Denník N

Narcismi sú viac muži ako ženy, vraví štúdia

Michelangelo Merisi da Caravaggio. Narcis (cca 1597–1599). Foto - Wikimedia
Michelangelo Merisi da Caravaggio. Narcis (cca 1597–1599). Foto – Wikimedia

Sú narcismi skôr muži alebo ženy? A do akej miery ovplyvňujú narcistické sklony stereotypy spoločnosti?

Narcistickými sklonmi trpia muži viac ako ženy, tvrdí najnovšia americká štúdia. Tá vznikla na základe analýzy dát z 355 výskumov a ďalších publikovaných prác za ostatné tri desaťročia, ktoré zahŕňajú viac ako 470 000 ľudí. Uvádza sa to v poslednom vydaní odborného časopisu Psychological Bulletin.

Odlišné výsledky mužov a žien

Štúdia sa zamerala na tri rysy narcizmu: vôľa k moci, exhibicionizmus a predstava jedinca, že mu všetko patrí.

„Narcizmus je spojený s rôznymi duševnými poruchami jedinca, vrátane neschopnosti udržať si trvalé vzťahy s ostatnými, agresiou alebo nemorálnym správaním,“ konštatuje vedúca autorka štúdie Emily Grijalvaová, ktorá je odbornou asistentkou pre ľudské zdroje na Univerzite v Buffale v štáte New York.

„Na druhej strane, narcizmus pomáha zvýšiť sebavedomie, prispieva k emocionálnej stabilite a k tendencii presadiť sa na vedúcich pozíciách,“ dodáva Grijalvaová.

„Skúmaním rozdielov medzi narcistickými mužmi a ženami by bolo možné rozlišovať nerovnosť medzi pohlaviami, čo sa týka prístupu k zodpovedným funkciám, ale tiež v ďalších dôležitých oblastiach,“ upozorňuje psychologička.

Vedci došli k záveru, že najväčší rozdiel je založený na myšlienke, že všetko je dovolené, pričom muži častejšie požadujú isté výsady. Druhým hlavným rozdielom je túžby po autorite a nadvláde.

„V porovnaní so ženami muži vykazujú väčšiu sebadôveru a túžbu po moci,“ hovorí Grijalvaová.

„Nezistili sme, naopak, žiaden rozdiel v prejavoch exhibicionizmu, čo znamená, že muži a ženy prejavujú rovnakú márnivosť, potrebu obdivu a nedostatok empatie,“ dodáva vedkyňa.

Stereotypy

Predošlé výskumy ukázali, že osobnostné rozdiely medzi mužmi a ženami v otázke narcizmu môžu byť následkom stereotypov zo spoločnosti, ktoré sa vyvíjali v priebehu času.

Autori tejto novej štúdie sa domnievajú, že skutočnosť, že je stále oveľa menej žien vo vedúcich pozíciách, môže čiastočne vyplývať z rozdielov medzi stereotypmi o ženskosti a úlohe vodcu.

„Ľudia majú tendenciu napodobovať a učiť sa už vo veľmi mladom veku rolu muža alebo ženy,“ hovorí psychologička. „Môže ich trápiť, pokiaľ sa odchýlia od očakávaní spoločnosti, a to hlavne ženy, ktoré sú často terčom tvrdej kritiky, keď sa ukážu ako autoritárske a agresívne. To na ne vytvára väčší tlak ako na mužov, ktorí ich vedú k tomu, aby viac ovládali svoje narcistické správanie,“ dodala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie