Denník N

Máte nádchu? Vyskúšajte zinok, vedecké štúdie ukazujú, že skracuje trvanie ochorenia

Na nádchu a prechladnutie, ale aj bakteriálne infekcie môže pomôcť zinok.

Zápas s nádchou je boj na dlhé lakte: vakcína proti nej neexistuje, takže sa počas liečby musíme spoliehať len na tlmenie príznakov ako upchatý nos, opuch slizníc, bolesť hlavy a zvýšená telesná teplota.

Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí ochoreli, alebo chcete predísť nákaze, máme pre vás vedecký tip: stavte na zinok.

Dôležitú úlohu zinočnatého katiónu v biológii objavili po prvý raz ešte koncom 19. storočia, keď zistili, že plní úlohu pri raste plesne Aspergillus niger.

Odvtedy vedci prišli na to, že má významný vplyv aj na ľudské zdravie. Je potrebný na správny rast a vývoj, pre funkčný imunitný systém, zdravú kožu a na hojenie rán.

Úloha pri imunite

Kľúčová úloha zinku pri imunite spočíva v boji proti vírusovým ochoreniam (nádcha), ale aj v boji proti bakteriálnym infekciám. Využívajú ho napríklad makrofágy, typ bielych krviniek so schopnosťou fagocytózy: požierania rakovinových buniek, baktérií alebo zvyškov našich buniek po „vyhratom boji“ s nákazou.

Makrofágy využívajú zinok na boj proti baktériám. Foto - Wikimedia Commons
Makrofágy využívajú zinok na boj proti baktériám. Foto – Wikimedia/cc

Podľa štúdie uverejnenej v roku 2011 v prestížnom časopise Cell zbierajú uvedené biele krvinky zinok a neskôr ho používajú na otravu baktérií.

V prípade tejto štúdie šlo o baktérie E. coli (nepatogénne baktérie prítomné aj v našich črevách) a mycobacterium tuberculosis (spôsobujú tuberkulózu).

Autori štúdie predpokladajú, že vysoké koncentrácie zinku nahrádzajú iné kovy dôležité na prežitie baktérií, napríklad meď. Ak sa tá nenachádza v centre niektorých enzýmov, biochémia baktérie zlyhá, čo vedie k bunkovej smrti.

Zinok teda predstavuje nástroj makrofágov v procese antimikrobiálnej imunity, čiže v boji proti baktériám.

Aj proti vírusom

Nádcha však je ochorenie spôsobené vírusmi. Viaceré štúdie potvrdzujú, že zinok účinkuje aj tu. Ak sa napríklad zinok podá do 24 hodín od prvých príznakov nádchy, trvanie ochorenia sa skráti v priemere o jeden deň. Podľa minuloročnej metaanalýzy vieme ochorenie skrátiť až o tri dni.

Ako to funguje? Podľa článku z roku 2009 zinok znižuje hladiny peptidu ICAM-1, ktorý rinovírusy využívajú na uchytenie sa na ľudských bunkách. Navyše vďaka svojim antioxidačným účinkom je zinok účinný aj v boji proti vírusu herpes simplex.

Dávka potrebná na tento účinok je 75 miligramov denne, no odporúčaná denná dávka je okolo 20 miligramov. Ak to s ním budete preháňať, nemusíte si iba skrátiť trvanie nádchy, ale aj spôsobiť pachuť v ústach a nevoľnosť (príznaky predávkovania sa zinkom).

Ak súčasne užívate tetracyklínové alebo fluorochinolónové antibiotiká, zinok by ste brať nemali.

Dostupné z doi: 10.1016/j.chom.2011.08.006, 10.1002/14651858.CD001364.pub4, 10.7326/0003-4819-133-4-200008150-00035, 10.1111/bcp.13057

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie