Denník N

Brankári dostávali góly od modrej s voľným výhľadom. Prečo Ovečkin nemôže prekonať Gretzkého

Ruský kapitán tímu Washington Capitals Alexander Ovečkin v zápase hokejovej NHL proti Philadelphii Flyers (27. januára 2016). Foto – TASR/AP
Ruský kapitán tímu Washington Capitals Alexander Ovečkin v zápase hokejovej NHL proti Philadelphii Flyers (27. januára 2016). Foto – TASR/AP

Alex Ovečkin sa vo štvrtok dostal medzi „tisíckarov“. Pre súčasných hráčov je to čoraz ťažšie.

Ešte v stredu večer svietilo iba piatim aktívnym hráčom NHL na ich konte v kanadskom bodovaní štvorciferné číslo. Boli to spoluhráči Joe Thornton a Patrick Marleau, Marián Hossa, Jarome Iginla… a Jaromír Jágr, ktorý však svoju tisícku pokoril v úplne inej dobe hokeja – pred šestnástimi rokmi.

Do tejto elitnej spoločnosti pribudol ďalší hráč, Alexander Ovečkin. Hodí sa povedať „no konečne“.

Je to méta, ktorá sa dosahuje čoraz ťažšie. Kedysi jubilantov pribúdalo každú sezónu niekoľko. Napríklad medzi rokmi 1998 až 2000 do klubu „tisíckarov“ vstúpilo jedenásť hokejistov. Ako sa zvyšuje náročnosť súťaže, tak početnosť týchto úspechov postupne a pomerne výrazne klesá. Logicky.

Marián Hossa si tisíci bod zapísal v roku 2014, v čase, keď sa na ďalšieho člena klubu čakalo už dva a pol sezóny. Mal 35 rokov a iba potvrdil, že je to úspech, ktorý drvivá väčšina hokejistov zaznamenáva až v záverečnej fáze svojej kariéry. Trebárs taký Patrik Eliáš to ledva stihol – mal už pred štyridsiatkou.

Vyzerá to tak, že táto sezóna bude pre „klub tisíckarov“ konečne nadpriemerne úspešná. Ak sa nič výnimočné nestane, o niekoľko dní sa medzi tento výkvet pridá Henrik Sedin (chýbajú mu 4 body) a takisto aj Sidney Crosby (chýba mu 17 bodov). Pri pohľade na Crosbyho formu to bude možno otázka jedného mesiaca.

Ovečkin oslavuje tisíci bod v NHL. Foto - ap
Ovečkin oslavuje tisíci bod v NHL. Foto – AP

Ak opomenieme Jágra, iba Joe Thornton dosiahol na tisíc bodov ešte predtým, ako nastúpil na svoj tisíci zápas. Pravda, bolo to extrémne tesné – mal na to posledné štyri zápasy. Alexander Ovečkin to zvládol v zápase, ktorý mal poradové číslo 880. Na dnešnú dobu je to niečo fenomenálne.

Hľadáme hráča, ktorý to zvládol rýchlejšie? Ak opäť opomenieme Jágra, bol to Joe Sakic, no ešte v minulom tisícročí. Jediný hráč, ktorý vo svojej výnimočnosti dokáže Ovečkinovi konkurovať, je práve spomínaný Sidney Crosby. Ten svoj míľnik dosiahne (pravdepodobne) ešte pred tridsiatkou. Dvaja najlepší hráči 21. storočia sa takýmto spôsobom navzájom doťahujú už viac ako dekádu.

Späť však k hlavnému hrdinovi dnešných dní. Ovečkin svoju tisícku uzavrel symbolicky gólom. Strelil ho pred vlastnými fanúšikmi, po individuálnej akcii v 35. sekunde zápasu. Krátko nato pridal počas presilovky exportnú bombu z ľavého kruhu, z priestoru, ktorý sa raz pokojne môže prekrstiť na „Ovečkinov kruh“. Je to jeho „obchodná značka“; nikto iný nedal z tohto miesta viac gólov ako Alex.

Jeho tisícka zahŕňa 546 gólov. Na prestížnom zozname nie je veľa iných hráčov, ktorí by mali na svojom konte prihrávky v menšinovom počte. Je ich iba sedem. Konkrétne: Bret Hull, Mike Gartner, Dino Ciccarelli, Bobby Hull, Joe Nieuwendyk, Mike Bossy a Keith Tkachuk.

Pri pohľade na to, za čo všetko sa v NHL pripisuje takzvaná druhá asistencia, by sa mohla kanadská hodnota gólu jedného dňa pokojne zdvojnásobiť. Inými slovami, čistokrvní strelci to majú v NHL v zbieraní bodov nepomerne zložitejšie.

Niektorí preto Ovečkina označujú za individualistu. Iní ho považujú za jedného z najlepších strelcov, aký sa pre hokej kedy narodil. Pravdu majú obe skupiny. Jedno by bez druhého nastať ani nemohlo.

Ako by bodoval v Gretzkého ére?

„Veľká osmička“ z Washingtonu je relatívne tesne po 500-gólovej méte. Po konci základnej časti bude mať blízko k 600-gólovej. V budúcej sezóne – ak sa, nedajbože, vážne nezraní – ju ako 32-ročný dosiahne. Jeho čerstvá kanadská tisícka je krásnou zámienkou na zamyslenie, aké čísla by Ovečkin dosiahol, keby hrával v dobe, povedzme, Wayna Gretzkého.

Wayne Gretzky gólom neohrozene kraľuje, no typickým strelcom nikdy nebol. Za najlepšieho hráča všetkých čias ho považovať musíme, za najlepšieho zakončovateľa by sme nemali. Poslednú 40-gólovú sezónu zažil v roku 1990, ešte pred tridsiatkou. V čase, keď už brankári pomaly dosahovali dnešnú hrúbku výstroja, ťažil najmä zo svojho hokejového myslenia a konštruktívnosti.

Gretzky bol skôr dnešným Crosbym ako Ovečkinom. Ak by sme Alexa transportovali v čase, v ktorom brankári bežne inkasovali od modrej čiary s plným výhľadom, je celkom namieste špekulovať, že by sa mu podarilo prekonať nikdy nepokorenú hranicu sto strelených gólov za sezónu. S jeho prirodzeným talentom, technikou strely, silou a rýchlosťou by to zvládol možno aj viac ako raz.

Takto strieľal góly Wayne Gretzky.

https://www.youtube.com/watch?v=Qtb6KbrYYBk

Pre kohokoľvek, kto pri tejto fantázii krúti hlavou, pripomíname štatistiku počtu strelených gólov na zápas. Ak sa pozeráme iba na hráčov narodených po roku 1900, pred Ovečkinom sú iba traja hokejisti, a to Lemieux, Bure a Bossy. Jeho priemer 0,62 ku koncu kariéry logicky klesne, no na dnešnú úroveň hokeja je to neskutočné číslo.

Ak práve 0,62 vynásobíme počtom zápasov v základnej časti, dostávame sa na symbolickú päťdesiatku, ktorú Ovečkin v kariére pokoril sedemkrát. Dá sa očakávať, že by to ešte aspoň raz dokázať mohol. Pri svojom fyzickom fonde, štýle hry a chuti do hokeja môže hrať bez problémov do štyridsiatky, čo už dnes nie je nič výnimočné.

Ak k tomu pridáme jeho úžasnú efektivitu v presilovkách, dá sa špekulovať aj o tom, na akom čísle sa jeho gólové konto zastaví. Ak by si v nasledujúcich desiatich sezónach udržal priemer 25 gólov na sezónu, čo je reálne (dnes 40-ročný skvelý strelec Shane Doan mal po tridsiatke sezónny priemer 23 gólov), mohol by na druhom mieste preskočiť Gordieho Howea.

Gretzkého štatistiky Ovečkin neprekoná. Nedokáže to už nikto. Ak sa však Ovečkin jedného dňa skutočne prehupne cez 800-gólovú hranicu, odborníci nebudú mať na výber. V rámci porovnania jednotlivých ér najlepšej hokejovej súťaže sveta ho budú musieť považovať za najlepšieho strelca, aký kedy hokej hral. Ak, samozrejme, dovtedy neujde do KHL.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie