Denník N

Islamský štát v Iraku stráca (štyri otázky dneška)

Šiitski ozbrojenci podporujúci irackú armádu na odpočinku počas bojov s Islamským štátom. Foto – TASR/AP
Šiitski ozbrojenci podporujúci irackú armádu na odpočinku počas bojov s Islamským štátom. Foto – TASR/AP

Hoci zábery ničenia svetového kultúrneho dedičstva a správy o barbarskom počínaní Islamského štátu vyvolávajú dojem, že organizácia je na vrchole síl a nič jej nestojí v ceste, nie je to celkom tak.

Udržal si Islamský štát v Iraku územia, ktoré dobyl v lete minulého roka? 

Odborníci sa zhodujú, že islamisti si stále vedia udržať centrum „svojho“ územia, ale v okrajových častiach zaznamenávajú straty. Znamená to, že územie, ktoré majú pod kontrolou, sa pomaly zmenšuje. Koncom minulého roka prišli o niekoľko miest aj o prístup k Bagdadu zo severu a z juhu. Vytlačili ich zo Sindžaru aj miest v okolí Tal Afaru na severe krajiny. Momentálne prebieha bitka o Tikrít. Hoci to, že islamisti strácajú dobyté mestá, má psychologický efekt aj čiastočný strategický význam, ešte stále nejde o nezvratný začiatok ich pádu. To, ako sa mení mapa Iraku podľa toho, kto vyhrá ktorú bitku, dobre ukazuje tento projekt.

Kto vytlačil Islamský štát z okupovaných miest? 

Na severe to boli zväčša kurdské milície, prebrala sa aj iracká armáda, ktorá ešte v lete minulého roka pred postupujúcim Islamským štátom utekala. Významná je aj podpora zo zahraničia. Spojenými štátmi vedená koalícia bombarduje ciele Islamského štátu a iracká armáda otvorene spolupracuje s Iránom, ktorý jej poskytuje expertízu aj vojenskú techniku. Zatiaľ menší význam majú kresťanské milície tvorené bojovníkmi zo západných krajín.

Kde sa odohráva dôležitá bitka s IS? 

V Tikríte. Začala sa na začiatku tohto mesiaca a je prvou veľkou pozemnou operáciou irackej armády proti IS. Tikrít je významný, pretože je rodiskom Saddáma Husajna, ale aj pre svoju polohu. Operácia je významná aj pre účasť Iránu na jej plánovaní. Väčšina bojovníkov nie sú vojaci, ale členovia šiitskych milícií, čo spôsobuje obavy, pretože Tikrít je sunnitské mesto a vzťahy medzi týmito skupinami sú veľmi zlé. Bitka o Trikít sa vníma ako test pred veľkou ofenzívou proti Mosulu na severe.

Prečo je dôležitá pripravovaná bitka o Mosul?  

Lebo Mosul je druhé najväčšie iracké mesto a jeho získanie od Islamského štátu by pre islamistov predstavovalo zásadný zlom na ich ceste za kalifátom. Dobytie Mosulu by mohlo vojnu otočiť v prospech irackej vlády. Je to však riskantná operácia. Mosul má na rozdiel od takmer vyľudneného Tikrítu 750-tisíc obyvateľov, ktorí nebudú s nadšením vítať šiitskych osloboditeľov, hoci život pod IS je tiež peklo. Bitka zároveň preverí spojenectvo medzi USA a Irakom. Iračania už teraz deklarujú, že to budú oni, kto rozhodne o charaktere a prevedení bitky. Američania sa obávajú, že to bude skôr o tom, čo si predstavuje Irán.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie