Denník N

Ministerstvu hospodárstva už dva týždne nefunguje web

Žigovo ministerstvo vysvetľuje, že všetko sa začalo výpadkom elektriny a cez sviatky bolo navyše málo ľudí v práci.

Ministerstvo hospodárstva, ktoré vedie Peter Žiga (Smer), má nefunkčnú webovú stránku. Netrvá to pár hodín ani dva-tri dni, ale už dva týždne.

Po naťukaní adresy stránky ministerstva vám namiesto toho, aby sa načítala aspoň záložná stránka, vyskočí oznam, že web nefunguje z technických dôvodov. „Webová stránka Ministerstva hospodárstva SR je zo závažných technických príčin dočasne nedostupná. Na odstránení poruchy pracujeme,“ informuje už niekoľko dní ministerstvo verejnosť. A kto má konkrétnu otázku, má napísať na info@mhsr.

Ministerstvo vysvetľuje, že technické problémy naštartoval najmä výpadok elektriny a poruchu doteraz neodstránili aj preto, lebo na prelome rokov nebolo v práci dosť ľudí. „Výpadok nastal v dôsledku kombinácie závažného technického problému – nevratne zničených komponentov –, spôsobeného externými príčinami, najmä výpadkom elektrickej energie v celej lokalite a limitovaných ľudských zdrojov v období konca roka a začiatku nového.“

Internetová stránka ministerstva nefunguje od 28. decembra 2016. Ministerstvo uviedlo, že odvtedy poskytujú informácie elektronickou poštou alebo telefonicky.

„Keďže išlo o obdobie medzi sviatkami, záujem bol minimálny. Na odstránení poruchy sa intenzívne pracuje, stránka by mala byť v prevádzke koncom týždňa,“ dodalo ministerstvo.

IT špecialista Ľubor Illek zo Slovensko.digital hovorí, že aj samotný výpadok elektrickej energie môže poškodiť dáta a aj hardvér. Ale v súčasnosti sa to dá riešiť tak, že máte zálohované dáta. „Ministerstvo by malo veľmi rýchlo, povedzme v priebehu jedného, dvoch dní nejakú súčasť podstatných informácií, ktorá bola na webe, vedieť rozchodiť. Je naozaj čudné, že tam nič nemajú,“ povedal Illek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie