Denník N

Z múzea o Stalinových represiách spravili výstavu oslavujúcu gulagy

Jediné múzeum o gulagoch v Rusku prevzal štát a namiesto poukazovania na stalinistický teror ospevuje jeho zamestnancov.

Stalinov kult sa vracia. Tí, čo upozorňujú na jeho zločiny, sú v nemilosti. Foto - AP
Stalinov kult sa vracia. Tí, čo upozorňujú na jeho zločiny, sú v nemilosti. Foto – AP

Rehabilitácia sovietskeho diktátora Stalina dostala za ruského prezidenta Vladimira Putina nový rozmer. Po tlaku na ľudskoprávnu organizáciu Memorial, ktorá skúma jeho zločiny, sa do problémov dostalo aj jediné ruské múzeum o gulagoch a stalinistických represiách, v ktorom možno navštíviť budovy pôvodného gulagu – Perm-36.

Doterajší riaditeľ múzea Viktor Šmyrov pre BBC povedal, že na miesto, kde kedysi Stalin posielal svojich oponentov, teraz nabehli štátni úradníci a vzali všetky zmienky o jeho zločinoch.

Do gulagov poslal Stalin najmä v 30. rokoch milióny ľudí.

Stalinov revival

„Samozrejme, že je za tým politický motív,“ povedal Šmyrov. Ako upozorňuje BBC, kult Stalina po rozpade Sovietskeho zväzu už nie je tabu. Jeho portréty sa často objavujú na prokremeľských demonštráciách. O jeho zločinoch sa veľmi nehovorí a mnohí Rusi ho dnes považujú za hrdinu.

Podľa nedávneho prieskumu Levadovho centra až 52 percent Rusov vidí Stalina pozitívne.

Perm-36 bol jediným miestom na Urale, kde si mohli turisti v Rusku vytvoriť akú-takú názornú predstavu o charaktere Stalinovho režimu, ktorý ako zločinný pomenoval Chruščov vo svojom legendárnom utajenom prejave už v roku 1956.

Operácia premena gulagu

„Pamätník nezmizne, ale múzeum prevzalo nové vedenie, ktoré úplne zmenilo obsah výstavy. Teraz je to múzeum o systéme pracovného tábora, a nie o politických väzňoch. Nehovoria o represiách za Stalina,“ povedal pre BBC Šmyrov. Celá operácia sa podľa neho začala v roku 2013.

„Teraz bude Perm-36 venovaný ťažkej a úctyhodnej práci udatných zamestnancov gulagu, ako aj o technológiách, ktoré chránili veľký sovietsky ľud pred piatou kolónou a rôznymi nacistami z Ukrajiny,“ napísal na blogu Aleksandr Kalich z mimovládky Memorial, ktorá sa o múzeum starala.

„V Perme ničia múzeum politických represií Perm-36. Chcú ho zmeniť na múzeum nápravneho systému. Je to obdivuhodný cynizmus nášho života,“ napísal zase na blogu rádia Echo Moskvy režisér Alexej German, ktorého pradeda dal zastreliť Stalin. „Keby v Osvienčime otvorili múzeum úspechov SS, dalo by sa to prirovnať k tomu, čo sa tu deje,“ napísal German. „Ešte šťastie, že sa toho dedo nedožil.“

Posledný gulag

V tábore Perm-36 žilo podľa BBC okolo tritisíc väzňov za Stalina a ďalších tisíc za Brežneva. Ako pracovný tábor pre disidentov fungoval až do konca 80. rokov. V jeho budovách žili okrem iných aj známi ruskí disidenti Vladimir Bukovskij či Sergej Kovaľov. Posielali tam nacionalistov z Ukrajiny či pobaltských krajín.

Perm-36 bol, ako napísal ruský server z litovského exilu Meduza, jediným v pôvodných priestoroch fungujúcim múzeom o represiách v ruských gulagoch. „Pred 18 rokmi po kolapse komunizmu sa o budovy začala starať miestna mimovládka. V roku 2014 sa však štát rozhodol nad miestom prevziať kontrolu,“ napísala Meduza.

„Sme svedkami vytvárania stalinistického štátu s enormnou mocou koncentrovanou v rukách jedného muža. Politický systém sa vracia k totalitarizmu,“ povedal Šmyrov pre BBC.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie