Denník N

Počuli ste o San Escobare? Poľský minister zahraničia vymyslel nový štát a ľudia ho hneď vysmiali

Poľský minister zahraničných vecí a vlajka štátu, ktorý vymyslel. Foto – TASR/AP a FB San Escobaru
Poľský minister zahraničných vecí a vlajka štátu, ktorý vymyslel. Foto – TASR/AP a FB San Escobaru

Poľský minister Witold Waszczykowski loboval za miesto v Bezpečnostnej rade OSN. Vymyslel si pritom štát, ktorý v skutočnosti neexistuje.

Stredoamerická exotická krajina s peknými plážami, lacným jedlom a s drogovým barónom, ktorý ju terorizuje, no ľudia ho aj tak milujú.

Tak by mohol vyzerať San Escobar, ak by naozaj existoval. Lenže neexistuje, hoci poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski tvrdí, že sa stretol s jeho politickými predstaviteľmi a loboval u nich za miesto v Bezpečnostnej rade OSN.

Waszczykowského si za to hneď podali na sociálnych sieťach, kde vznikol aj oficiálny účet krajiny. Na Twitteri sa objavila jeho vlajka a ľudia začali pridávať fotky z dovolenky v San Escobare, účet vznikol aj na Facebooku a San Escobar už má aj vlastné heslo vo Wikipédii.

Vymyslený štát zvaľuje na únavu

Poľsko by chcelo byť v rokoch 2018-2019 nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Podobne ako slovenský minister zahraničných vecí, keď sa uchádzal o post generálneho tajomníka OSN, sa tak jeho poľský kolega vybral lobovať a stretáva sa aj s predstaviteľmi krajín, s ktorými majú Poliaci len veľmi obmedzené vzťahy.

Waszczykowski spomenul, že sa v New Yorku, kde sídli OSN, rozprával s predstaviteľmi takmer 20 štátov, vrátane takých, s ktorými sa poľský zástupca „stretol prvýkrát v histórii poľskej diplomacie – napríklad aj so zástupcami Belize alebo San Escobaru“.

Na Twitteri hneď vznikol „oficiálny účet“ San Escobaru. Píše sa na ňom aj to, že „San Escobar plne podporuje kandidatúru Poľska do Bezpečnostnej rady“ a že v krajine začali poľskému ministrovi stavať veľkú sochu a od poľského výrobcu vlakov si objednali 99 vagónov.

Poľský minister zahraničných vecí chybu po stretnutiach s predstaviteľmi vyše 20 štátov ospravedlňoval únavou: „Po 22 hodinách v lietadle a niekoľkých prestupoch sa, žiaľ, človeku môže pošmyknúť jazyk,“ povedal pre Washington Post.

Sociálne siete vtipkujú

Jeho hovorca neskôr Guardianu povedal, že Waszczykowski mal na mysli karibský ostrovný štátik Svätý Krištof a Nevis, ktorý sa v španielčine volá San Cristóbal y Nieves.

Svätý Krištof a Nevis. Foto - Google Maps
Svätý Krištof a Nevis. Foto – Google Maps

Ani to mu však nepomohlo a sociálne siete hneď začali vtipkovať na účet poľského ministra, ktorý vymyslel nový štát. Vysmievajú sa mu za to, že zrejme veľmi často pozeral úspešný seriál Netflixu o Pablovi Escobarovi.

Neznámy majiteľ účtu na Twitteri vymyslel aj vlajku San Escobaru, ktorú predstavuje slovami: „Vlajka slobody, pokroku a ľudu.“ Na Twitteri články britských médií, ktoré píšu o prešľape poľského ministra, označuje za provokáciu a píše, že minister zahraničných vecí San Escobaru podal oficiálnu sťažnosť na BBC a denníky Telegraph a Guardian.

Facebookový účet San Escobaru dokonca zverejnil aj fotografiu sochy, ktorá sa spomína na účte na Twitteri. V skutočnosti ide o sochu Filipa Macedónskeho, ktorá je v Skopje.

Veľkú popularitu si získal aj hashtag #SanEscobar, prostredníctvom ktorého ľudia zverejňujú aj svoje fotografie z dovolenky v San Escobare.

Prečo lobuje u malých karibských štátov?

Poľsko chce byť v rokoch 2018-2019 nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Tú tvorí celkovo 15 štátov; päť z nich sa nevolí a sú takzvanými stálymi členmi s právom veta, čo znamená, že môžu zastaviť rezolúcie Bezpečnostnej rady.

Stálymi členmi sú USA, Rusko, Čína, Francúzsko a Veľká Británia, čo je často predmetom kritiky, keďže toto zloženie je obrazom pomerov po 2. svetovej vojne a neberie ohľad na to, že za ostatné dekády vplyv vo svete získali aj ďalšie štáty. Za reformu Bezpečnostnej rady lobujú najmä regióny, na ktoré sa pri súčasnom usporiadaní nemyslí – Latinská Amerika, juhovýchodná Ázia aj Afrika.

Zvyšní desiati členovia majú dvojročný mandát a volí ich Valné zhromaždenie. V tom má jeden hlas každý člen OSN, čo znamená, že aj maličké ostrovné krajiny ako Svätý Krištof a Nevis alebo Tuvalu majú rovnaký vplyv na výsledok volieb ako napríklad Nemecko, Japonsko alebo USA.

Momentálne sú nestálymi členmi aj Senegal, Švédsko, Ukrajina či Bolívia. Členovia sa volia na základe geografického kľúča – 5 štátov z Afriky a Ázie, 1 z východnej Európy, 2 z Latinskej Ameriky a 2 zo západnej Európy a zvyšku sveta (patrí tam napríklad aj Austrália a Kanada).

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie