Denník N

Obchody budú povinne zavreté 15,5 dňa v roku, Smer dohodol s obchodmi kompromis

Foto – TASR
Foto – TASR

Dnes sa nedá nakupovať 3,5 dňa.

Cez sviatky nenakúpite, a to už ani v Deň Ústavy Slovenskej republiky či cez Sviatok práce. Takúto zmenu si dohodol minister práce Ján Richter na pondelňajšom rokovaní so zástupcami odborárov a zamestnávateľov.

Novelu pripravili koaliční poslanci za stranu Smer Marián Kéry a Ján Podmanický. Teraz ju predložia do parlamentu s tým, že novinka by mala platiť od mája.

„Dnes už na Slovensku máme 3,5 dňa (Štedrý deň od poludnia, 1. sviatok vianočný, Nový rok a Veľkonočnú nedeľu, ktorá nie je dňom pracovného pokoja ani štátnym sviatkom, pozn. red.), keď je obmedzený maloobchodný predaj. Tento okruh rozširujeme o ďalších 12 dní, sú to všetky štátne sviatky a všetky dni pracovného pokoja,“ povedal Podmanický.

Očakáva, že drobné zmeny ohľadne zákazu predaja sa môžu v parlamente udiať pre vysoký počet dní pracovného voľna okolo Veľkej noci. Predaj by bol obmedzený v piatok, v nedeľu aj v pondelok. O zmenu obmedzenia okolo Veľkej noci žiada aj Republiková únia zamestnávateľov.

Inak má obmedzenie platiť pre celý sektor predajcov, mimo poskytovateľov služieb, ako sú reštaurácie či kiná, alebo prevádzky, v ktorých podniká sám živnostník.

Iba Tesco malo problém

Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu vraví, že novinku navrhli sami obchodníci.

Dôvodov je niekoľko: už dnes majú problém zháňať  zamestnancov a zosúladiť ich zmeny tak, ako to vyžaduje zákon, ale najmä – tržby počas sviatkov vraj nepatria medzi vysoké, ale ten, kto neotvorí predajňu, o ne príde na účet konkurencie.

Pritom v zahraničí je povinné voľno nad slovenské pomery bežná záležitosť, vraví Konštiak.

„Nemal by byť dôsledok na ekonomiku, pretože ľudia si nakúpia predtým alebo potom,“ hodnotí Konštiak. Podľa  jeho slov takto uvažujú všetky tunajšie klasické reťazce, s výnimkou Tesca, ktoré malo voči rozšíreniu obmedzenia predaja isté výhrady.

Možno inak by sa na Richterovu novelu obchodníci pozerali, keby prešiel aj zákaz predaja v každú nedeľu. Tak to presadzuje opozičná strana OĽaNO. Richter už v novembri avizoval, že nedeľný predaj zakázať neplánuje.

„Vidím priestor na nejaký kompromis. Teda možno viac štátnych sviatkov, nielen cirkevných, by som do tejto problematiky posunul. Spoločnosť však ešte nie je pripravená na kompletne voľné nedele,“ citovala Richtera agentúra TASR.

Ubudne šancí privyrobiť si

Debata nie je iba o voľne pre ľudí, ktorí nedobrovoľne pracujú cez sviatky, ale aj o tých, ktorí si cez sviatky radšej privyrobia cez brigády, prípadne cez vyššie sviatočné tarify. Odbory so zmenami súhlasili tiež.

„Odbory vítajú túto novelu (…), pretože to vytvorí priestor pre zamestnancov tráviť čas s rodinami a nie v práci. Bolo dlhodobou snahou odborov na Slovensku presadiť takúto novelu zákona,“ povedala Monika Uhlerová z OZ KOVO.

Vo veľkoobchode a maloobchode pracovalo podľa výberového zisťovania štatistického úradu v treťom kvartáli 2016 vyše 311-tisíc ľudí. V októbri 2016 zarábali ľudia vo veľkoobchode v priemere 857 eur a v maloobchode 635 eur.

Inštitút INESS upozorňuje, že Richterov vylepšovák môže pocítiť ekonomika.

„Každý zákaz pracovať znamená nielen pomalší rast životnej úrovne, ale aj vyššie náklady pre podnikateľov, ktorí musia aj počas sviatkov vyplácať zamestnancom riadnu mzdu. Ekonomické zákonitosti sa obísť nedajú. Takýto zákaz sa odzrkadlí napríklad v pomalšom raste miezd (alebo dokonca ich znižovaní v niektorých vysoko konkurenčných odvetviach) či pomalšom rozširovaní investícií,“ uvažuje Richard Ďurana z inštitútu INESS.

„Slovensko už teraz patrí medzi krajiny s najvyšším počtom sviatkov v Európe. Na dobiehanie životnej úrovne západných krajín existuje len historicky overený recept: viac práce, nie menej,“ dodal Ďurana.

Za zrušenie aspoň dvoch sviatkov lobujú dávnejšie aj zástupcovia zamestnávateľov.

„Deň ústavy, no čo je to za sviatok?“ pýta sa Konštiak.

Je možné, že Richter našiel s obchodníkmi spoločnú reč preto, že jeho novinka nemusí výrazne ovplyvniť ekonomický život reťazcov a ani viesť k redukcii počtu pracovných miest. Tá by ani nemusela byť viditeľná, pretože pre obchodníkov ľudia relatívne často pracujú ako brigádnici.

Nákupný komfort, na aký sú ľudia zvyknutí, by sa znížil, ale stále je tu možnosť nakúpiť si vopred, prípadne v zahraničí.

Miroslav Tulák zo Združenia slovenských spotrebiteľov upozorňuje, že v zahraničí sa robia väčšie nákupy, takže zákaz predaja počas sviatku u nás by mal mať minimálny dôsledok na nákupnú turistiku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie