Denník N

Známy portál šíril falošnú správu o Silvestri v Nemecku, nemecký kostol dav nepodpálil

Správa portálu Breitbart o silvestrovskej noci v Dortmunde. Reprofoto – N
Správa portálu Breitbart o silvestrovskej noci v Dortmunde. Reprofoto – N

Portál Breitbart, ktorého bývalý šéf bude robiť poradcu Trumpovi, šíril falošnú správu o Silvestri v Nemecku. Je obava, že podobných správ pred nemeckými voľbami bude pribúdať.

Odhalené: Tisícový dav na Silvestra napadol políciu a zapálil najstarší nemecký kostol. S takýmto titulkom uverejnil 3. januára článok americký portál Breitbart. Hlavná fotografie naznačovala, že išlo o čin imigrantov z Blízkeho východu.

Problém však je, že správa nie je pravdivá. Tisícový dav nenapadol políciu, došlo len k zrážkam medzi jednotlivcami. Kostol v Dortmunde nikto nepodpálil. Polícia dokonca hovorí, že posledný Silvester bol pokojný, a nad správou „krúti neveriacky hlavou“.

Falošná správa, ktorá sa rýchlo šírila na sociálnych sieťach, pripomenula Nemecku, že nepravdivé a vymyslené informácie tu môžu zohrať podobnú úlohu, ako zohrali v Spojených štátoch pred minuloročnými prezidentskými voľbami.

Nebola to strecha

Americký portál Breitbart nemal v Dortmunde svojho reportéra. Pri správe vychádzal z informácií reportéra miestnych novín Ruhr Nachrichten Petra Bandermanna. Tie pospájal, prekrútil či úplne domyslel do takých rozmerov, že Silvester v Dortmunde vyzeral úplne inak, ako ho videl reportér na mieste.

„Zahraničné médiá a používatelia sociálnych sietí na internete zneužili naše online spravodajstvo na šírenie falošných správ, nenávisti a propagandy,“ reagoval na článok portálu Breitbart Bandermann.

Na námestí v Dortmunde vítalo Nový rok skutočne viac ako tisíc ľudí. Nešlo však len o mladých imigrantov – tí tam boli „vo väčších či menších skupinách“. Okrem nich tam podľa The Local boli aj rodiny s deťmi.

Je pravda, že niektorí jednotlivci zapaľovali ohňostroje aj smerom k polícii. „WDR prinieslo správy, podľa ktorých policajti niektorým ľuďom nariadili, aby odišli; iných vzali do väzby,“ píše The Local. Nešlo však o útok tisícového davu proti polícii.

Takisto nie je pravda, že dav podpálil strechu kostola. V skutočnosti horela len sieť na lešení kostola. Menší požiar spôsobila pyrotechnika. Nie je jasné, kto je na vine ani či išlo o úmysel, no za 12 minút ho uhasili. Kostolu, ktorý ani nie je najstarší v Nemecku (hoci patrí medzi najstaršie), sa nič nestalo.

Breitbart tiež písal, že dav kričal „Alláhu akbar“ a mával zástavami al-Káidy a „spolupracovníkov Islamského štátu zo Sýrskej slobodnej armády“. Na videu od reportéra vidno jednu zástavu, ktorú však podľa Deutsche Welle používajú rôzne skupiny sýrskej opozície a datuje sa až k revolúcii Sýrčanov proti francúzskej nadvláde. Vlajku al-Káidy tam nevidno.

Sýrčania oslavujú prímerie doma, napísal reportér. 

„‚Alláhu akbar‘ v islame je podobné ako ‚amen‘ v katolíckej cirkvi. Tvorcovia falošných správ sa snažia spojiť skupiny na Námestí Leedsu s teroristickými útokmi. Faktom je, že nebolo vidno žiadne znaky toho, že by v Dortmunde oslavovali terorizmus,“ napísal Bandermann.

Krútia hlavami

Podľa polície v Dortmunde bola celkovo noc skôr pokojná. Tento rok na Silvestra volali na výjazd polícii 185-krát, vlani to bolo 421-krát.

„Neveriacky krútime hlavami, keď vidíme, ako sa táto operácia spolitizovala,“ povedal hovorca dortmundskej polície pre Washington Post.

Správu Breitbartu na Facebooku vyše 16-tisíc ľudí lajkovalo či zdieľalo. „Nebezpečenstvo je, že tieto správy sa šíria neuveriteľnou rýchlosťou a žijú svojím vlastným životom,“ povedala podľa AFP ministerka vnútra štátu Hesensko Eva Kühneová-Hörmannová.

Podobných správ v Nemecku pritom môže pribúdať – na jeseň sa v krajine konajú dôležité parlamentné voľby.

„Správa Breitbartu o Silvestri v Dortmunde môže byť ochutnávkou toho, čo nás čaká počas predvolebnej kampane,“ napísal v úvodníku denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Takéto stránky by mohli vo veľkom používať nepresné informácie, aby podkopali dôveru v inštitúcie.“

Trumpov poradca

Breitbart je americký portál, ktorý sa označuje za alternatívne pravicový. Je proti globalizácii, kritický voči imigrácii či islamu. Breitbart dlho viedol Steve Bannon, ktorý sa v lete stal šéfom kampane Donalda Trumpa. Ten si ho po voľbách vybral za špeciálneho poradcu do Bieleho domu, čo mnohí kritizovali.

Trump viackrát povedal, že portál Breitbart má rád.

Portál sa podľa nepotvrdených správ chystá v tomto roku rozšíriť aj na nemecké a francúzske jazykové verzie. V Nemecku už niekoľko firiem (napríklad BMW) stiahlo z neho inzerciu „z etických dôvodov“.

[Pochopiť fenomén konšpiračných teórií znamená spoznať ich mechanizmus. Objednajte si knihu Falšovaná pravda z knižnej edície Denníka N.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie