Denník N

Danko si pozval Vlhovcov a Zuzulovcov, púšťa sa do boja proti vedeniu lyžiarskej asociácie

foto – TASR
foto – TASR

Aktualizované – 13:23. Výkony slovenských lyžiarok sú podľa ministra obrany jasný príklad vlastenectva.

Predseda parlamentu Andrej Danko sa zamiešal do sporu našich elitných lyžiarok Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej so Slovenskou lyžiarskou asociáciou a asociácii sa vyhráža zastavením štátnej podpory.

Po stretnutí s Veronikou Velez-Zuzulovou, jej otcom Timotejom a Igorom Vlhom v pondelok v Národnej rade vyhlásil, že k takejto situácii môže prísť prvýkrát.

„Nastane vtedy, ak do konca januára nepríde k zosúladeniu stanov SLA so zákonom o športe. Lyžiarska asociácia ako jediná ignoruje ministerstvo pri zosúladení stanov.“

Na zmenu stanov bolo v ostatných športových zväzoch potrebné schválenie členskou konferenciou. Tá sa spravidla koná raz za rok.

Prezident SLA František Repka pre Denník N uviedol, že na stretnutia odmietajú prísť pre konflikt záujmov Moniky Maršálekovej.

„Generálna riaditeľka sekcie športu na ministerstve školstva pani Maršáleková bola vylúčená zo SLA, je voči nám žalobkyňou v troch procesoch. Nemôžeme s ňou komunikovať, nepovažujeme ju za nestrannú, ale za zaujatú,“ povedal Repka.

Video: Andrej Danko sa pochválil lyžami od Zuzulovej a povyhrážal sa lyžiarskej asociácii

Maršáleková je dcérou Karola Konárika, speváka a privatizéra z 90. rokov s napojením na SNS. Karol Konárik mladší kandidoval za SNS v uplynulých parlamentných voľbách.

„Ak k tomu štát pristúpi, už teraz môžeme povedať, že to bude bolestivé riešenie pre všetky strany. Do celého sporu vstupuje množstvo ľudí, ktorí o problematike nič netušia,“ uviedol vo svojom stanovisku František Repka, prezident SLA.

„My nechceme žiadnu vojnu, práve naopak. V celom spore ide, ako to väčšinou býva, o peniaze. My sme financovanie zverejnili do posledného centa, pýtať sa teraz treba druhej strany.“

Peniaze môžeme dostať k lyžiarom aj inak

Danko tvrdí, že aj v prípade zastavenia financovania neprídu reprezentanti o peniaze, pretože ministerstvo školstva má mechanizmy, aby podporovalo priamo kluby.

To hovoril aj minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Okrem neho Danko pred novinárov priviedol aj ďalšieho svojho nominanta, ministra obrany Petra Gajdoša, ktorý viackrát sľuboval, že v rámci vojenskej športovej Dukly Banská Bystrica budú lyžiarky podporovať. Velez-Zuzulová a Vlhová sú členkami aj VŠC Dukla Banká Bystrica.

„Chcela by som sa poďakovať za pozvanie, nesmierne si ho vážim. Aj preto, že je to poďakovanie za prácu, ktorú vykonávame najlepšie, ako vieme,“ povedala Velez-Zuzulová.

Danko sa už na začiatku roka odfotil s Velez-Zuzulovou na svoj Facebook

Nebudú len tak posielať peniaze „ujom funkcionárom“

Stretnutie inicioval Danko. Na tlačovke hovoril, že bol voči vedeniu lyžiarskej asociácie kritickejší ako Zuzulovci a Vlhovci.

„Štát nebude len tak posielať peniaze, aby sa strácali na administratívu a funkcionárstvo,“ povedal Danko. Peniaze podľa neho nemajú ísť „ujom funkcionárom“.

Reprezentantkám adresoval veľké ospravedlnenie, aj keď ich situácia nie je zavinená štátom. „Ďakujem vám za reprezentáciu Dukly Banská Bystrica aj Slovenska. Je to jasný príklad vlastenectva. Vytvoríme maximálne podmienky na vašu prípravu.“

Slovenská lyžiarska asociácia od ministerstva školstva, ktoré má pod sebou SNS, dostala na rok 2016 775-tisíc eur.

„Šport by sa nemal miešať s politikou a už vôbec nie na vytĺkanie politických bodov a lacné PR,“ reagoval Repka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie