Denník N

Dúfala som, že temné sily prehrajú, nestalo sa. Svetlana Alexijevič odchádza z ruského PEN klubu

Bieloruská spisovateľka Svetlana Alexijevič. Foto – TASR/AP
Bieloruská spisovateľka Svetlana Alexijevič. Foto – TASR/AP

Významní ruskí spisovatelia opúšťajú pobočku medzinárodnej organizácie pre jej servilnosť voči Putinovmu režimu a neochotu zastať sa politického väzňa z Krymu – Olega Sencova.

Aktualizované 16. 1. o stanovisko šéfa PEN-klubu, že Alexijevič nikdy nebola jeho členkou.

„Dlho ma prehovárali, aby som v klube zostala, pretože desiatky vážených ľudí odišli – Ulická, Vojnovič a ďalší. Zostala som, pretože progresívni ľudia dúfali, že v tomto boji sa podarí zvíťaziť nad silami temna. Nepodarilo sa, a ja sa už tejto hry nechcem zúčastňovať,“ vysvetlila bieloruská spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevič svoj odchod z ruského PEN klubu.

Nasledovala tak viacerých ruských literátov, ako autora detektívnej série o Fandorinovi Borisa Akunina či básnika Leva Rubinštejna a oceňovaného spisovateľa Alexandra Iličevského.

Prečo opúšťajú PEN klub

Exodus z organizácie vyprovokovala nechuť ruského PEN klubu zastať sa ukrajinského režiséra Olega Sencova z Krymu, ktorého po anexii polostrova previezli do Ruska a za terorizmus odsúdili až na 20 rokov.

Za politického väzňa ho považujú domáce aj medzinárodné ľudskoprávne organizácie. Jeho prípadu sa zastali desiatky svetových umelcov či šéfka diplomacie Európskej únie, nie však ruský PEN klub. Naopak: dištancoval sa od vyhlásenia vyše 80 ruských spisovateľov a svojich členov, ktorí koncom minulého roka vyzvali Putina na omilostenie Sencova.

PEN klub to označil za porušovanie stanov. Keď to jeho člen Sergej Parchomenko verejne kritizoval, rozhodli sa ho vylúčiť z klubu. Nasledoval tak rozkol v ruskej pobočke medzinárodnej organizácie, ktorá združuje spisovateľov a novinárov po celom svete.

„Poslednou kvapkou sa pre mňa stalo vylúčenie člena PEN klubu, ako aj iné represívne kroky týkajúce sa niekoľkých mojich kolegov,“ vysvetlil svoj odchod básnik a literárny kritik Rubinštejn.

Nie je to prvý raz, čo z moskovského PEN klubu odišli jeho prominentní členovia. Už dávnejšie ho opustili vo svete aj doma populárna autorka Ľudmila Ulická, Viktor Šenderovič či Vladimir Vojnovič.

Alexijevič: Putin odíde, PEN zostane

„Ruský PEN klub deklaroval, že nie je úlohou spisovateľov niekoho sa zastávať, niečo brániť – úlohou spisovateľa je vraj ticho sedieť a písať. To je, úprimne povedané, ako oblizovať vláde čižmy,“ citovala Alexijevič bieloruská Naša Niva. Podľa spisovateľky, ktorá sa preslávila reportážami o sovietskom človekovi, ženách vojačkách v druhej svetovej vojne či sovietskych vojakoch v Afganistane, sa niečo také dialo v spisovateľských organizáciách za Stalina.

„No Putin odíde a táto kapitola zostane v histórii PEN-u,“ dodala spisovateľka, ktorú za jej reportáže ocenili literárnou nobelovkou v roku 2015 ako prvú Bielorusku. Na Slovensku jej diela začalo vydávať vydavateľstvo literárných reportáží Absynt.

Šéf ruského PEN klubu Jevgenij Popov tvrdí, že k žiadnemu rozkolu v ich organizácii nedošlo a že má stále vyše 400 členov. Parchomenka obviňuje z provokácie a nahovárania spisovateľov na petíciu za podporu Sencova.

Básnik Rubinštejn však hovorí, že z organizácie sa stal konformistický až servilný klub. „Prišiel som do PEN klubu začiatkom 90. rokov, keď tam bola úplne iná spoločenská a politická klíma, keď sa medzinárodná organizácia angažovala vo vznešenej obrane tých, čo sú perzekvovaní za svoje slová, listy, obrázky a podobne,“ dodal pre rádio Slobodná Európa.

Popov: Alexijevič nebola naša členka

O niekoľko dní potom, ako Alexejevičová oznámila odchod z organizácie,  spor nabral bizarný rozmer. Ruské noviny Novaja Gazeta citovali šéfa ruského PEN klubu Popova, že Alexejevičovej slová „znejú divne“, pretože nikdy nebola jej členkou. Neplatila podľa neho členské príspevky, ani nechodila na jeho akcie. Vedenie tiež vo svojom stanovisku dodalo, že 90 percent členov organizácie je spokojných s jej smerovaním.

Vylúčený novinár Parchomenko na svojom Facebooku však zverejnil archívne snímky zoznamu členov PEN klubu, kde Alexejevičovej meno vidno. Podľa neho tam bola ešte v pondelok ráno.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie