Denník N

S tetovaním alebo bez? Ženám sa tetovaní muži nepáčili viac, ukázal výskum

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Účastníci experimentu posudzovali fotku deviatich mužov bez tetovania a s tetovaním na pravom ramene. Hodnotili príťažlivosť, zdravie, pociťovanú dominanciu a agresivitu daného muža.

Zdobenie tela má dlhú tradíciu. Najstarší záznam o tetovaní má 7-tisíc rokov a pochádza z Južnej Ameriky. Išlo o tetované fúzy.

Ornamentálne tetovanie určené na zvýraznenie vlastnej sexuality a vzhľadu sa našlo aj na starovekých obyvateľoch africkej Núbie (cca pred 4-tisíc rokmi) či sibírskeho Altaja (3. storočie pred Kristom).

Vedci si myslia, že tetovanie na mužoch by mohlo plniť špecifickú úlohu a fungovať ako svojho druhu signál o ich zdraví a príťažlivosti, ale aj mužnosti či dominancii.

Príznak zdravia

Tetovanie sa spája s rizikom niekoľkých problémov, hlavne zdravotných. Ak muž tetovanie podstúpi a všetko dopadne dobre, mohlo by ísť o znak, ktorým by dával najavo, že má vysoký prah bolestivosti a že jeho imunitný systém funguje dobre, lebo si poradí s prípadnými komplikáciami, najmä infekciami.

Ako muži a ženy vnímajú mužské tetovanie, zisťovali poľský autor Andrzej Galbarczyk z Jagelovskej univerzity v poľskom Krakove a jeho kolegyňa Anna Ziomkiewiczová.

Štúdia vyšla v časopise Personality and Individual Differences, v tlači bude vo februári tohto roka.

Ako na seba upozorniť

Z pohľadu evolúcie nejde iba o prežitie, ale hlavne o rozmnoženie, čiže odovzdanie génov ďalším generáciám (pohlavný výber). Pretože je mužov veľa, musia vymýšľať všelijaké stratégie, ako o sebe dať vedieť a partnerku na seba vo veľkej konkurencii iných mužov upozorniť.

Ak by žena vnímala tetovaného muža ako zdravého, silného a atraktívneho, bolo by tetovanie výhodou, ktorá by mužov na sociálnom trhu randenia posunula výrazne vpred.

Otázkou tiež je, ako vnímajú tetovaného muža iní muži. Ak by ho považovali za dominantného či agresívneho jedinca, pri randení by sa stiahli a aktivitu by prenechali na siláka, ktorému nechcú konkurovať. 

tetovanie
Tetovaný muž vpravo na obrázku. Reprofoto – Galbarczyk & Ziomkiewicz (2017)

Podľa žien boli zdravší, ale nie krajší

Výskumu sa zúčastnila slušná vzorka viac ako 2500 heterosexuálnych mužov a žien z Poľska. Posudzovali fotku deviatich mužov bez tetovania a s tetovaním na pravom ramene. Hodnotili príťažlivosť, zdravie, pociťovanú dominanciu a agresivitu daného muža.

Aké boli zistenia? „Ženy hodnotili tetovaných mužov ako zdravších, ale páčili sa im rovnako ako originál bez tetovania. Naopak, muži hodnotili tetovaných mužov ako viac príťažlivých, ale rovnako zdravých ako originál. Platilo, že muži aj ženy hodnotili obrázky mužov s tetovaním ako viac maskulínnych, dominantných a agresívnych.“

Páví chvost

Prečo vnímali ženy tetovaných mužov ako zdravších? Zistenie vedci vysvetľujú pomocou hypotézy hendikepu. O čo ide, sa dá vysvetliť na pávom chvoste. Veľký páví chvost bol dlho evolučnou záhadou, lebo zo svojho nositeľa robí ľahkú obeť pre predátora, ktorý ho jednoduchšie uloví. V tomto zmysle je páví chvost hendikepom, ktorý obdareného páva značne diskvalifikuje pred iným živočíchom s menším chvostom.

Ale z iného uhla pohľadu to tak nie je. Pre samicu ide o veľké lákadlo, lebo veľký chvost vníma ako príznak výnimočných kvalít samca. Samica si akoby hovorí: „Taký páv musel mať tak veľa cenných zdrojov, že si ich mohol dovoliť mrhať na niečo také zbytočné, ako je chvost, a aj s takou záťažou dokázal uniknúť dravcom. Je to frajer!“

S takým pávom sa chce páriť každá samica. Čiže na prvý pohľad extravagantný hendikep sa pávovi vyplatí, lebo mu pomôže rozmnožiť sa. A o to v evolúcii ide.

Niečo podobné by mohlo platiť aj v prípade mužského tetovania, myslia si autori štúdie. Je spojené s bolestivou obetou, finančnými nákladmi a rizikom choroby. Kto by niečo také dobrovoľne podstupoval?

Význam maskulinity

Ak je však pravdou, že tetovaných mužov vnímajú ako zdravších, potom ide o síce nákladný, avšak užitočný znak. Lebo zdravie je dôležitý signál, podľa ktorého si vyberáme životných partnerov. Pre autorov je preto záhadou, prečo tetovaných mužov ženy nevnímali zároveň aj ako atraktívnejších. Paradox vysvetľujú tým, že tetovaných mužov ženy vnímali aj ako veľmi maskulínnych a agresívnych, čo môže znižovať ich pociťovanú atraktivitu.

Vedci sa odvolávajú na výskumy, že v bezpečnejších krajinách so zdravou populáciou – ako je aj Poľsko – klesá u žien výber partnerov so zvýraznenou maskulinitou, lebo je spojená s rizikom násilia. Naopak v krajinách, ktoré sú menej bezpečné, si ženy vyberajú silnejších mužov, aby ich ochránili pred inými násilníkmi.

Autorov prekvapilo, že muži hodnotili tetovaných mužov ako príťažlivejších. Vedci si zistenia vysvetľujú tak, že tetovanie slúži ako signál o zdatnosti nositeľa skrášlenia a jeho fyzickej prevahe, ktorou môže iného muža zastrašiť a na sociálnom trhu randenia odsunúť za seba.

Riskantné správanie a impulzivita

Na záver dodajme, že z iného minuloročného výskumu, ktorý robil Viren Swami z University of Westminster a jeho tím, vyplýva, že medzi tetovanými a netetovanými ľuďmi nie sú výrazné rozdiely, čo sa týka ich náchylnosti na riskantné správanie a impulzivitu.

Výskumu sa zúčastnilo tisíc ľudí zo strednej Európy, z nich takmer 20 percent malo aspoň jedno tetovanie. „Z výsledkov vyplýva, že tetovaní a netetovaní dospeláci sa dnes na seba viac podobajú, ako sa od seba líšia,“ píše sa v štúdii.

Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1016/j.paid.2016.10.051http://dx.doi.org/10.1016/j.paid.2015.08.054

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie