Denník N

Jaroslav Krajčo – plodný autor právnickej literatúry

Právnik a sudca Jaroslav Krajčo. Foto - TASR
Právnik a sudca Jaroslav Krajčo. Foto – TASR

Bývalý sudca Najvyššieho súdu si prevzal Pribinov kríž I. triedy aj za celoživotné postoje, odbornosť a významný príspevok k tvorbe slovenskej legislatívy.

Občiansky súdny poriadok, Exekučný poriadok aj s komentárom, príručka o dedení nielen pre notárov, ale aj laikov. To je len veľmi krátky výber publikácií, ktorých spája meno Jaroslava Krajča. Podľa výpočtu diel v bežných kníhkupectvách sa môže zdať, že tento bývalý sudca Najvyššieho súdu, dnes 71-ročný, je jedným z najaktívnejších autorov právnickej literatúry u nás. A s tým súvisí, že aj často citovaným.

Krajčo pochádza z Behyniec v okrese Topoľčany. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Začínal ako justičný čakateľ, neskôr sa stal sudcom bratislavského mestského a krajského súdu. V rokoch 1987 až 1997 pôsobil na Najvyššom súde, kde predsedal aj jednému zo senátov. V roku 1992 sa aktívne zapojil aj do príprav slovenskej ústavy.

Zo súdu odišiel a začal sa venovať advokácii a publikačnej činnosti. Ako naznačujú aj vyššie uvedené názvy kníh, sústredil sa najmä na občianske a pracovné právo.

Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti práva si prevzal od prezidenta za „celoživotné postoje, odbornosť a významný príspevok k tvorbe slovenskej legislatívy.“ Rovnako aj za jeho „ťažko nahraditeľný citlivý prístup k riešeniu každodenných otázok a problémov vyplývajúcich z uplatňovania zákonov.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Slovensko

Teraz najčítanejšie