Denník N

Oslavujete MDŽ? Odpovedajú Radičová, Pauhofová, Flašíková, Schlesinger…

Ktorým známym ženám sa spája MDŽ s kuchynskými utierkami? Ktorá žena sa v tento deň dala dokopy s manželom a ktorú najviac potešia snežienky od dedka?

Medzinárodný deň žien oslavovali v roku 1978 aj v závode MDŽ,  kde pracovali tri štvrtiny žien. Foto - TASR
Medzinárodný deň žien oslavovali v roku 1978 aj v závode MDŽ, kde pracovali tri štvrtiny žien. Foto – Archív TASR

Pýtali sme sa: Oslavujete MDŽ? Aký má podľa vás tento sviatok význam? Ktorý muž a ako vás pri tomto sviatku najviac potešil?

 

molnarovaIvana Molnárová, generálna riaditeľka spoločnosti Profesia

Vždy ma poteší, keď si jeden z mojich synov uvedomí, že mám nejaký sviatok. MDŽ špeciálne neoslavujeme ani doma, ani vo firme. Stále tento deň medzi ľuďmi rezonuje a je to ako s dátumom narodenín, keď ho máte zverejnený na sociálnej sieti. Ľudia si na tento deň a príležitosť spomenú a pozornosť každého poteší. Nemyslím si však, že je potrebné formálne oslavovať ženy v špeciálny deň, ak si ich prístupom nevážite počas celého roka. Na to, aby ste žene darovali kvet, nepotrebujete konkrétny dátum.

 

DancikovaZuzana Dančíková, analytička Transparency International Slovensko

MDŽ špeciálne neslávim. Ženy netreba sláviť, stačí zaručiť ich rovnoprávne postavenie v spoločnosti. Poteší ma každý muž – feminista, ktorý sa bude v každodennom živote zasadzovať za rovnoprávnosť žien.

 

LassakovaJana Laššáková, podpredsedníčka parlamentu, Smer

MDŽ si ako sviatok vážim a som rada, že si ho aj dnes pripomíname. Je sviatkom medzinárodným od roku 1910 ako sviatok žien a boja za ich rovnoprávnosť. Môj manžel a synovia ma nikdy nezabudnú obdarovať v tento deň kvetmi.

 

premiérka Iveta RadičováIveta Radičová, sociologička a expremiérka

MDŽ od vzniku znamená úsilie o rovnoprávne postavenie žien ako základné ľudské právo. Spomienková akcia nie je len o začiatkoch presadzovania sa žien ako rovnocenných ľudských bytostí, ale najmä o bilancii, o vývoji práv žien a ich napĺňania. O našom práve na vzdelanie, príjem, nemrzačenie z dôvodu „tradícií“, výber partnera, osobnú bezpečnosť, nenásilné zaobchádzanie a neobchodovanie. Zďaleka tieto práva nie sú samozrejmé a dodržiavané. Preto je to príležitosť na bilancovanie úspechov aj neúspechov. A príležitosť vyjadriť solidaritu so ženami, ktoré trpia a zúfalo bojujú za svoje práva. Aj o tom bude môj prihovor na celosvetovom zhromaždení žien a mužov v Berlíne organizovanom NCRI na podporu a vyjadrenie solidarity so ženami v Iráne. Najväčší darček je významné zastúpenie mužov na tomto podujatí.

 

Kohutikova2Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB

Neoslavujem MDŽ ani Valentína, ale poteším sa kvetinke od detí na Deň matiek. MDŽ sa mi spája s kampaňovitými oslavami v minulosti, keď zvykli ženy obdarúvať darčekmi (kuchynskými utierkami a uterákmi), ktoré pripomínali nie veľmi dôstojné postavenie žien v spoločnosti. Ženy si zaslúžia úctu, lásku, slušnosť a vďaku po celý rok a nie iba raz v roku. Preto ma poteší kvet, malý darček alebo slovo vďaky či uznania od partnera a detí hocikedy aj viackrát ako raz do roka.

 

Jana DubovcováJana Dubovcová, ombudsmanka

V súkromí neoslavujem MDŽ. Vo verejnom živote však považujem tento sviatok za významný deň, lebo nám pripomína historický boj žien za zrovnoprávnenie v spoločnosti. Trvalo veľmi dlho, kým ženy dosiahli rovnaké práva, a ani dnes to nie je všade samozrejmosťou. Tento deň je preto dôležité v spoločnosti pripomínať.

 

KleinertDana Kleinert, módna návrhárka

MDŽ veľmi neoslavujem, pokiaľ však dostanem pri tejto príležitosti kvety, poteší ma to. Ale je to skôr o tých kvetoch a o tom, že si na mňa niekto milý spomenul, ako o sviatku. Nič v ten deň neočakávam – oslavy MDŽ sa mi totiž až príliš spájajú s komunizmom u nás. Ale celkovo veľmi neprežívam takéto sviatky, ani z Valentína nepadám do mdlôb. :-) Keď premýšľam, kto ma na MDŽ potešil, spomeniem si na jedno MDŽ asi pred 17 rokmi, keď sme sa dali dokopy s manželom. Ale tiež to je len časová zhoda a sviatok som vnímala len okrajovo. Boli sme v Marianke na prechádzke so psami a krásne tam kvitli snežienky. A tuším som aj kvet od neho dostala – ale to si už presne nepamätám. :-)

 

szaboovaBeatrice Szabóová, hovorkyňa premiéra  Fica

Sviatok, ktorý už viac ako 100 rokov poukazuje na nezastupiteľnú úlohu, ktorú v spoločnosti zastávajú ženy, a ktorý upozorňuje aj na problémy či znevýhodnenia, s ktorými sa ženy stretávajú, má podľa mňa význam. Preto osobne nepovažujem pripomínanie si MDŽ za nejaký prežitok.

 

KolesarovaĽudmila Kolesárová, manažérka Dobrého anjela

Mám rada tento sviatok, hoci ho špeciálne neoslavujem a nie som ani priaznivcom „dní niečoho“. Ale ženy si veľmi vážim. Som rada, že jedným zo symbolov ich sily a práv je aj medzinárodne uznávaný sviatok. O to viac ma mrzí, že je dlhodobo zneužívaný. Komunisti si robili propagandu, chlapi sa opíjali a aj po roku 1989 ich Vladimír Mečiar aj Smer využívajú na predvolebné manévre. Práve ženy by sa tomu zneužívaniu mali vzoprieť. Kto ma potešil? Som, našťastie, obklopená pozornými mužmi, a tak som už ako dievča vždy dostala kvietok od ocka a ako dospelá od manžela a v každom zamestnaní od šéfa a kolegov. Nikto z nich sa pritom neopil a nikto mi nehovoril, koho mám voliť. Ich pekný vzťah k ženám bol úprimný, takže ma vždy potešili. A ja tiež v ten deň darujem drobnosť mojej mamke, keďže muža po svojom boku už dlho nemá.

 

RazovaDaniela Danihel Rážová, riaditeľka Bond Reality

Neoslavujem nijak extra. Každú ženu, samozrejme, poteší kvetinka alebo to, ak ju rodina či partner ocenia ako ženu. Ale akékoľvek verejné oslavy takéhoto typu sviatku mi prídu neprirodzené a umelé.

 

MolierEveline Molier, radkyňa holandskej ambasády

Slávim MDŽ, hoci nemám naozajstnú dovolenku. V Holandsku je veľa akcií a diskusií, ktoré sa venujú ženám. Diskutuje sa o právach žien, rovnakom zaobchádzaní a ekonomickej nezávislosti. MDŽ je pre mňa deň vhodný na inšpirovanie žien na celom svete, aby sa postavili za svoje práva. Viem, že je na Slovensku zvykom v tento deň dávať ženám kvety, ale to naozaj nie je holandská tradícia. V pondelok 9. marca budem hostiť na obede diplomatky a slovenské ženy vo vedúcich pozíciách z oblasti podnikania, politiky a mimovládnych organizácií. Veľmi sa teším na diskusiu o postavení žien na Slovensku a jeho porovnanie so situáciou u nás. Čo sa môžeme učiť od seba navzájom a ako si môžeme vzájomne pomáhať dosiahnuť v živote to, o čo sa snažíme.

 

tk, kandidátka Smeru-SD na bratislavskú županku Monika Flašíková-BeňováMonika Flašíková-Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer

Oslavujeme ho vo frakcii v Európskom parlamente každý rok. Tento sviatok má podľa mňa závažný emancipačný význam a charakter. Symbolizuje silu ženy a dôležitosť rovnoprávnosti medzi pohlaviami. A mne sa tento sviatok teda vôbec nespája s mužmi. Považujem ho skôr za deň, keď si my ženy máme pripomenúť, čo sme dokázali a dosiahli, ale aj to, čo je pred nami a čo nám ešte spoločnosť dlhuje. Na Slovensku napríklad ženy v porovnaní s mužmi zarábajú stále takmer o 20 percent menej, nemáme žiadnu ministerku, ženy sú stále prezentované médiami skôr v sexistickom kontexte. Odstránenie týchto nedostatkov sa mi spája s MDŽ viac ako kytice či bonboniéra.

 

Táòa PauhofováTáňa Pauhofová, herečka

Každá oslava je príjemným spestrením dňa a ja vždy oslavujem s radosťou. Keď si odmyslím všetky bývalorežimné cirkusy, ktoré tento sviatok sprevádzali či sprevádzajú, je to milá príležitosť, ako si galantne uctiť ženu – bez ohľadu na vek a príbuznosť. Mne robí každý rok najväčšiu radosť dedko vlastnoručne natrhanými snežienkami zo záhrady, prípadne kúskom čečiny.

 

Eva Babitzová, šéfka strany Šanca

MDŽ neoslavujem, pretože ho vnímam ako socialistický sviatok a spája sa mi s minulým režimom. Najviac ma potešia všetci muži okolo mňa presne tak, ako každý iný deň – pozornosťou, dobrým nápadom, humorom. Darčeky sú tiež vítané hociktorý deň v roku.

 

Romana SchlesingerRomana Schlesinger, aktivistka LGBTI

MDŽ na Slovensku stratilo, či skôr nikdy nenadobudlo, skutočný rozmer oslavy toho, prečo sa tento sviatok v roku 1910 začal oslavovať. U nás je z toho deň červených karafiátov, nemiestnych vtipov v podaní politikov a vyzdvihovania ženských stereotypov. Málokto vie, že 8. marec pochádza zo štrajku newyorských krajčírok, ktoré v roku 1908 protestovali proti 10-hodinovému pracovnému času, nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. MDŽ si pripomínam väčšinou na akciách, ktoré tlmočia odkaz ženských práv a zrovnoprávnenia. V ten deň ma najviac potešila bývalá priateľka tým, že bola skvelou spoločníčkou na niektorom z kultúrnych podujatí venovaných právam žien a že mala rovnaký vkus na dobré víno ako ja. :-)

 

KusaAlexandra Kusá, generálna riaditeľka SNG

V Slovenskej národnej galérii si tento sviatok zvykneme pripomínať „patrične“ zvoleným dielom, a ak máme dobrý nápad, tak aj programom. Asi najviac ma potešil na základnej škole pán Kubran, učiteľ telocviku, keď ako darček zrušil dievčatám plánovanú tisícpäťstovku.

 

ButorovaZora Bútorová, sociologička, Inštitút pre verejné otázky

Mne sa ešte vždy vybavuje v pamäti to sprofanované socialistické MDŽ, keď som ako mladá zamestnankyňa vyfasovala červený karafiát, frotírový uterák či tuctový kuchynský obrus a hodiny som musela počúvať pripité šteklivé drísty kolegov (česť výnimkám). Pamätám sa, ako ťažko sa môj muž vyrovnával s očakávaním starej mamy, že jej donesie aspoň kytičku snežienok – napriek tomu, že o „uctievaní si budovateliek socializmu“ si ako poslucháčka Rádia Slobodná Európa myslela svoje. Dnes to vidím inak. Ôsmy marec nám má pripomenúť, že právo žien na slobodný dôstojný život sa nepošliapavalo len v iných krajinách, kde sú vystavované brutálnym a veľmi viditeľným formám rodovo podmieneného násilia a udržiavania v nevedomosti, biede a závislosti od mužov, ale aj na Slovensku. Je to aj príležitosť na sebakritickú bilanciu dlhov, ktoré má naša spoločnosť voči ženám. Nemám na mysli formálne konštatovanie faktov o zaostávaní ženských miezd za mužskými, o nízkom zastúpení žien vo funkciách, faktov o nespravodlivej deľbe povinností v rodinných vzťahoch alebo o mnohorakých formách násilia páchaného na ženách. Myslím skôr na to, že by sme si mali „otvoriť srdcia“ a pripustiť, že to nie sú akési prirodzené a neodstrániteľné danosti, ale závažné spoločenské problémy, s ktorými sa nedá zmieriť, lebo poškodzujú nielen ženy, ale oslabujú aj potenciál našej spoločnosti ako celku. A potom aj tlačiť na to, aby neostalo iba pri slovách. A ktorý muž ma najviac potešil na MDŽ? Mám na mužov, ktorí sú mi najbližší, vyššie a dlhodobejšie nároky a v žiadnom prípade ich neobmedzujem na ôsmy marec. Som pripravená prijímať od nich rozličné potešenia v ktorýkoľvek deň v roku.

 

zakladate¾ka a riadite¾ka festivalu Viera Dubaèová tlaèová konferenciaViera Dubačová, zakladateľka Divadla z Pasáže a neziskovej organizácie Animus Apertus, držiteľka Krištáľového krídla za filantropiu

Osobne MDŽ neoslavujem, ale ženy si zaslúžia, aby ich oslavovali. Mnoho žien nedostáva počas roka kvety z lásky, hoci by si ich zaslúžili aj raz do týždňa. Keď už nič iné, tak každý muž by mal ženu obdarovať kyticou aspoň raz do mesiaca. Zaslúžia si to a určite si to užijú.

 

Viera KrakovskáViera Krakovská, podpredsedníčka ZMOS a starostka obce Brusno

MDŽ neoslavujem. Stretneme sa v kruhu rodiny a blízkych, ale na pracovisku nie. Sviatok má podľa mňa význam, lebo ženy sa aspoň na jeden deň konečne dostanú viac do pozornosti a muži si ich viac všímajú. Niekedy to padne dobre.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie