Denník N

Cibulková podstúpi operáciu achilovky, na antuke si túto sezónu nezahrá

(AP Photo/Rick Rycroft)
(AP Photo/Rick Rycroft)

Zranená achilovka je prvým vážnejším zranením slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej. Antukovú sezónu nestihne, ale na turnaje na tráve by už chcela nastúpiť.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v pondelok podrobí artroskopickej operácii výrastku na achilovke ľavej nohy a vynechá celú antukovú sezónu. Štvrťfinalistka grandslamového Australian Open si vo februári obnovila zranenie v zápase proti Nemke Andrei Petkovicovej na turnaji v belgických Antverpách. Následne vynechala podujatia v Dubaji a Dauhe.

Operáciu plánovala až po US Open

„Aj som si poplakala, keď padlo rozhodnutie, že musím ísť na operáciu už teraz. Prvýkrát mám takéto vážnejšie zranenie. Antuková sezóna je pasé, trávnatú časť sezóny by som však mohla stihnúť. Mrzí ma to, lebo v úvode roka v Austrálii som mala dobrú formu a tešila som sa na domáci fedcupový zápas so Švédskom.“

Bolesti začali pred tromi rokmi

„Prvýkrát sa mi ozvali bolesti pred tromi rokmi. Zachladili sme to, no neskôr ma to začalo bolieť po každom tréningu. Bolo to dosť obmedzujúce. Pred pár dňami po záťaži som pocítila bolesť, ktorá vystreľovala do päty a celého chodidla. Preto som sa rozhodla, že chirurgický zákrok podstúpim už v pondelok,“ dodala Cibulková.

Ako prebieha operácia?

Pri artroskopickej operácii sa invazívne endoskopicky odstráni výrastok, ktorý chronicky dráždi a spôsobuje zápal achilovej šľachy. Pri dlhodobej fyzickej záťaži prichádza k chronickému dráždeniu a postupne sa to zhoršuje. Dĺžka vynútenej pauzy závisí od rozsahu poškodeného úponu. Prvé dva týždne musí byť noha fixovaná v ortéze, potom príde na rad rehabilitácia. Po šiestich týždňoch bude môcť tenistka začať nohu zaťažovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie