Denník N

Kaliňák neukáže, prečo vyšetrovateľ zamietol kauzu kompy. Minister Érsek o dohodenom kšefte nepochyboval

Nová kompa. Foto - vvb.sk
Nová kompa. Foto – vvb.sk

Opravené 16. 2. 2017 o 10:55: Prečo vyšetrovateľ hodil do koša miliónovú kauzu kompy, ministerstvo vnútra neprezradí ani po infožiadosti. Terajší minister dopravy Árpád Érsek pred voľbami hovoril o pochybnom tendri a „dobrom kšefte“ na úkor štátu.

„Je to dvakrát predražené, dobrý kšeft pre súkromnú firmu,“ vyratúval v parlamente pred viac ako rokom vtedy ešte opozičný poslanec Mosta-Híd Árpád Érsek, o koľko viac štát zaplatí za kompu po Dunaji, ktorú prestal prevádzkovať sám a zákazku získala spoločnosť Ponton City.

Pre dnes už ministra dopravy Érseka išlo o dohodený kšeft, na ktorom štát prerobí. V čase vypuknutia kauzy obviňoval štátnu Vodohospodársku výstavbu ovládanú Smerom zo zmanipulovania tendra. Firma Ponton City mala mať podľa neho dopredu isté, že vyhrá, lebo drahú loď si dala vyrobiť už krátko pred súťažou. Navyše tender nemala vôbec vyhrať, ale byť z neho vylúčená, podľa Érseka aj preto, lebo si načas nevybavila povolenie podnikať s kompou. O zmluvu za 25 miliónov eur súťažila sama.

Štátna zákazka na kompu medzi Vojkou a Kyselicou vyvolala za vlády Smeru obrovskú kritiku. Rozkývala stoličkou vtedajšieho ministra životného prostredia Petra Žigu zo Smeru, ktorý odvolávanie v parlamente ustál. Prípad v decembri 2015 začala vyšetrovať polícia.

Štát podľa prepočtov Érseka vychádzala ročná prevádzka kompy na 700-tisíc eur, no Ponton City sľúbili 1,6 milióna eur. „Dochádza k plytvaniu štátnych prostriedkov,“ vyhlasoval politik Mosta-Híd.

Terajšia poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová upozorňovala, že Ponton City má blízko k ministrovi obrany Martinovi Glváčovi zo Smeru, v jej pozadí sa objavili jeho obchodné partnerky. Glváč obvinenia označil za nehoráznosť. Firma aj Vodohospodárska výstavba tvrdili, že všetko bolo transparentné a v súlade so zákonom.

Pochybnosti vyvolalo aj to, že spolumajiteľom Ponton City istý čas bola americká firma Business Investments LLC (opravené na konci článku), ktorá má sídlo v rovnakej americkej garáži, kde bola aj Interblue Group – schránková firma známa z emisného škandálu, na ktorom štát za prvej vlády Roberta Fica prerobil najmenej 47 miliónov eur.

Medzičasom firma z americkej garáže vycúvala z Ponton City. Podľa denníka SME oficiálnymi akcionármi Ponton City sú jej manažéri Vladimír Mravčák a Ľubomír Baník.

Diera v zákone a korupčné škandály

Národná kriminálna agentúra preverovala podozrenia z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Po roku, v decembri 2016, prípad odmietla s tým, že sa nič trestné nestalo.

Érsek aj dnes trvá na svojich slovách, že prevádzka kompy je predražená. Neodpovedal však na otázky týkajúce sa uzavretia kauzy políciou. „Rozdiel v cene prevádzky štátnym SVP a súkromnou spoločnosťou Ponton City, ktorý činí takmer milión eur, je podľa Érseka neprimeraný,“ odpovedala včera jeho hovorkyňa.

Ako vyšetrovateľ dospel k tomu, že má prípad odmietnuť, neodkryjú. Denník N cez infožiadosť žiadal policajné prezídium o rozhodnutie o odmietnutí prípadu. Odpoveď prišla z kancelárie ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo Smeru, že nič nedajú, pretože podľa zákona nemusia. Šéf Kaliňákovho tlačového odboru Ivan Netík sa v liste odvoláva aj na to, že musia ochraňovať práva tých, ktorých sa trestné konanie týka, keďže nič trestné nebolo zaznamenané.

„Zákon v súčasnosti z nepochopiteľných dôvodov umožňuje utajovať rozhodnutia polície o odmietnutí trestného oznámenia. Je to diera v zákone, ktorá umožňuje tajiť aj rozhodnutia v dôležitých korupčných kauzách, pretože mnohé kauzy polícia zamieta hneď na začiatku,“ hovorí právnik Peter Wilfling, spolupracujúci s organizáciou Via Iuris, s tým, že ide o protiústavné obmedzenie práva na informácie o činnosti polície.

Árpád Érsek videl v kompe dobrý kšeft na úkor štátu. Polícia pod vedením nominantov Roberta Kaliňáka nič trestné nenašla. FOTO - TA SR a N Tomáš Benedikovič
Árpád Érsek videl v kompe dobrý kšeft na úkor štátu. Polícia pod vedením nominantov Roberta Kaliňáka nič trestné nenašla. foto – tasr a N Tomáš Benedikovič

Ak sa veľká časť prípadov končí odmietnutím trestného oznámenia z dôvodu, že podľa názoru polície určitý skutok nie je trestným činom, tak je podľa právnika Wilflinga vo verejnom záujme, aby bola rozhodovacia činnosť polície pod verejnou kontrolou.

Rozpor u Žitňanskej

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) reagovala, že kritika kompy od Ponton City zo strany Mosta-Híd stále platí. „Hovorili sme, že je to nevýhodná zmluva pre štát. Na tom sa nič nemení,“ uviedla v stanovisku Žitňanská s tým, že je na posúdení polície, či prišlo aj k trestnému činu. „Ak vyšetrovateľ dospel k záveru, že nie je dôvod na trestné stíhanie, nemal by mať problém postaviť sa pred verejnosť a svoje rozhodnutie zdôvodniť. Vždy som hovorila, že transparentnosť, ktorej súčasťou je určite aj verejné zdôvodnenie výsledkov vyšetrovania, je dôležitá pre znovunadobudnutie dôveryhodnosti,“ hovorí Žitňanská.

Možnosť, že teraz Kaliňák môže tajiť, prečo kauzu kompy zamietli, pritom prešla za éry Žitňanskej, keď bola ministerkou spravodlivosti vo vláde Ivety Radičovej. Do januára 2012 sa dalo podľa infozákona domáhať aj prístupu k rozhodnutiu vyšetrovateľa, prečo odmietol kauzu, do ktorej boli zapletení politici. Potom do zákona podľa Wilflinga vpísali ustanovenie, ktorého úmyslom bolo síce vyjasniť informačnú povinnosť polície, ale zároveň umožnilo utajovať rozhodnutia polície o odmietnutí trestného oznámenia.

Podľa Wilflinga neobstojí ani prípadný argument, že tieto rozhodnutia je potrebné tajiť, lebo by mohli zasiahnuť napríklad do súkromia. Na to je jednoduché riešenie: „Zákon stále umožňuje začierniť citlivé údaje.“

Počas vlády Smeru, keď bol ministrom Tomáš Borec (nominant Smeru), sa snažila Via Iuris navrhnúť opravu zákona. Borec však nakoniec novelu infozákona nikdy nepredložil na rokovanie vlády.

Kšeft sa má skončiť po novom tendri

Novú novelu teraz pripravuje Žitňanská. V utorok neprezradila, či tam zahrnie, aby bolo možné opäť zverejňovať rozhodnutia, ktorými vyšetrovatelia odmietnu prípady hneď na začiatku.

Súčasné znenie infozákona umožňuje sprístupniť iba rozhodnutie o postúpení veci, zastavení trestného stíhania, podmienečnom zastavení trestného stíhania a prerušení trestného stíhania.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) nedávno ohlásil, že Vodohospodárska výstavba v týchto dňoch vypíše nový tender na prevádzkovateľa kompy. Ponton City podľa Sólymosa súhlasila, že keď z neho vzíde víťazná firma, jej zmluva zanikne.

V článku „Kaliňák neukáže, prečo vyšetrovateľ zamietol kauzu kompy. Minister Érsek o dohodnutom kšefte nepochyboval“ z 11. januára 2017 sme nesprávne uviedli, že spolumajiteľom kompovej firmy Ponton City istý čas bola americká firma Business Investments LLC, ktorá má sídlo v rovnakej americkej garáži, kde bola aj Interblue Group – schránková firma známa z emisného škandálu, na ktorom štát za prvej vlády Roberta Fica prerobil najmenej 47 miliónov eur. Spoločnosť Business Investments nie je a ani nikdy nebola konečným vlastníkom spoločnosti CFS, teda ani spolumajiteľom spoločnosti Ponton City. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie