Denník N

Tomáš Janovic vystihuje urečnených politikov pár slovami (výber aforizmov o politike)

Tomáš Janovic dostal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Foto – Peter Procházka
Tomáš Janovic dostal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Foto – Peter Procházka

Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie obľúbenému aforistovi Tomášovi Janovicovi. Ocenil aj jeho boj za demokraciu. Vybrali sme z jeho tvorby, ako komentoval politiku a dianie na Slovensku.

„Pokus o totalitu sa podarí na prvý raz. Pokus o demokraciu treba stále opakovať.“

Aj tento aforizmus zahrnul spisovateľ Tomáš Janovic vo svojej novoročenke, ktorú pred pár dňami posielal priateľom a známym.

Keď ju chystal, ešte netušil, že prezident Andrej Kiska ocení jeho dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie. Štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy v pondelok prevzal aj za ochranu ľudských práv a slobôd a za rozvoj literatúry a audiovizuálnej tvorby.

Kto si vie utiahnuť aj zo seba

Vyznamenanie od prezidenta Janovica milo prekvapilo, berie ho aj ako poctu humoru. „Humor vždy bol pre mňa viac ako koníčkom. Aj preto, lebo kto si vie utiahnuť zo seba, veľa utiahne. A čo by som si želal? Mám taký aforizmus: ‚Je ozaj dobrodruhom, kto hľadá dobro v druhom?‘ Želal by som si, aby v našej krajine vyrastalo čím viac takýchto dobrodruhov, reagoval pre Denník N Janovic.

Janovic už roky výstižne a trefne aforizmami komentuje, čo sa deje. Jeho PF 2017 je len ďalším dôkazom, že to vie brilantne:

janovic-pf1 janovic-pf2

Aby sa nevrátila totalita

Známy spisovateľ nerád poskytuje rozhovory médiám. Ponuky zvykne odmietať slovami, že nie je rozprávačom. A pritom málokto má taký rozprávačský talent ako on.

No keď má pocit, že treba verejne prehovoriť, neváha sa ozvať. Pred marcovými voľbami sa napríklad zapojil do kampane Hráme o veľa, v ktorej vyzýval ľudí, nech idú voliť, aby sa nevrátila totalita. Prekvapením nakoniec bol úspech Mariana Kotlebu, ktorého Ľudová strana Naše Slovensko sa dostala do parlamentu.

Dodnes platia Janovicove anekdoty o populistoch: „Populista na počkanie nasýti všetky hladné uši. „Populistu najprv počúvame a potom poslúchame. „Populisti vždy sľubujú (v)raj na zemi.

A čo napísal o politikoch? Keby kradli popritom, že niečo vytvoria, ale oni kradnú popritom, že kradnú.

ČO NEVIDIEŤ

Národným hrdinom je zlodej.

Čo nevidieť sme národom národných hrdinov.

 

PRI ČÍTANÍ NAŠICH DEJÍN

Sme permanentne nasratí,

lebo sa cítime permanentne osratí.

 

Lup sa najlepšie odnáša v národnej zástave.

 

Podtatranský problém

Ako sa preklamať

k pravde?

 

ŠTÁT

Štát je pre nás zlaté teľa

aj dojná krava.

 

NAJMENEJ DEMOKRATICKY

Demokracia sa najmenej demokraticky správa k demokratom.

 

2 v 1 po našom:

národný + internacionálny

socializmus.

 

TREST

Sú krajiny,

pre ktoré je demokracia trestom.

 

Sloboda po našom

A teraz si slobodne zapodliačime!

 

Pri káve s Milanom Lasicom

Kolaborácia je náš prejav životaschopnosti.

 

MY SLOVÁCI

Nie je dôležité,

či my Slováci sme, alebo nie sme horší

ako Česi (Maďari, Eskimáci),

ale či nie sme pomaly horší

ako my Slováci.

 

Sme krajinka sebavedomých komplexov.

 

KEĎ SÚDRUHOVIA ŽARTUJÚ

Nenormálne časy nazývali normalizácia.

 

Komunizmus?

Niektorí naň doplatili smrťou

a niektorí životom.

 

HESLO ĽAVIČIAROV

Prerozdeľuj a panuj!

 

FEBRUÁR 48 – NOVEMBER 89

Aj my sme blúdili 40 rokov po púšti,

žiaľ, neviedol nás Mojžiš.

 

So Štrasserom, Lasicom aj Vilikovským

Smutné anekdoty mu pravidelne vychádzajú v .týždni. Vo svojej tvorbe sa často zameriava na rasovú diskrimináciu a generačné problémy. Vyšli mu knihy Moje najmilšie hriechy, Dostal rozum, Nikoho nezabije, Neber to osobne! či Pinkanie. Humor ho! sú rozhovormi s Jánom Štrasserom. Knihy Tri kostoly a Tri lásky vytvoril s priateľmi Milanom Lasicom a Pavlom Vilikovským, ilustroval ich Marek Ormandík.

Populárne sú aj jeho knižky pre deti a mládež Drevený tato, Ukradni tri vajcia, Jeleňvízor či Veselá knižka do prvej lavice. Koncom minulého roka mu vyšla knižka Zažmúr očká.

Tento rok 22. mája oslávi osemdesiate narodeniny. Narodil sa v Bratislave, vyštudoval slovenčinu a dejepis na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V rokoch 1960 až 1991 pracoval v satirickom časopise Roháč. Potom sa začal venovať literárnej tvorbe, je autorom mnohých rozhlasových, televíznych a divadelných hier.

Za tvorbu dostal množstvo ocenení. V roku 2006 získal aj Cenu Dominika Tatarku za knihu Maj ma rád.

Pred piatimi rokmi sa Janovic s manželkou spomínal v médiách, keď na nich slovne a fyzicky zaútočil na bratislavskej pošte bývalý poradca premiéra Roberta Fica Drahoslav Machala. Niekdajší člen komunistickej strany a prívrženec nacionalistickej politiky začal útočiť z ničoho nič, incident neskôr zapieral, usvedčil ho však kamerový záznam a svedkovia. Machala už roky predtým vulgárne nadával Janovicovi, keď sa náhodne stretli.

Už zosnulý Machala mal blízko k bývalému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, s ktorým vydal knihu exkluzívnych rozhovorov. Útok na Janovica Gašparovič vtedy neodsúdil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie