Denník N

Podarilo sa, sonda Dawn sa dnes úspešne dostala na orbit planétky Ceres

Takto zachytila Ceres sonda Dawn, keď bola od planétky vzdialená asi 48-tisíc kilometrov. Foto – AP/NASA
Takto zachytila Ceres sonda Dawn, keď bola od planétky vzdialená asi 48-tisíc kilometrov. Foto – AP/NASA

Misii NASA sa podarilo to, čo ešte nikomu predtým – sonda Dawn je prvou, ktorá krúžila okolo dvoch vesmírnych objektov mimo našej Zeme a Mesiaca. Na trpasličej planéte Ceres bude hľadať dôkazy o vode.

Významný úspech dnes dosiahla misia americkej sondy Dawn (v preklade Úsvit), ktorá sa v piatok dostala na obežnú dráhu trpasličej planéty Ceres.

Dawn sa tak stala prvou sondou, ktorá krúžila okolo podobného telesa. Ide tiež o prvú sondu, ktorá krúžila okolo dvoch vesmírnych objektov (okrem Zeme a Mesiaca). Pred tým, ako prišla k Ceres, totiž sonda viac ako rok krúžila okolo asteroidu Vesta.

,,Od jej objavenia v roku 1801 sme Ceres poznali ako planétu, potom ako asteroid a neskôr ako trpasličiu planétu. Dnes po tom, ako prekonala cestu dlhú 4,9 miliardy kilometrov a sedem a pol roka, sa pre sondu Dawn stala Ceres novým domovom,“ povedal v tlačovom vyhlásení NASA riaditeľ misie Marc Rayman.

Pre sondu Dawn sa tak začala posledná fáza jej misie. A je takmer isté, že o nej ešte budeme počuť. Ceres – jediná trpasličia planétka vo vnútornej časti slnečnej sústavy, je veľmi zaujímavým miestom.

Astronómovia sú presvedčení, že sa pod povrchom planétky nachádza voda. Nie je však isté, v akom skupenstve – či ako ľad, alebo je v jej vnútri dostatok tepla na to, aby sa v útrobách skrýval oceán.

Mala by tiež vysvetliť záhadu jasných bodov na povrchu inak veľmi temnej planétky.

Malá planétka nás ešte určite prekvapí

Je takmer isté, že pod jej povrchom sa skrýva voda, a že nám Ceres môže prezradiť aj niečo o nás samých. Teda o tom, ako vznikala naša Zem. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie