Denník N

Slovenské banány

Falošné správy sa zaštiťujú faktmi, citujú sa navzájom, šermujú menami skrz hodnovernosť.

V produkcii banánov Slovenská republika predbehla Indiu a dostala sa na prvé miesto na svete… Toto tvrdenie nie je o nič hlúpejšie než väčšina klamných správ, ktoré produkujú dezinformačné weby. A obávam sa, že by mu s chuťou pár ľudí aj chcelo uveriť.

Všetky falošné správy sa zaštiťujú faktmi, citujú sa navzájom, šermujú menami skrz hodnovernosť, a preto si treba naozaj vychutnať, keď banány produkuje v priamom prenose niekto známy, z vlastných úst, bez skreslenia.

Od Kaliňáka sme napríklad počuli, že korupcia na najvyšších miestach Slovenska neexistuje, od Fica zasa veľakrát vylepšené výsledky slovenského hospodárstva, ktoré z východoeurópskeho mačiatka robia európskeho tigra.

To, že politici tárajú a klamú, s tým rátame, a to, ako sa navzájom posielajú na detektor lži, alebo sú tam ochotní sami zájsť, svedčí o tom, že tento prístroj sa v ich myslení stal poslednou inštanciou, rozhrešením Absolútnej Pravdy, čímsi ako Predposledným súdom ešte zaživa.

Aj tí, ktorí povýšili lož na pracovnú metódu (a mali sme ich aj máme doma neúrekom), raz za čas zacítia nutkanie skloniť sa pred jedenástym prikázaním – na detektore nezaklameš.

To, že tento merač kožného odporu a pulzovej frekvencie je možné oklamať, vie kdekto. Ale kašlem na politikov. Viac než detektor lži by bolo treba detektor príčetnosti pre mnohých účastníkov webových diskusií, ktorí ochotne a takmer bez rozmýšľania uveria existencii slovenských banánov.

Uveria, pretože chcú uveriť. A komunikujú len s tými, ktorí nadšene zdieľajú ich banánové nadšenie, úprimne pritom nenávidiac skeptikov, ktorí šíria, že pod Tatrami sa darí len zemiakom a repe.

Verím, že tento článok budú zdieľať tisícky čitateľov… No radšej čo najskôr navštívim detektor príčetnosti, hneď, len čo si odtrhnem na balkóne banán.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie