Denník N

Obamove dievčatá sledovali až do poslednej chvíle. Kde bola Sasha počas otcovej rozlúčky?

Barack Obama s manželkou Michelle a dcérou Maliou po svojom poslednom prejave. Foto – TASR/AP
Barack Obama s manželkou Michelle a dcérou Maliou po svojom poslednom prejave. Foto – TASR/AP

Barack Obama sa s postom prezidenta rozlúčil svojím posledným prejavom. Do Chicaga neprišla jeho mladšia dcéra, čo vyvolalo špekulácie v médiách aj na sociálnych sieťach.

Záverečná reč odchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu vyvolala na sociálnych sietiach celú vlnu špekulácií a ironicky myslených konšpirácií. Spôsobila to skutočnosť, že na nej chýbala jeho mladšia dcéra Sasha (15), ktorá tak zmeškala veľmi emotívnu poctu, čo Obama zložil svojej rodine.

„Ste bystré a ste krásne, ale čo je ešte dôležitejšie, ste láskavé a premýšľavé a ste plné vášne. Bremeno života s namierenými reflektormi ste niesli tak ľahko. Zo všetkého, čo som urobil  v živote, som najviac pyšný na to, že som vaším otcom,“ vyznal sa.

Dôvod Sashinej neprítomnosti bol veľmi prozaický: na druhý deň ju čakala skúška v škole a nočný presun z Chicaga do Washingtonu by ju príliš unavil. Na Twitteri a Facebooku sa medzitým žartovalo, že neprišla, lebo sa pripravuje na prezidentskú kampaň 2040 alebo robí žúr v Bielom dome.

 

To, že Sasha uprednostnila študijné povinnosti pred otcovým prejavom, sa stretlo s uznaním aj kritikou. Faktom však je, že to môže znamenať, že Obamove dcéry sa po ôsmich rokoch v Bielom dome začínajú odpútavať od nálepky „prvých dcér“ a chcú sa čo najskôr vrátiť do normálneho života, hoci to nikdy nebude celkom možné.

Detstvo v Bielom dome

Keď prišli Malia (18) a Sasha do Bieleho domu, mali desať a sedem rokov. V prezidentskej rezidencii v posledných desaťročiach zväčša, s výnimkou Kennedyovcov (keď zabili ich otca, mala Caroline 6 a John 3 roky) a Chelsey Clintonovej (tá ale mala trinásť, keď sa jej otec stal prezidentom), také malé deti nežili, a aj preto sa sestry Obamové stali objektom záujmu verejnosti.

Už vtedy sa klebetilo, že Malia je spoločenskejšia, menej hanblivá a viac ochotná vystupovať na verejnosti ako jej mladšia sestra. O tej sa zase hovorilo, že je otcovým maznáčikom, čo mohlo súvisieť aj s tým, že keď mala len tri mesiace, vážne ochorela na meningitídu a samotný Obama to označil za najhoršie obdobie jeho života.

Hoci medzi médiami a Bielym domom existovala džentlmenská dohoda, že Maliu a Sashu nebudú novinári „prenasledovať“, medializácii sa nevyhli, už aj preto, že ako je to v USA zvykom, zúčastňovali sa s rodičmi rozličných štátnych podujatí, ciest, aj udalostí organizovaných Demokratickou stranou.

A potom aj sviatkov, keď s pribúdajúcim vekom čoraz neochotnejšie hľadali veľkonočné vajíčka v záhrade Bieleho domu, zúčastňovali sa udeľovania milosti moriakovi na Deň vďakyvzdania či rozsvietenia vianočného stromčeka.

Z dievčat, ktoré museli zanechať v Chicagu školu, spolužiakov a aj anonymitu, sa za osem rokov stali tínedžerky (v prípade Malie je asi lepšie už hovoriť o mladej dáme), ktoré museli zvládať nároky kladené na prvú rodinu, život s tajnou službou za chrbtom, aj často nevyberanú kritiku na adresu rodičov. Pravdou však je, že nemuseli zažívať rodinné krízy prepierané pred celým národom ako Chelsea Clintonová.

Obdobím v Bielom dome prešli navonok takmer bez šrámov, jediným väčším problémom bolo, keď podľa informácií bulvárnych médií Maliu videli, ako na letnom koncerte fajčí marihuanu.

Obamovci po odchode z Bieleho domu zostanú načas bývať vo Washingtone, aby Sasha zase nemusela meniť školu. Malia, ktorá by sa chcela stať filmárkou a stážovala na produkcii slávneho seriálu Girls, zase na jeseň nastúpi na Harvard, čo je alma mater jej rodičov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie