Denník N

Pozor na Putina, varujú Trumpa lídri z Európy, je medzi nimi aj Dzurinda

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Pod otvorený list nastupujúcemu americkému prezidentovi sa podpísalo 17 bývalých aj súčasných vrcholových politikov. Donalda Trumpa varujú pred Vladimirom Putinom.

Bývalí i súčasní politici zo strednej, východnej a severnej Európy varujú Donalda Trumpa pred prílišnou ústretovosťou voči Vladimirovi Putinovi.

„Putin nehľadá veľkosť Ameriky, my, ako vaši spojenci, áno,“ píšu v liste v narážke na heslo Trumpovej kampane Urobme Ameriku opäť veľkou a varujú ho pred zrušením sankcií voči Rusku.

Pod listom, ktorý zverejnil denník The Washington Post, je podpísaných 17 súčasných či bývalých politikov – väčšinou niekdajších premiérov a prezidentov. Je medzi nimi aj bývalý premiér a minister zahraničia Mikuláš Dzurinda, expremiér Švédska Carl Bildt, bulharský prezident Rosen Plevneliev, bývalí prezidenti Rumunska Traian Băsescu, Estónska Toomas Hendrik Ilves a Lotyšska Vaira Vīķe-Freibergová. Podpísal ho aj bývalý český minister zahraničia Karel Schwarzenberg a obrany Alexandr Vondra a bývalý šéf poľskej diplomacie Radosław Sikorski.

Čakajte špionáž, zastrašovanie, kyberútoky

„Putin nie je spojencom Ameriky. Nie je ani dôveryhodným medzinárodným partnerom. Obaja vaši predchodcovia skúšali vlastným spôsobom rokovať s Ruskom, a to na základe dôvery a priateľstva. Bola to veľká chyba: Putin zaobchádzal s ich dobrým úmyslom ako so svojou príležitosťou,“ píše sa v liste. The Washington Post poznamenáva, že ide o lídrov krajín, ktoré majú s Putinom bezprostredné skúsenosti.

Politici varujú Trumpa aj pred ruským vojenským zastrašovaním, kyberútokmi, špionážou, psychologickou vojnou, dezinformáciami, snahou podplácať a ekonomickým či energetickým útlakom. „Ako susedia Rusov tieto techniky dobre poznáme,“ píšu. Politici okrem Trumpa na obozretnosť vyzývajú aj jeho budúcu administratívu a kongres, ktoré by mali zostať verné spoločným cieľom – mieru, transatlantickej sile a slobode.

Pozor na kágebáka

„Mal by sa snažiť, samozrejme, nastaviť vecné vzťahy. Mal by však vedieť, že nemá do činenia s normálnym politikom, ale so starým kágebákom,“ povedal o Trumpovi Schwarzenberg Denníku N. „Je mi to ľúto, ale je to proste iná výchova, pokiaľ absolvujete Harvardovu univerzitu, London School of Economics, alebo školu Felixa Dzeržinského, čo je vysoká škola tajných služieb. To človeka vychová odlišne.“

Schwarzenberg predpokladá, že sa aj Trump poučí a zistí, že Putin nie je človekom formátu jeho politických súperov z volieb, ale ide o „iný kaliber“, ktorý myslí odlišne. Či Trump podobné výzvy bude počúvať, Schwarzenberg nevie. „Ale považoval som za povinnosť aspoň sa ozvať.“ Bývalý minister a kancelár Václava Havla zatiaľ odpoveď od Trumpových ľudí nedostal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie