Denník N

Mizíkovo kádrovanie vyznamenaných sa bude stíhať ťažko, vraví právnik

Daniel Milo. Foto N – Tomáš Benedikovič
Daniel Milo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Protižidovské výroky poslanca Kotlebovej strany odsúdilo vedenie parlamentu, ministerka spravodlivosti aj najsilnejšia opozičná strana SaS.

Výroky poslanca Kotlebovej ĽSNS Stanislava Mizíka sú rasistické, ale z právneho hľadiska ťažko stíhateľné, myslí si Daniel Milo, expert Globsec Policy Institute na extrémizmus a bývalý národný koordinátor protiextrémistických politík na ministerstve vnútra.

Poslanec Mizík na Facebooku napadol zoznam ocenených osobností, ktorým prezident Andrej Kiska v pondelok 9. januára odovzdal štátne vyznamenania, lebo o viacerých tvrdí, že sú židovského pôvodu.

 

Zdroj - FB Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - Bratislavský kraj.
Status podpísaný poslancom Mizíkom, ktorý už medzitým z facebookovej stránky ĽSNS v Bratislavskom kraji stiahli. Zdroj – FB Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Bratislavský kraj.

Poslanec Mizík spochybnil napríklad ocenenie pre historika Ivana Kamenca, známeho režiséra Juraja Herza či Evu Mosnákovú, ktorá sama zažila prenasledovanie Židov ľudákmi a nacistami v časoch nedemokratického režimu Slovenského štátu. Mosnáková holokaust prežila a o jeho hrôzach svedčí dodnes aj na verejných podujatiach.

Rasistické, ale ťažko stíhateľné

„Vyjadrenia poslanca Mizíka sú nechutné, rasistické a antisemitské a je dobré, že ich odsúdil predseda Národnej rady a ostaní politickí predstavitelia,“ hovorí Milo. „Z právneho hľadiska však vidím problém s postihom tohto konkrétneho výroku.“

Do úvahy podľa Mila pripadá paragraf 423 Trestného zákona, teda hanobenie rasy, národa a presvedčenia, a paragraf 424, čiže podnecovanie rasovej a národnostnej nenávisti. „Status je však formulovaný spôsobom, ktorý veľmi sťažuje uplatniť obe skutkové podstaty,“ myslí si Milo, ktorý je vyštudovaným právnikom.

„Negatívne hodnotenie Židov, ktoré by bolo možné hodnotiť ako hanobenie či podnecovanie, uvádza ako hodnotenie nie vlastné, ale ako hodnotenie slovenských historických osobností, ktorých antisemitizmus je známy. Rovnaký postup volí Kotleba často, vlastný antisemitizmus skrýva za výroky historických osobností. Pri uvádzaní jednotlivých ocenených osôb a ich príslušnosti zasa absentuje hanobiaca časť.“

Paradoxne sa tak môže stať, že nestíhanie výrokov môže ĽSNS ešte povzbudiť. Odborníci preto upozorňujú, že občas je pri podobných výrokoch dôležitejšie jasné morálne a spoločenské odsúdenie ako právny postih, pri ktorom môžu extrémisti hľadať kľučky na svoju obranu.

Stanislav Mizík z ĽSNS. Foto – TASR
Stanislav Mizík z ĽSNS. Foto – TASR

Mizíka odsúdila Žitňanská aj Danko

V piatok Mizíkove vyjadrenia odsúdilo vedenie najsilnejšej opozičnej strany, Slobody a solidarity. „Je obzvlášť poľutovaniahodné, že poslanec Národnej rady je hlásateľom rasistických myšlienok. Publikované názory poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka idú jasne proti ľudským právam, slobode a demokracii,“ napísala strana v stanovisku.

„Člen zákonodarného zboru Mizík sa prejavil ako antisemita. Jeho výhrady k vyznamenávaniu ľudí so židovským pôvodom patria do ideológií fašizmu a neonacizmu. Je absurdné, že sa takéto niečo deje v 21. storočí po všetkých etnických čistkách, genocídach a holokauste 20. storočia.“

Už vo štvrtok status odsúdila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Mizík na internete, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať. Výroky poslanca sú nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné.“

Predseda parlamentu Andrej Danko avizoval, že Mizíka čaká v Národnej rade disciplinárne konanie. „Budeme sa tým vážne zaoberať. V rámci toho, čo môžeme, neostane nitka suchá na ĽSNS,“ povedal Danko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie