Denník N

Paška vystúpil na verejnosti, hľadá spojenie Ukrajiny a Ruska

Čarnogurský, Číž aj Paška riešia krízu na Ukrajine. Foto - TASR
Čarnogurský, Číž aj Paška riešia krízu na Ukrajine. Foto – TASR

Na stretnutí štyroch desiatok politikov a aktivistov je množstvo obhajcov ruskej politiky. Záštitu nad konferenciou o Ukrajine prevzal premiér Robert Fico, prišiel aj Ján Čarnogurský.

Bývalý predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer) otvoril košickú konferenciu o ukrajinskej kríze. Stretnutie organizuje inštitút ASA blízky Smeru, Nemecko-ruské a Nemecko-ukrajinské fórum. „Hľadajme to, čo nás spája, a nie to, čo nás rozdeľuje,“ povedal Paška na začiatku podujatia.

Záštitu nad konferenciou prevzal premiér Robert Fico, ktorý mal na nej v sobotu aj vystúpiť. Či do Košíc príde, ale nie je isté, svoj piatkový program pre chorobu zrušil.

Čarnogurský aj Platzek

Debatovať o Ukrajine prišiel aj podpredseda parlamentu za Smer Miroslav Číž a šéf Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský.

Odpor vyvolala účasť bývalého krajinského premiéra Brandenburska a politika nemeckej sociálno-demokratickej strany (SPD) Matthiasa Platzeka, ktorý neraz obhajoval postup Ruska voči Ukrajine či anexiu Krymu.

Novozvolený šéf sociálnych demokratov Matthias Platzeck trabant
Matthiasa Platzeka zvolili v roku 2005 za predsedu nemeckej SPD, teraz má v strane skôr okrajovú pozíciu. Blízko k Rusku mal aj iný predseda SPD a zároveň nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý po odchode z funkcie priamo pracoval pre ruský Gazprom. Foto – TASR/AP

„Slovenský premiér v Košiciach hostí otvorených podporovateľov ruskej agresie a označuje to za mierovú konferenciu,“ povedal o zostave rečníkov napríklad opozičný poslanec Martin Fedor (Sieť).

Vinníka nenájdu, tak ani nehľadajú

Platzek už v piatok v Košiciach vystúpil. Povedal, že vinníka konfliktu hľadať netreba. ,,Otázku viny nevyriešime, lebo to nie je možné. Chceme sa zamyslieť nad tým, ako vypracovať nejaký základ pre opätovné zblíženie,“ vyhlásil.

Šéf Nemecko-ukrajinského fóra Martin Hoffman ho obhajoval s tým, že môže nadviazať na dohody z Minska. „Nesnaží sa však ísť na vec z formátu vysokej politiky, ale skúsiť mierovú iniciatívu pochopiť zdola ako dialóg v rámci občianskej spoločnosti. Účelom je pokúsiť sa stavať mosty medzi znepriatelenými stranami,“ povedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie