Denník N

Dzurinda: Pokiaľ Trump zruší sankcie voči Rusku, bude to strategická chyba

Mikuláš Dzurinda. Foto N – Tomáš Benedikovič
Mikuláš Dzurinda. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý dvojnásobný premiér a minister zahraničia Mikuláš Dzurinda si myslí, že Trumpove predvolebné vyhlásenia sa nakoniec nemusia premietnuť do zahraničnej politiky USA.

Mikuláš Dzurinda, ktorý radí ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi a vedie think-tank európskych ľudovcov Centrum pre európsku politiku, spolu so 16 súčasnými i bývalými premiérmi, prezidentmi a ministrami zahraničia varoval tento týždeň otvoreným listom Trumpa pred Putinom.

Aká bude Amerika s Donaldom Trumpom?

Nie som si istý, že na to niekto dokáže odpovedať tak, že by sa to o dva, tri či štyri roky mohlo potvrdiť. Môžem skôr hovoriť o tom, aká by mohla byť napriek tomu, že predvolebná kampaň bola, aká bola, a napriek viacerým vyhláseniam Donalda Trumpa. Chcem veriť, že Spojené štáty obnovia svoje úsilie o to, aby boli pevnou, demokratickou, komunikatívnou svetovou mocnosťou.

Stále sa nádejate, že ide len o predvolebné vyhlásenia a väčšinu z nich do zahraničnej politiky neprenesie?

Nebude to prvýkrát a nie je to iba skúsenosť s americkou politikou, ale v našom povolaní sa jednoducho stáva, že niekedy cielene a niekedy aj neúmyselne korigujeme svoje vyhlásenia aj zámery. Spojené štáty sú vyspelou demokraciou, sú spoločnosťou s vyspelými demokratickými inštitúciami. Pozeral som v predchádzajúcich dňoch naživo vypočutia adeptov na kľúčové posty v novej vláde prezidenta Trumpa. A môj pocit je skôr pozitívny, miestami veľmi pozitívny, než negatívny.

Keby jeho vyhlásenia neboli len predvolebné a väčšinu z nich by sa snažil presadiť do zahraničnej politiky, bude schopná jeho vláda a Kongres tlmiť také zámery?

Nielen vláda, nielen Kongres a demokratické inštitúcie, ale aj verejnosť. Myslím si, že áno. Pokiaľ budeme konkrétnejší, zoberme si Kongres a to, koľko kandidátov mali v prezidentských primárkach republikáni. To sú z veľkej časti mladí ľudia s perspektívou, že sa chcú presadzovať v americkej zahraničnej politike, a preto som presvedčený, že týmto ľuďom vôbec nebude jedno, akou cestou sa vyberú Spojené štáty. Sú tam skúsení harcovníci ako John McCain, ale aj veľmi perspektívni politici ako Paul Ryan. Domnievam sa, že najmä Kongres bude miestom, ktoré bude spoluformulovať zahraničnú politiku Spojených štátov.

Foto – TASR
Foto – TASR

Myslíte si, že Trump presadí zrušenie sankcií voči Rusku?

Bola by to ťažká strategická chyba, pretože to nie je len o priateľstve či nepriateľstve voči Rusku. To nie sú ani emócie, ani ekonomický kalkul. To sú predsa princípy. My sme v otvorenom liste Trumpovi (vyhlásenie bývalých premiérov, prezidentov a ministrov zahraničných vecí – pozn. red.) napísali, že medzinárodný poriadok založený na dodržiavaní pravidiel je základom našej existencie. Rusko tieto pravidlá flagrantne porušilo.

V čom?

Nemôžeme tolerovať, že nielen Rusko, ale hociktorá krajina bude flagrantne porušovať medzinárodné dohody, akou je napríklad Budapeštianske memorandum. Toto nie je krátkodobý príbeh či nejaká emotívna reakcia Západu na anexiu Krymu, ale reakcia, ktorú mal Západ k dispozícii, aby vyjadril, že sa takto v medzinárodnom prostredí správať nedá. Treba si uvedomiť, že došlo ku konfrontácii medzi Ruskom a demokratickým Západom. Tak to sme nemali tie sankcie ani aplikovať, ak by sme ich chceli zrušiť len preto, že nová americká vláda od nich ustúpi bez toho, že by Rusko niečo z tej svojej nedávnej minulosti korigovalo. To nie je iba Krym. To je aj východ Ukrajiny a správanie Ruska v širšom kontexte. Ak by k tomu nová americká vláda pristúpila, považoval by som to za ťažkú strategickú chybu.

O zbytočnosti sankcií hovorí aj premiér Robert Fico. Aká je teda cesta k tomu, aby sa Rusko umravnilo a neporušovalo medzinárodné právo a neohrozovalo Európu?

V prvom rade musíme ukázať svoju vlastnú silu. My, Západ, musíme ukázať našu vlastnú jednotu. Náš záväzok rešpektovať dohodnuté pravidlá. Tam je základ. Som veľa na cestách a súhlasím s viacerými názormi, ktoré počúvam v zahraničí, že súčasný ruský establišment neprovokuje silný partner, ale slabosť. Západ si túto slabosť nemôže dovoliť a to by mal byť základ nášho postoja. Aj preto som sa podpísal pod vyhlásenie, ktoré volá po pevnom a jednotnom postoji severoatlantického spoločenstva.

Radíte ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi. Má Ukrajina z Trumpa a jeho politiky strach?

O strachu by som nehovoril. Skôr by som hovoril o očakávaniach, možno o istých obavách, ale Ukrajina silnie. Posúva sa pomaly, ale posúva sa po ceste svojej modernizácie. A domnievam sa, že má dosť vnútornej sily a má aj podporovateľov a spojencov, aby na tejto ceste vytrvala. Čiže fatálne by som to nevnímal.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ukrajina sa výraznejšie primkla k Spojeným štátom po páde Janukovyčovho režimu. Nemáte obavy, že sa to naruší?

Nie som človek pesimistických scenárov. Vždy je všade všetko možné. Ukrajina sa neprimkla k Spojeným štátom alebo k Západu až po Majdane. Spomeňte si na predchádzajúce roky, spomeňte si na predchádzajúci Majdan, na vládu Viktora Juščenka. Tendencie modernizovať krajinu a patriť na Západ sú na Ukrajine silné dlhodobejšie. Ukrajina možno posledné roky nemá stabilnú vládu, ale má veľmi rozvinutú občiansku spoločnosť. Hlas mládeže je veľmi silný. Najmä mladí ľudia veľmi tlačia na to, aby sa reformy presadzovali a aby sa Ukrajina modernizovala, aby sa hodnoty západného sveta uplatňovali v legislatíve. Domnievam sa, že v tomto procese Ukrajina vydrží, môže čeliť väčším alebo menším nepríjemnostiam, väčšej alebo menšej priazni vlády Spojených štátov, ale ak som dobre počúval híringy s nadchádzajúcim ministrom zahraničia, obrany či so šéfom CIA, tak nadchádzajúcej americkej vláde nebude vôbec jedno, ako sa bude vyvíjať Ukrajina.

Trump sa javí ako človek, ktorý sa snaží priblížiť k Putinovi a, naopak, vzdialiť od Číny. Mala by to Európa nejako vyrovnávať? Alebo je dobré držať sa ďalej od Číny?

Bez ohľadu na to, ako sa bude vyvíjať politika novej americkej vlády, ako sa bude vyvíjať vzťah Spojených štátov k Číne, aké priority si zvolí Donald Trump, akým akcentom sa bude najviac venovať, bude výzvou pre Európu a EÚ aj v kontexte brexitu brať stále viac zodpovednosti za svoj osud do vlastných rúk. Bez ohľadu na to, čo bude robiť Trump. Nehovoril by som o vyvažovaní. Problémy s imigráciou z Afriky za nás nikto iný nevyrieši, iba Európania. Svet sa vyvíja a my v Európe nemôžeme spať. Európa sa potrebuje meniť z mocnosti ekonomickej aj na mocnosť obrannú. To je velikánsky imperatív, ktorý nevyplýva iba z ostatných volieb v Spojených štátoch, ale z celkového vývoja vo svete.

Prečo ste poslali výzvu Donaldovi Trumpovi, v ktorej ho varujete pred Putinom? Máte pocit, že by vás mohol poslúchnuť?

Každý môže prispieť. Ak budeme iba pasívne čakať, budeme si zajtra vyčítať, že sme sa nevyjadrili. Áno, domnievam sa, že to bola šanca pozitívne ovplyvniť dianie v Spojených štátoch. Pokryl to The Washington Post aj iné periodiká a tento hlas bol počuť. A som rád, že sa nám to podarilo vydať ešte pred vypočutiami v americkom Kongrese, o ktorých som už hovoril. Takže išlo o princíp. Keď si človek myslí, že má čo povedať a treba to povedať, tak sme povedali.

Už ste niečo podobné podpísali? 

Bolo mi ponúknuté, aby som sa pridal k podobnému vyhláseniu už pred ôsmimi rokmi, keď prezident Obama išiel do úradu s predsavzatím resetovať vzťahy s Ruskom. Na začiatku chcel resetovať vzťahy a odchádza s tým, že vyhosťuje 35 ruských diplomatov. Vtedy som to vyhlásenie nepodpísal, lebo som na to nevidel také silné dôvody. Dnes som videl natoľko silné dôvody, že som vyhlásenie podpísal. Transatlantické spojenectvo je obrovská sila aj hodnota. Je to os, okolo ktorej sa doteraz krútil svet. A túto os treba pevne držať aj v ďalších rokoch.

Vo výzve 17 politikov sa ozvali ľudia, ktorí majú s Putinovou politikou skúsenosti. Snažilo sa Putinovo Rusko za vašej éry (1998 – 2006, 2010 – 2012) ovplyvniť politiku na Slovensku?

Rusko vždy ovplyvňovalo, ovplyvňuje a bude ovplyvňovať politiku aj na Slovensku. Je to globálny hráč. Samozrejme, v tom čase to bolo iné Rusko. Bolo to Rusko, ktoré tiež znepokojovalo. S prezidentom Putinom som mal veľký počet rozhovorov. Nie všetky boli pokojné. Boli aj emocionálne. Bol som napríklad v jeho kancelárii v Kremli a naživo som tam pozeral, keď americký tank strhával sochu Saddáma Husajna v Bagdade. Mali sme potom veľmi emotívny rozhovor. Napriek tomu sa krátko nato v Bratislave stretol s americkým prezidentom Bushom. Svet sa vyvíja. Niekedy k lepšiemu a niekedy prináša väčšie výzvy. Nechcem hovoriť, že dnes čelíme novej studenej vojne alebo novej konfrontácii, ale čelíme veľmi vážnej výzve spravovať vzťahy s Ruskom tak, aby sa svet vyvíjal k lepšiemu, k stabilite, mieru a nie k ďalším konfrontáciám.

Mal som na mysli skôr ovplyvňovanie Ruskom neštandardnými metódami, o ktorých sa hovorí dnes vo vzťahu k USA – napríklad tajnými službami. Mali ste za vašej vlády pod kontrolou tajné služby. Bol vtedy vplyv ruských služieb u nás citeľný? Snažili sa oň?

Na nič dramatického z toho obdobia si nespomínam. Lenže opäť – bola iná doba. Sociálne siete neboli natoľko rozvinuté, nemali sme také detailné informácie o weboch, ktoré šíria dezinformácie a propagandu.

List spojencov Trumpovi

Sedemnásť bývalých prezidentov, premiérov a ministrov zahraničných vecí poslalo výzvu Donaldovi Trumpovi.

Píšu aj: „Ruská pokračujúca snaha destabilizovať Ukrajinu a nelegálna anexia Krymu ohrozujú mier.“

„Nepochybujeme: Vladimir Putin nie je spojencom Ameriky.“

„Pod Putinom ruský militarizmus, vojny, hrozby, porušené dohody a falošné sľuby urobili z Európy nebezpečnejšie miesto. Putinovi nejde o veľkosť Ameriky. Nám ako vašim spojencom áno.“

List podpísali:

Traian Băsescu
Paweł Kowal
Carl Bildt
Janusz Onyszkiewicz
Mikuláš Dzurinda
Rosen Plevneliev
Mátyás Eörsi
Karel Schwarzenberg
Iulian Fota
Radosław Sikorski
István Gyarmati
Petras Vaitiekūnas
Toomas Hendrik Ilves
Vaira Vīķe-Freiberga
Rasa Juknevičienė
Alexandr Vondra
Ojārs Ēriks Kalniņš

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie