je on sám a jeho kamaráti. Odmyslieť sa nedá ani tisíckrát opakovaný fakt, že ministra vyšetrujú jeho vlastní podriadení, ani to, že tento pán na verejnosti doteraz uspokojivo nevysvetlil mnohé sporné veci a odbíjal ich opäť len odkazom na zlých novinárov, údajne manipulovaných opozičnými politikmi.

Keby aspoň mlčal alebo hovoril len o znížení počtu obetí dopravných nehôd. Ale on mlčať nebude, pretože už asi vie, ako to celé dopadne. Skutky sa nestali, zabudnite.

Lenže hovoriť v takejto situácii vety, aké hovorí, je len cynickým výsmechom všetkým tým, ktorí v sebe ešte živia nádej, že keď aj nebudeme krajinou, kde k takémuto konfliktu záujmov nikdy nedôjde, budeme žiť aspoň v krajine, kde človek s takýmto konfliktom nechá voľné ruky vyšetrovateľom, a preto zo svojej funkcie odstúpi.

Je výsmechom tým, ktorí ešte neprešli do totálnej naštvanosti a nechcú zbúrať politický systém voľbou nejakých bláznov, ale protiví sa im predstava, že tu existuje skupina vyvolených, na ktorých sú zákony i obyčajná ľudská slušnosť a pokora krátke.

Na ministrove slová sa možno zabudne, ale pocit, ku ktorému prispievajú, tu zostane aj naďalej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie