Denník N

Polstoročie fotí Mariána Vargu, teraz urobil výstavu (foto)

Peter Procházka (1952) žije v Bratislave, od roku 1968 fotograficky dokumentuje kultúrny život na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Procházka (1952) žije v Bratislave, od roku 1968 fotograficky dokumentuje kultúrny život na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Procházka má unikátny archív, časť z neho predstaví v Stredoeurópskom dome fotografie.

Keď vlani vyšli knihy o Marike Gombitovej a Meky Žbirkovi, najviac záberov tam mal práve on. Obom spevákom už predtým venoval aj samostatné výstavy a na jeho fotkách sú postavené aj dve knihy o legendárnom V-klube. A keď teraz dostal ponuku urobiť výstavu k blížiacej sa sedemdesiatke Mariána Vargu, mal jediný problém. „Nevedel som, ktoré z množstva fotografií vybrať,” hovorí Peter Procházka.

Pre ktoré sa nakoniec rozhodol, môžete si pozrieť v Stredoeurópskom Dome fotografie v Bratislave. Vernisáž je v piatok 13. januára, výstava potrvá do 26. februára.

Skupina Prúdy pózuje na obal debutovej LP platne Zvoňte zvonky. Foto - Peter Procházka
Skupina Prúdy pózuje na obal debutovej LP platne Zvoňte zvonky. Foto – Peter Procházka
S Prúdmi počas nakrúcania programu pre televíziu (1968).
S Prúdmi počas nakrúcania programu pre televíziu (1968).
Vianočný koncert skupiny Collegium musicum (1973).
Vianočný koncert skupiny Collegium musicum (1973).

„Začal som fotiť 21. augusta 1968, ale už predtým som sa obšmietal okolo hudby. Ako malý šrac som sedával pri oknách Pionerskeho paláca a počúval, ako tam skúšali Beatmeni,“ spomína autor. „So skupinou Prúdy som sa zoznámil cez ich zvukára, bol spolužiakom môjho brata. Raz som ich cvakol, ako sa bavili pred Astorkou. Fotky sa im páčili a keď sa spýtali, čo by som za ne chcel, povedal som, že voľné lístky na koncert do Véčka.“

Dostal ich a ocitol sa na vianočnom koncerte kapely v decembri 1968. Mal 16, Marián Varga bol o päť rokov starší a začínal byť známy. Záber z tohto večera je najstaršou z takmer štyridsiatky fotografií, ktoré tvoria výstavu. Peter Procházka ich fotil pre seba, neskôr aj pre noviny a robí to doteraz, takže nazbieral unikátny archív s veľkou dokumentárnou hodnotou.

1970 - koncert skupiny Collegium musicum a kapelník s colou. Foto - Peter Procházka
Collegium musicum a kapelník s colou (1970). Foto – Peter Procházka

Koncert v bratislavskom PKO (1982). Foto - Peter Procházka
Koncert v bratislavskom PKO (1982). Foto – Peter Procházka

Je tu Marián Varga ako začínajúci mladý muzikant s Prúdmi, so svojou ďalšou legendárnou kapelou Collegium musicum aj neskôr ako sólový interpret. Na pódiu za hammond organom, s klavírom a modernými syntetizátormi, ale aj pri rôznych situáciách mimo koncertov. S neodmysliteľnými cigarami, s kolou a najmä s množstvom priateľov a známych osobností od Dušana Mitanu po Deža Ursinyho.

Marián Varga si obzerá gitaru, ktorú vyhral v kvíze vo Véčku (1969). Foto - Peter Procházka
Marián Varga si obzerá gitaru, ktorú vyhral v kvíze vo Véčku (1969). Foto – Peter Procházka
S Vladom Černým a Dežom Ursinym na lýrovom večere vo V-klube (1975).
S Vladom Černým a Dežom Ursinym na lýrovom večere vo V-klube (1975).

Niektoré fotky sú už známe, niektoré uvidíte prvýkrát, pretože autor po rokoch objavil škatuľu negatívov v rodičovskom byte. Jedným z najväčších unikátov sú zábery z fotografovania obalu legendárneho albumu Prúdov Zvoňte, zvonky, ktorý vyšiel v roku 1969.

„Pamätám si, že to bolo v zime. Prišiel som za nimi k Bernoláku, kde vybehli pred fontánu. Hlavný portrét na obal robil renomovaný Tibor Borský, ja som ako mladé ucho úctivo stál trošku ďalej a fotil tiež. Pôvodný zámer bol, že na zadnej strane platne bude taký pás s portrétmi jednotlivých členov kapely. To sa neskôr zrušilo, ale stihla vzniknúť séria, kde som fotil doma Mariána,” hovorí Peter Procházka.

Bolo to v byte na Leškovej ulici, kde mladý muzikant čarovne pózuje s domácimi zvieratami. Snímka so psom Sonnym sa stala aj titulkou k tejto výstave. Vtedy sa skamarátili. Fotograf si od neho požičiaval platne, muzikant na oplátku hudobné časopisy.

Marián Varga v rodičovskom byte (1968). Foto - Peter Procházka
Marián Varga v rodičovskom byte (1968). Foto – Peter Procházka
S Andrejom Šebanom a Kolomanom Kertészom Bagalom (1997).
S Andrejom Šebanom a Kolomanom Kertészom Bagalom (1997).
So skladateľom Iljom Zeljenkom (2004).
So skladateľom Iljom Zeljenkom (2004).
S manželkou Jankou.
S manželkou Jankou (2014). Foto – Peter Procházka

„Mojou najobľúbenejšou kapelou boli a dodnes sú The Rolling Stones, ale Prúdy ma veľmi silno ovplyvnili. Akurát môj originál platne Zvoňte, zvonky mal dvadsať rokov doma Meky Žbirka,” smeje sa Peter Procházka.

Držiteľa ceny Slovak Press Photo za celoživotné dielo čaká tento rok ešte niekoľko výstav. Objavia sa na nich aj ďalšie raritné zábery zo spomínanej krabice negatívov, ktorú známy dokumentarista kultúrneho života na Slovensku volá zlatá baňa. A keďže bol v správnom čase na správnych miestach, bude to určite zaujímavé.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie