Denník N

Omylom sa priznal, že zabil manželku, kamarátku aj suseda. Ameriku čaká proces s čudáckym milionárom

Robert Durst počas policajného prevozu. Foto – TASR/AP
Robert Durst počas policajného prevozu. Foto – TASR/AP

Robert Durst nakoniec svojej temnej minulosti neušiel, hrozí mu trest smrti.

Môže byť navonok kultivovaný muž rozprávajúci pomaly a tichým hlasom vrahom, čo rozreže mŕtve telo pílkou, pobalí končatiny, torzo a hlavu do igelitových vriec a hodí ich do zálivu?

Je vykalkulovaným klamárom alebo zmäteným podivínom, čo sa rozpráva sám so sebou? Koná panicky pod vplyvom drog a alkoholu alebo ide presne podľa plánu? A ako je možné, že sa vždy vyvlečie z podozrení a obvinení? Dosiahnu raz rodiny jeho údajných obetí aspoň nejakú spravodlivosť?

Popoluška a princ

Príbeh 73-ročného dediča jednej z najbohatších a najvplyvnejších newyorských rodín Roberta Dursta (jeho majetok sa odhaduje na sto miliónov dolárov, rodinný na štyri miliardy) fascinuje Ameriku už od roku 1982. Vtedy záhadne zmizla jeho manželka Kathie a dodnes sa nenašla. Hoci podozrenia, že so zmiznutím študentky medicíny má niečo jej manžel, boli silné, Dursta dlhých 17 rokov nechala polícia na pokoji.

Kathie pochádzala z bežnej americkej rodiny, manželstvo s Durstom znamenalo, že sa ocitla v najvyššej spoločnosti, čo jej veľmi lichotilo. Sprvu mali pekný vzťah, ale Robert začal byť násilnícky, majetnícky a otvorene dával najavo, že si nemá čo povedať s jej rodinou. Veľká kríza prišla, keď Kathie neplánovane otehotnela.

Robert ju donútil k potratu, s odôvodnením, že od začiatku vedela, že deti nechce.

„Nechcel som mať deti, lebo som im nechcel priniesť nešťastie,“ zveril sa filmárom pri nakrúcaní dokumentu Jinx (Ten, čo prináša nešťastie), ktorý nakrútil pre HBO Andrew Jarecki. Divákmi aj kritikou oslavovaný dokument okrem toho, že dostal v roku 2015 Cenu Emmy, znamenal aj zásadný prielom v celej kauze Durst.

O tom však neskôr.

Keď po roztržke o dieťati pribúdali fyzické konfrontácie, Kathie sa zverila priateľkám, že sa bojí. Manželstvo smerovalo ku krachu, Robert jej zrušil kreditku, prestal jej platiť za školu a pripravoval návrh na rozvod.

31. januára 1982 ju podľa vlastných slov zaviezol z ich chaty v Saleme na stanicu na vlak do New Yorku a ešte večer volal do ich bytu, aby si overil, že dorazila. Na druhý deň volala Kathie (alebo žena, čo sa predstavila pod týmto menom) na lekársku fakultu, že nepríde na prednášku, lebo je chorá. 5. februára nahlásil Durst, že jeho žena je nezvestná. Potom vyhodil všetky jej veci.

Médiá šaleli; Durst požiadal svoju priateľku, spisovateľku a scénaristku Susan Bermanovú, aby mu robila hovorkyňu. V roku 1990 sa Durst s nezvestnou Kathie formálne rozviedol. Jej priatelia a rodina márne bombardovali políciu, aby sa pýtala Roberta, ako to bolo s jej zmiznutím.

Chorobne žiarlivý chlapec

Negatívna publicita spôsobila, že patriarcha rodiny Seymour Durst Roberta zbavil vedenia firmy a nahradil ho jeho mladším bratom Douglasom. Robert, ktorý ešte vo veku 70 rokov vyjadroval hnev nad tým, ako mu Douglas bral hračky, to zobral veľmi zle. Bratia sa roky súdili. Douglas si najal ochranku.

Zlú krv medzi bratmi riešili už v ich detskom veku s pomocou psychológa. Ten si vtedy všimol, že Robert by mohol mať sklony k schizofrénii; učitelia ho považovali za čudáka. Počas dospelého života Durst opakovane menil identitu, falšoval identifikačné dokumenty, kupoval si autá aj byty pod rôznymi menami, dokonca sa preobliekol aj za ženu.

Mama Durstovcov vo veku 32 rokov skočila zo strechy a Robert tvrdil, že to ako sedemročný videl. Vždy to však opisoval bez emócií, ako keby rozprával o nejakej banalite. Jeho rodina však vyhlásila, že ide o ďalšiu z jeho mystifikácií a manipulácií s cieľom vyvolať súcit a dojem, že za jeho konanie môže traumatické detstvo.

U Durstovcov, ktorí spoluvlastnia napríklad aj mrakodrap postavený na mieste bývalých Dvojičiek, sa nikdy nepestovali vrelé rodinné vzťahy. Otec podporoval rivalitu bratov a rodina žila s étosom deda Josefa, ktorý v roku 1902 prišiel do USA z Haliče s tromi dolármi vo vrecku a vybudoval impérium.

Nemá starena

V roku 1999 polícia v tichosti znovu otvorila vyšetrovanie zmiznutia Kathie Durstovej. Kriminalisti preskúmali chatu Durstovcov (už mala nových majiteľov) aj jazero pri nej. To naznačovalo, že neverili, že Kathie v osudný večer odcestovala do New Yorku, ako tvrdil Dusrt. V okolí usadlosti je obrovský les, kde podľa legendy mafiáni pochovávali ľudí, ktorých popravili. Polícia pracovala aj s verziou, že Kathie je tam možno pochovaná, ale pravdepodobnosť, že ju nájdu, je mizivá.

Prípad sa otvoril aj vďaka štátnej zástupkyni Jeanine Pirrovej. Nesmierne ambiciózna právnička, dnes moderátorka na Fox News, si zo snahy dostať Dursta urobila svoj celoživotný cieľ. Bola až fanatická, nie nadarmo ju prezývali „pirromaniačka“.

Durst pochopil, že sieť okolo neho sa sťahuje a že ho budú vyšetrovať. Opustil New York a v texaskom Galvestone si pod menom Dorothy Cinerová (meno spolužiačky zo strednej školy) prenajal byt v ošarpanom dome. Vystupoval ako nemá staršia pani, zaplatil(a) rok dopredu a majiteľom bytu naznačil(a), že bude veľa cestovať. Ten veľmi nerozmýšľal, prečo si žena schopná zaplatiť 12 nájomných naraz a s cestovnými plánmi prenajala také lacné ubytovanie.

To bolo v novembri 2000; o mesiac neskôr sa Durst tajne oženil s Debrou Charatanovou. Nikdy spolu nežili, išlo o manželstvo z rozumu. Na manželku prepísal časť majetku: ona a nie Durstova rodina zdedí aj jeho majetok.

Umlčiavanie svedkov

Medzitým v Los Angeles príbuzní Durstovej priateľky a bývalej hovorkyne Susan Bermanovej márne čakali, kedy sa objaví na vianočnej večeri. V tom čase už deň alebo dva ležala mŕtva vo svojom byte. Tam ju našli policajti na základe anonymného písomného podania. Bola zastrelená výstrelom do hlavy, do bytu páchateľa pustila, a teda ho poznala.

Bermanová zabezpečila v kauze zmiznutia Kathie Durstovej Robertovi zásadné alibi.

Mohla predstierať, že je Kathie, a telefonovať v jej mene, že nepríde do školy. Čoskoro mala znovu vypovedať na polícii. Bola dcérou známeho mafiána, vždy mala slabosť pre darebákov a Robertovi by pomohla za každých okolností. Dostala sa však do finančných problémov. Robert jej viackrát poslal šek na vysoké sumy aj zaplatil školné jej synovi. Nedá sa vylúčiť, že jeho dary boli platbami za vydieranie, a preto sa Susan radšej zbavil.

V čase jej vraždy bol v Kalifornii, odlietal odtiaľ 23. decembra. Aj z tohto sa mu však podarilo vyvliecť.

V septembri 2001 uvidel chlapec v Galvestone, kde si Durst prenajímal byt ako žena, v zálive plávať časti ľudského tela. Policajti zistili, že ide o Morrisa Blacka, Durstovho suseda. Mali dôkazy proti Durstovi, zatkli ho, následne prepustili na kauciu a už sa neukázal na pojednávaní. Oficiálne sa stal mužom na úteku.

V novembri v Pensylvánii zadržali v obchode muža, ktorý kradol sendvič, hoci mal v peňaženke 500 dolárov. Bol to Robert Durst. V jeho aute našli ďalších 37-tisíc dolárov a dve zbrane. Prečo urobil takú hlúpu chybu, ak vedel, že ho hľadajú v celých USA, nevedno. Možno bol unavený zo života na úteku a chcel, aby ho chytili; možno si myslel, že ak mu prešli vraždy, smie aj kradnúť.

Sebaobrana

Brilantný ťah obhajoby spôsobil, že súd vo veci Blackovej vraždy sa skončil Durstovým oslobodením. Durst porotu presvedčil, že Blacka zabil v sebaobrane, a keďže vedel, že mu to s jeho imidžom nikto neuverí, rozhodol sa, že tela sa zbaví. Tak Blacka rozporcoval. Hovoril to s takým ľadovým pokojom, že obhajcovia si mysleli, že si poškodí. Nepoškodil.

Obhajoba v porotcoch vytvorila dojem, že nerozhodujú o tom, ako Durst zneuctil mŕtve telo, ale o tom, či Blacka zavraždil. Šikovne pracovali aj s tým, že Pirrová viedla proti nemu križiacku výpravu a on je len obeť jej nenávisti.

Nasledujúce roky sa Robert dostával do problémov so zákonom, nedodržiaval súdom nariadený zákaz styku s rodinou, obnažoval sa na verejných miestach, našli uňho drogy.

V roku 2010 nakrútil Andrew Jarecki film V lepšej spoločnosti inšpirovaný zmiznutím Kathie. Durstovi sa páčil. Kontaktoval Jareckého a sľúbil mu interview, čo nikdy predtým neurobil, hoci médiá ho stále žiadali o vyjadrenie. „On potrebuje pozornosť a dlho žiadnu nemal, film bol platformou na pripomenutie jeho príbehu. Imponovalo mu aj to, že jeho rodina sa mi za film vyhrážala žalobami, a napokon si myslím aj to, že sa chcel priznať,“ vysvetlil Durstovu náhlu ochotu Jarecki.

Nakrútil s ním 20 hodín rozhovoru a považuje ho za svojho priateľa. Jareckého tím napokon našiel dôkaz, ktorý by mohol Dursta dostať.

Zistil totiž, že anonym o Bermanovej smrti napísal niekto, koho rukopis sa nápadne podobá na Durstov – dokonca robí aj rovnaké pravopisné chyby. Kto iný ako vrah by vedel, že v jej byte leží mŕtve telo? Durst v poslednom diele Jareckého dokumentu na túto otázku nevedel odpovedať.

A potom prišla obrovská chyba: keď bol na toalete, zabudol, že má stále zapnutý mikrofón na pulóvri. Mal vo zvyku rozprávať sa sám so sebou a povedal: „Čo som to, dopekla, urobil? Jasné, že som všetkých zabil.“

Súd

Deň pred odvysielaním posledného dielu dokumentu, 24. marca 2015, Dursta zatkli v New Orelans za vraždu Susan Bermanovej. Vraj plánoval utiecť do zahraničia. Na izbe mal marihuanu a nelegálne držané zbrane. Jeho právnici okamžite prišli s verziou, že je to priveľká náhoda.

Pred pár dňami sa začal proces, Durstovi hrozí trest smrti.

V súdnej sieni sedel na invalidnom vozíku starec s veľkou jazvou na holej hlave a so zafixovaným krkom. Durst sa posledné mesiace podrobil onkologickej liečbe. Aj tak ho považujú za nebezpečného. Dvoch nových, kľúčových svedkov vypočujú v utajení. Ich svedectvo si sudca vypočuje na začiatku februára.

Podľa sudcov stále predstavuje Durst nebezpečenstvo pre svedkov. FOTO - TASR/AP
Podľa sudcov stále predstavuje Durst nebezpečenstvo pre svedkov. Foto – TASR/AP

Policajti medzitým preverujú nevyriešené prípady vrážd po celých Spojených štátoch a snažia sa zistiť, či sa tam, kde sa stali, nenachádzal Robert Durst. Najmenej v troch prípadoch sú podozrenia silné. Ide o mladé ženy zavraždené v rokoch 1971, 1977 a 1997 vo Vermonte a Kalifornii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie