Denník N

Breivik je čoraz nebezpečnejší, na súde opäť hajloval, vysúdil si však odškodné 36-tisíc eur

Anders Breivik. Foto – TASR /AP
Anders Breivik. Foto – TASR /AP

Masový vrah uspel s odvolaním, vo väzení s ním vraj zachádzali nehumánne. Breivik sa pred procesom uviedol nacistickým pozdravom a naznačil, že vo väzbe sa stáva ešte nebezpečnejším.

Nórsky súd vlani v apríli vyhovel Andersovi Breivikovi, ktorý sa sťažoval na „neľudské“ podmienky vo väzení.

Vrah 77 ľudí vyhlásil, že je vystavený mučeniu a bolo by humánnejšie ho zastreliť. Súd dal pravicovému extrémistovi prekvapivo za pravdu, Nórsko vraj nerešpektovalo jeho ľudské práva.

„Zákaz neľudského a ponižujúceho zaobchádzania predstavuje základnú hodnotu demokratickej spoločnosti. Platí bez výnimky, aj keď ide o teroristov alebo vrahov,“ znel rozsudok súdu, ktorý masovému vrahovi priznal finančnú kompenzáciu v hodnote vyše 36-tisíc eur.

Ďalšie obvinenia z porušenia práva na súkromný a rodinný život však boli zmetené zo stola. Breivikovi sa nepáčilo, že mu vedenie väznice kontroluje a cenzuruje korešpondenciu. Obmedzenie kontaktu s predstaviteľmi extrémnej pravice považoval za porušenie slobody prejavu.

Súd v telocvični

Keďže obe strany mali k rozsudku výhrady, tak sa v utorok 10. januára, po deväťmesačnej pauze, začal odvolací proces. Z bezpečnostných dôvodov sa odohráva za múrmi väznice Skien. V telocvični prerobenej na provizórnu súdnu sieň.

Breivik, oblečený v tmavom obleku, vstúpil do miestnosti, zvítal sa so svojimi advokátmi a demonštratívne dvihol pravú ruku. Nacistický pozdrav predviedol už vlani na jar a rovnako ako vtedy i teraz ho sudca Oystein Hermansen vyzval, aby gesto viac neopakoval.

Odvolacie konanie sa začalo prednesením argumentov prokuratúry. Breivik zaháji svoju výpoveď dnes a súd bude rokovať do stredy 18. januára. Kedy bude vynesený rozsudok, zatiaľ nie je zrejmé.

Podľa ČTK bude kľúčovou témou procesu otázka, aké prísne opatrenia môžu byť pri väzňovi Breivikovho kalibru uplatňované, bez obmedzenia ľudských práv. Experti nevylučujú, že podmienky vo väzení môžu mať negatívny vplyv na duševné zdravie. Sám extrémista tvrdí, že sa ho štát snaží dohnať k samovražde.

Čoraz nebezpečnejší

Generálny prokurátor Fredrik Sejersted však trvá na tom, že Breivik je ešte nebezpečnejší ako v minulosti. „Pred 22. júlom 2011 bol najnebezpečnejším mužom v Nórsku. Je ťažké odhadnúť, aký nebezpečný je dnes, a ešte náročnejšie bude odhadnúť, aký nebezpečný bude zajtra, budúci rok alebo o desať rokov,“ povedal Sejersted.

Pre portál The Local dodal: „Jeho krajne pravicové názory ešte zosilneli. Stále je pravicovým extrémistom.“

Podľa prokurátora sa Breivik snaží z väzenia šíriť nacistickú ideológiu, a preto sú prísne podmienky jeho zadržiavania nutné. „V roku 2011 pri dvojitom teroristickom útoku zabil 77 ľudí a naďalej postupuje podľa plánu, ktorý predstavil vo svojom manifeste. Dokončil aktívnu fázu a teraz pracuje na svojom projekte ako ideológ a pokúša sa vytvárať zločinecké siete,“ vyhlásil Sejersted.

Vlastná voľba

Breivik sa na porušovanie práv sťažoval viackrát. Už v roku 2012 adresoval úradom rozsiahly list, v ktorom kritizoval každodenné kontroly cely a nedostatok sociálnych aktivít.

Do vynesenia rozsudku mal navyše k dispozícii počítač, no po odsúdení o jeho používaní začali rozhodovať pracovníci väznice. „Obmedzujú slobodu jeho prejavu. Je to porušovanie ľudských práv,“ nechal sa počuť právnik Tord Jordet v roku 2012.

Podľa agentúry ČTK pritom Breivik v lete 2012 adresoval jednému zo svojich prívržencov list, v ktorom napísal, že si zvyšok života vo väzbe zvolil dobrovoľne: „Sedím naďalej v izolácii a pravdepodobne tomu tak bude mnoho ďalších rokov. To samozrejme nie je žiaden problém, pretože to bola moja vlastná voľba. Som zvyknutý na asketický život, takže nie je ťažké v tom pokračovať.“

Manželka a šírenie ideí

Viac ako chýbajúci kontakt s ľuďmi však Breivika trápi nemožnosť šíriť svoje idey.

Sejersted podľa ČTK skonštatoval, že odsúdený by bol ochotný znášať aj tvrdšie väzenské podmienky výmenou za slobodu prejavu: „Povedal, že by bol radšej prevezený na Guantanámo, pokiaľ by si mohol dopisovať s ľuďmi rovnakého názoru a vytvárať siete kontaktov.“

Obžaloba dodala, že z Breivikových listov vyplýva, že by si rád našiel priateľku či dokonca manželku, ktorá by mu so šírením ideológie pomáhala. „Najdôležitejšie v mojom živote je slúžiť národnému socializmu. Preto je nutné zariadiť vydanie mojich troch kníh, čo je mi upierané. Manželka by ich publikáciu zjednodušila,“ napísal Breivik.

Najdrahší väzeň

Sejersted označil Breivika za „najdrahšieho nórskeho väzňa“ a dodal, že v mnohých ohľadoch sú jeho podmienky lepšie ako u iných väznených. Pre porovnanie, podľa amerických predpisov by mala mať cela najmenej 7 a pol štvorcového metra, no Breivik obýva plochu takmer štyrikrát takú veľkú. Má to kompenzovať skutočnosť, že terorista nemôže nadväzovať kontakt s ďalšími väzňami.

Väznica v meste Skien zároveň patrí k najluxusnejším na svete. Breivik má k dispozícii tri miestnosti – jednu na spanie, druhú na štúdium a tretiu na cvičenie. V cele má prístup k televízii s DVD prehrávačom, bežiaci pás, hernú konzolu a počítač, avšak bez pripojenia na internet. Prominentný väzeň dostal možnosť hrať florbal so zamestnancami väznice a šachy s dobrovoľníkmi, no odmietol.

Podľa portálu iDnes 54 percent Nórov v prieskume verejnej mienky z roku 2012 uviedlo, že podmienky vo väzení sú príliš komfortné.

Anders Behring Breivik (37)

  • Nórsky nacionalista, ktorý 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož. Tá zabila osem ľudí. Krátko na to na ostrove Utøya zastrelil 69 účastníkov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže.
  • Na jar roku 2012 bol za terorizmus odsúdený na 21 rokov, čo je najvyšší možný jednorazový trest v Nórsku. Úrady však umožňujú trest predlžovať, ak hrozí, že odsúdený bude hrozbou pre spoločnosť.
  • V súčasnosti sa zviditeľňuje extrémistickými názormi a gestami, svoj čin stále neoľutoval.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie