Denník N

Slovenskí emigranti sú mladí, je medzi nimi veľa lekárov, preto máme problém (vládna analýza)

Odchádzajú najmä mladí ľudia do 30 rokov, čo podľa IFP len prehlbuje demografický problém Slovenska.

Dáta o zdravotnom poistení, ktoré sa považujú za spoľahlivé, podľa vládnej analýzy potvrdzujú, že Slovensko má problém s únikom mozgov.

Počet ľudí žijúcich na Slovensku klesol za posledných 15 rokov o 300-tisíc. To je približne 5 % obyvateľstva. A nebude to konečné číslo, ich počet podľa analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP) ďalej klesá.

Odchod ľudí je problém preto, lebo krajinu opúšťajú podľa analyzovaných dát najmä mladí ľudia do 30 rokov a skôr vysokoškolsky vzdelaní.

To len zvýrazňuje problém Slovenska s demografiou: kým dnes na 100 Slovákov v aktívnom veku 15 až 64 rokov pripadá 19 dôchodcov, podľa poslednej demografickej prognózy Eurostatu ich v roku 2040 bude takmer 4o. Pracujúci teda budú musieť platiť vyššie dane alebo penzisti budú mať nižšie príjmy.

Pravdepodobnosť, že mladí ľudia odídu do zahraničia, zvyšuje to, ak si po skončení školy nenájdu prácu. Aj keď nezamestnanosť má ešte výraznejší vplyv na rozhodnutie odísť u ľudí od 30 do 40 rokov. Postupne však podiel dlhodobých vysídlencov začal narastať a momentálne presahuje 50 % tých, ktorí odišli od roku 2009.

Podľa údajov za roky 2010 až 2013 odíde za hranice 12 až 14 % absolventov po skončení vysokej školy. Za jeden rok tak akoby odišli verejné investície do vysokoškolského vzdelania v objeme 44,8 milióna eur. Medzi piatimi fakultami s najväčším podielom odchádzajúcich sú tri lekárske. Vo zvyšku rebríčka dominujú fakulty s technickým zameraním – inžinieri z leteckej, zo strojníckej či z hutníckej fakulty v Košiciach.

ifp222

Ekonómovia IFP pri analýze emigrácie vychádzali najmä z údajov o existencii zdravotného poistenia z centrálneho registra poistencov. Tie IFP použil, pretože sú presnejšie ako údaje postavené na oficiálnych údajoch o trvalom pobyte ľudí.

Z dát o platení zdravotného poistenia sa dá vyčítať, že najviac ľudí odišlo do zahraničia tesne po našom vstupe do EÚ (2004 a 2005). Počet poistencov na Slovensku sa vtedy za dva roky znížil o viac ako 200-tisíc.

Krízový rok 2009 bol výnimkou, vtedy na Slovensko prišlo viac ľudí, ako z neho odišlo. V ďalších rokoch nám každoročne ubudlo približne 15-tisíc obyvateľov, čo predstavuje približne 0,3 % populácie. V roku 2015 predstavovalo negatívne migračné saldo 6-tisíc obyvateľov.

Najviac ľudí odišlo do zahraničia z okresov Snina, Humenné a Medzilaborce. Najmenej ľudí odchádzalo najmä z okresov na juhozápadom Slovensku.

Treba ešte povedať, že priemerne polovica tých, čo odišli medzi rokmi 2000 až 2012, sa do roku 2015 vrátila. Medzi jednotlivými rokmi sú však rozdiely. Z ľudí, ktorí odišli v rokoch 2000 až 2003, sa 70 % až 80 % na Slovensko nevrátilo (do roku 2015). Tesne po vstupe do EÚ sa mnoho ľudí vrátilo späť na Slovensko.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie