Denník N

Sme partia, neuznávame opozíciu, odkazujú Fico s Dankom a poúčajú médiá

Partia: Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Partia: Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia predstavila svoje ciele na tento rok. Od sociálnych, ekonomických a ďalších opatrení sa predsedovia Smeru a SNS sami dostali k opozícii, ktorá je „ničota“, a k médiám, ktoré poučovali, ako majú písať.

Vládna trojka sa chváli tým, že drží trištvrte roka po voľbách pokope a pritom si aj dôveruje.

Smer chce presadzovať priority, ktoré Robert Fico a jeho ministri predstavili v stredu. Má ísť o „štandardné sociálne ľavicové“ riešenia, teda zlepšenie pracovnoprávnych podmienok, zvýšenie materskej dávky či rodinných prídavkov a dobiehanie životnej úrovne na úroveň najvyspelejších európskych krajín. „Sme partia, kde platí slovo, kde platí podaná ruka, kde nie sú žiadne podrazy,“ tvrdil premiér.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár hovoril o regionálnom rozvoji, ale aj o zmene voľby policajného prezidenta či postavenia policajnej inšpekcie, o protikorupčných opatreniach, o zlepšení financovania kultúry menšín či o sprísnení ochrany prírody.

Video: Fico odmieta odpovedať na otázky o Gajdošovi a extrémizme
autorka: Martina Koník

Od Evky k depresiám

Šéf SNS Andrej Danko ako jediný ciele svojej strany v tomto roku jasnejšie nepomenoval a venoval sa hlavne opozícii a novinárom. „Ako keby naozaj bolo to najdôležitejšie, či dievčina, ktorá mediálne vystupuje, hovorí pravdu o položke, alebo je dôležitejšie to, či Slovensko dokázalo zostaviť vládu, ktorá v rámci EÚ prevzala štafetu, odovzdala štafetu, naplnilo vízie a ukázalo do EÚ všetkým tým politikom, že dnes nemusia hľadať na mape Európy, kde je Slovensko,“ hovoril napríklad o našom predsedníctve a kauze Evka.

Danko vyčítal novinárom, že berú výroky niektorých opozičných politikov „ako sväté“. „Chcem vás poprosiť, aby ste naozaj aj vy pomáhali ľuďom, nielen v spôsobe depresií a života, ktorý na konci bude len čierny bod, ktorý bude hovoriť len o tom, že všetko je zlé, všetci len kradnú, nič nemá význam, s ničím nemá význam bojovať, nič sa nedá zmeniť. Ak by som tak ja rozmýšľal v strane, tak by som nikdy nemenil SNS,“ hovoril Danko novinárom a niektorým sa venoval aj osobne.

Video: Fico, Danko a Bugár o roku 2017
autorka: Martina Koník

Na Gorilu Fico neodpovedal

„Aj naše dnešné vystúpenie je odpoveďou všetkým tým politikom, politológom, ale aj niektorým z vás, ktorí v rozpore s názormi verejnosti broja za akési predčasné voľby. Na tieto úvahy dnes jednoducho niet dôvodu,“ vravel Fico. Premiér na otázku o rozhovoroch bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila, v ktorých kritizoval nadriadených aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, odmietol odpovedať.

„Chcem sa pridať k vyjadreniam, ktoré odmietajú zaužívanú prax na Slovensku, že ktokoľvek, kto na to nemá právomoc, vznáša obvinenia, súčasne obžaluje, potom ešte aj vynesie právoplatný rozsudok a aj ho vykoná,“ hovoril Fico k téme korupcie, ktorú otvorili novinári. Tvrdil, že vláda s korupciou bojuje. „Opozícia predsa pre mňa nie je nejakou pyramídou transparentnosti. To akože oni sú tí dobrí a my zlí?“ pýtal sa v súvislosti s návrhmi opozície.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie