Denník N

Kollárovci chcú mať županov, rokovali aj s kotlebovcami

Marian Kotleba a Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Marian Kotleba a Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Peter Pčolinský bude v Prešovskom kraji kandidovať „na 90 percent“ a neformálne diskutoval s kotlebovcami, či ho podporia. Boris Kollár bude v Bratislave kandidovať „na 50 percent“.

Niekdajší organizátor protestov Gorila Peter Pčolinský bude s veľkou pravdepodobnosťou súperiť o kreslo župana v Prešovskom kraji a nevylučuje, že s podporou kotlebovcov. Pčolinský Denníku N potvrdil, že na túto tému už neformálne hovoril so zástupcami strany Mariana Kotlebu a aj s ním osobne.

„Nebolo to oficiálne rokovanie. Bavil som sa v parlamente s ľuďmi od nich, vrátane Kotlebu. Bavili sme sa o VÚC, ale k žiadnej dohode nedošlo. Všetko je otvorené. Nejakú spoluprácu nevylučujem, ale vôbec to tak nemusí byť. Určite sa však nebudeme nikomu pchať do zadku so slovami: prosím, podporte nás,“ hovorí Pčolinský.

Výmena vraj nebude

Poslanec bude na župana kandidovať „na 90 percent“ a tvrdí, že Kotlebova ĽSNS v žiadnom prípade nie je partnerskou stranou hnutia Sme rodina, ich podporu by však prijali rovnako ako podporu iných strán.

„Nie je to o tom, že sa budeme spájať s kotlebovcami v nejakých koalíciách. To absolútne nie. Keď sa rozhodneme, že Kollár alebo ja budeme kandidovať, určite nebudeme chodiť s prosíkom,“ hovorí Pčolinský a vylučuje, že by prípadnú podporu od kotlebovcov mohli „vymeniť“ za to, že nenasadia kandidáta vo voľbách v Banskej Bystrici. Kšeftovať vraj určite nebudú.

V strane Mariana Kotlebu pritom rokovania so Sme rodina popierajú. Podpredseda strany Milan Uhrík vraví, že na túto tému s Pčolinským oficiálne ani neoficiálne nerokovali a do volieb chcú dosadiť vlastných kandidátov. Kotlebovci podľa informácií Denníka N uvažujú, že by v Prešove navrhli vlastného kandidáta Jozefa Mihalčina, ktorý už na župana kandidoval za Slovenskú ľudovú stranu.

V Sme rodina zasa zvažujú kandidatúru nečlena strany v Banskobystrickom kraji.

Kollár odkázal, že v Bratislavskom kraji bude kandidovať „na 50 percent“.

Izolácia ako izolácia

Keďže chce koalícia už tieto voľby županov zmeniť na jednokolové, okrem čo najširších koalícií by ich mohli rozhodnúť aj kandidáti nasadzovaní ako „trójske kone“, teda systém, keď napríklad ľavica so stredne silným kandidátom nasadí proti stredne silnému pravicovému kandidátovi niekoľko slabších, zdanlivo pravicových kandidátov, aby oslabila súpera.

Kotlebovci sú v parlamente v izolácii a ostatné strany sa zhodli, že nebudú mať predsedov ani podpredsedov výborov. Výnimkou je poslanec ĽSNS Stanislav Drobný, ktorého ešte pred vznikom tejto dohody zvolili za podpredsedu výboru pre verejnú správu, ktorý vedie práve Kollár.

„Keď bola ustanovujúca schôdza, jednoducho som okamžite zvolal výbor a hneď sme to urobili. Zvolili sme overovateľov aj dvoch podpredsedov,“ hovorí Kollár. „Až neskôr začali rôzne strany vymýšľať, že sú fašisti, nie sú fašisti, majú tam byť, nemajú tam byť. Pre mňa je to irelevantná informácia, lebo už sme to spravili a je to dané,“ vysvetľoval Kollár po voľbách Denníku N. Hovoril, že Drobného na výbore zvolili jednohlasne. „Vyzerá to byť slušný človek na rozprávanie, komunikácia je s ním nekonfliktná“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie