Denník N

Bývalý tajný z MI6 sa bojí o život. Čo sa vie o autorovi pochybného spisu o Trumpovi

FOTO - TASR/AP
FOTO – TASR/AP

Bývalí kolegovia hodnotia Christophera Steela, ktorý mal spísať správu o údajnej kompromitácii Trumpa v Rusku, ako dobrého profesionála.

Autor spisu o neoverenom kompromitujúcom materiáli, ktorý údajne majú Rusi na Donalda Trumpa, sa podľa BBC skrýva.

Bývalý agent britskej tajnej služby MI6 a dnes jeden zo šéfov súkromnej spravodajskej služby v Londýne Christopher Steele podľa zdrojov britskej televízie opustil svoj dom Surrey a svojho suseda poprosil, aby sa postaral o jeho tri mačky.

Podľa reportéra BBC sa bývalý spravodajský dôstojník, otec štyroch detí, bojí o svoj život.  

V 35-stránkovom materiáli, ktorý označil Trump aj Kremeľ za vymyslený fejk, sa píše o údajnom Trumpovom sexe s prostitútkami v moskovskom hoteli Ritz-Carlton či podnikateľských aktivitách. Hoci ide o nepotvrdené informácie bez dôkazov, americké tajné služby považovali za dôležité, aby o kolujúcom materiáli Trumpa, ako aj odchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu informovali.

Kto teda jeho autor podľa zverejnených informácií je?

Kamaráti z MI6

Steele šéfuje súkromnej spravodajskej organizácii Orbis Business Intelligence, ktorú založili v roku 2009 bývalí britskí agenti so sídlom v luxusnej štvrti Belgravia. Má svojich analytikov aj vyšetrovateľov, ktorí „pomáhajú klientom pri obchodných rozhodnutiach, ochrane reputácie klientov a riešení problémov pri zložitých otázkach po celom svete“.

Štúdiu o Trumpovi si podľa amerických médií objednali najskôr republikáni v opozícii voči Trumpovi, neskôr stúpenci Hillary Clintonovej. Hoci fámy o údajnom „kompromate“, ako sa po rusky hovorí kompromitujúcemu materiálu, kolovali vo Washingtone už na jeseň, počas predvolebnej kampane nikto neoverené informácie nezverejnil.

Vedel o nich napríklad aj ostrý republikánsky kritik Trumpa, senátor John McCain. 

Pre 52-ročného Brita Rusko rozhodne nebolo neznámou. Strávil tam niekoľko rokov pod diplomatickom krytím pre britskú rozviedku MI6 (hovorí sa jej aj Secret Intelligence Service). V minulosti mal napríklad poskytnúť FBI informácie o korupcii vo vnútri svetovej futbalovej organizácie FIFA, pôsobil aj v Paríži.

Ako prvý o identite autora škandalózneho spisu napísal Wall Street Journal. Špecialista na Rusko John Sipher, ktorý pracoval v CIA 28 rokov, pre noviny povedal, že Steele mal v spravodajskej komunite dobré renomé.

Práca profesionála či neoverená fáma?

Jeho spis o Trumpovi je však plný chýb a nie sú v ňom žiadne dôkazy. Aj preto jedného vyšetrovateľa z podobnej spravodajskej organizácie v Londýne veľmi neoslnil. „Ak by som bol jeho klientom, hodil by som mu to späť a povedal: Kde sú dôkazy, chlapci? Toto nemôžeme použiť,“ citoval ho New York Times.

Ktovie, či to podľa neho nebol prípad, keď klientovi dali len to, čo chcel počuť. Newsweek vypichol až 13 vecí, ktoré v dokumente nesedia. Napríklad tvrdenie, že Kremeľ kultivoval vzťahy s Trumpom päť rokov – tak dlho späť však nikto netušil, že magnát sa odhodlá kandidovať na amerického prezidenta.

Rovnako nesedí, prečo by kompromat pripravoval Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý má na starosti vzťahy s tlačou. A bizarne pôsobí aj údajné stretnutie Trumpovho „fixéra“ s ľudmi z Kremľa v Prahe, s ktorými mal riešiť hakerov, čo napadli americkú kampaň. Michael Cohen poprel, že by bol v Prahe, nesedí ani to, že mali debatovať o finančných odmenách pre ruských hakerov, ktorí napadli Demokratickú stranu.   

So skepsou ho komentoval aj bývalý šéf GCHQ, britskej obdoby americkej NSA, David Omand. „Radšej by som bol inštinktívne opatrný“, „môže mať základ dobrého reportovania, ale môže byť aj napísaná na efekt“. „Môže byť odtrhnutý od reality o nič menej, ako čakáme od bývalého príslušníka tajných služieb,“ napísali napríklad londýnske Timesy.

Blízky dlhoročný Steelov priateľ ho však bráni. „Nie je druhom osoby, ktorá by jednoducho púšťala klebety,“ citoval ho Guardian.

Podľa Daily Telegraph pochádzal zo stredostavovskej rodiny, vyštudoval Cambridge, neskôr ho naverbovala MI6, aby v 90. rokoch pracoval v Moskve. Pre britskú tajnú službu potom robil dlhé roky.

CNN ho opísala ako dôveryhodného profesionála, ktorý poznal Rusko výnimočne dobre, čo potvrdil aj sir Andrew Wood, ktorý bol britským veľvyslancom v Moskve v rokoch 1995 až 2000. Pre Daily Telegraph ho označil ako veľmi profesionálneho a svedomitého.  

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie