Denník N

Cattani je mimo, Gorila je Ficova

Odchod šéfa tímu Gorila môže deprimovať, no policajti aj tak dosť dosiahli – naznačili pravdivosť veľkej časti spisu a zozbierali informácie, ktoré sa raz môžu hodiť.

„Lipšic – Cattani, postavil tím, ktorý vraj Gorilu vyšetrí. Tak ako som tu, vám hovorím, že ak pôjdeme do vlády, my sa tohto tímu nedotkneme,“ povedal Robert Fico v rozhovore, ktorý som s ním robil tesne pred voľbami v marci 2012. O päť rokov neskôr vieme, že tímu sa naozaj nedotkol, lebo nemusel – jeho prácu hatilo toľko prekážok, že jeho šéf napokon odišiel sám.

Rozhovor s bývalým policajtom Marekom Gajdošom neprináša veľa nových informácií o podstate Gorily, o konkrétnych prevodoch, či osobách. Robí však obrovskú službu v dvoch smeroch.

Po prvé, jasne pripomína, že politickú zodpovednosť za nevyšetrenie kauzy nesie Smer. Aj pred tými piatimi rokmi bolo úsmevné, keď Fico dokola opakoval, že „Smer nemá s Gorilou absolútne nič spoločné“. On osobne mal byť podľa spisu v byte na Vazovovej, jeho pobočník mal brať čierne peniaze na kampaň strany, za jeho nastupujúcej vlády malo dôjsť k pokusom predať dokument Pente a zaseklo sa akékoľvek vyšetrovanie. Ale dobre, všetko toto sa dalo teoreticky označiť za výmysel.

S vyšetrovaním je to inak – generálny prokurátor, špeciálny prokurátor, policajný prezident aj minister vnútra sú všetci nominantmi Smeru, pod premiéra patrí aj SIS. Je už takmer jedno, či Robert Kaliňák naozaj naznačoval, že policajtov odmení, ak budú postupovať, ako si želá, a či Kováčik aktívne bránil špeciálnemu tímu v práci. Kolaps vyšetrovania by bol ich zodpovednosťou, aj keby postupovali stopercentne čestne a zákonne. Teraz by sa mal Fico postaviť a povedať, čo plánuje spraviť s nefunkčným systémom, ktorý vytvoril. Nehovoriac o tom, či bol v tom byte na Vazovovej.

Druhým prínosom Gajdošovho rozhovoru je, že sme zas o krok bližšie k potvrdeniu pravdivosti spisu. Autor tohto textu patril k tým, čo upozorňovali, že k dokumentu, ktorý vyplával z prostredia tajnej služby za prvej vlády Smeru, sa treba stavať opatrne, keďže nie je jasné, čo z neho je vlastne hodnoverné, a jeho dôsledky aj pre úplne nevinných ľudí môžu byť ničivé.

Lenže faktom je, že každá ďalšia udalosť, počnúc od potvrdenia existencie odpočúvaní cez verejné vystúpenia bývalého agenta SIS Petra Holúbeka až po potvrdenie podozrivých obchodov naznačených v dokumente, viac a viac naznačovala, že je do veľkej miery presný.

Po Gajdošovom rozhovore si môžeme s nádejou povedať, že existuje človek, ktorý vie viac-menej potvrdiť pravdivosť Gorily a tým dať verejnosti návod, aký názor si na spis spraviť. Navyše má v šuplíku zdokumentované kľúčové transakcie, čo sa ešte v inej politickej a právnej situácii môže zísť. Mečiarove amnestie čakajú na zrušenie desaťročia a možno sa to ani teraz nepodarí. Raz to však príde. A potom sa zídu aj výsledky všetkých minulých vyšetrovaní. Tak aj s Gorilou.

Jedného dňa bude na Slovensku iný špeciálny prokurátor, iný šéf SIS, iná zostava v parlamente. A výsledky minuloročných volieb ukázali, ako ľahko sa nepredstaviteľné môže stať realitou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie