Denník N

Ďalší čudný a drahý IT projekt: Žiga pýta 20 miliónov na posudzovanie vplyvu zákonov na podnikanie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Reformný zámer ministerstva hospodárstva len málo odkrýva z toho, čo za veľký projekt tam chystajú.

Ministerstvo hospodárstva chce robiť veľký projekt, ktorý má posudzovať vplyv zákonov na podnikateľské prostredie. Cenu celého projektu odhadlo na 25 miliónov eur, najdrahšia je jeho IT časť za predpokladaných 20 miliónov.

Štát s veľkými IT zákazkami tak zjavne nekončí.

Ministerstvo, ktoré vedie Peter Žiga zo Smeru, chce, aby sa projekt zaplatil z eurofondov, preto muselo predložiť reformný zámer. Komisia na ministerstve vnútra mu zámer pred Vianocami aj schválila, ale jasnejšiu predstavu o projekte si po jeho prečítaní neurobíte. Ani o tom, prečo je odhadovaná cena IT projektu spomínaných 20 miliónov.

Ministerstvo argumentuje tým, že obsah reformného zámeru je striktne daný a neposkytuje priestor na komplexné predstavenie projektov. Reformný zámer je pritom prvý podstatný krok k získaniu eurofondov.

Čo chcú robiť

„Chceme presne a detailne popísať a vyčísliť vplyvy navrhovaných regulácií a rovnako zhodnotiť účelnosť už existujúcich regulácií,“ opisuje svoju ambíciu ministerstvo. Tvrdí, že má ísť zhruba o 20-tisíc regulácií.

Ministerstvo hovorí, že proces posudzovania vplyvov zákonov zastrešuje „metodicky a koordinačne“ už desať rokov. Tým dáva najavo, že pozná nedostatky toho, ako sa analyzujú vplyvy zákonov na podnikateľov, a vie, ako ich odstrániť. Žiga chce robiť národný projekt, Brusel ho tak nebude priamo kontrolovať.

Projekt má pomôcť tomu, že sa zvýši náročnosť procesov pri posudzovaní vplyvov zákonov, úradníci to budú mať teda zložitejšie, ako to majú teraz, no na druhej strane majú mať kvalitnejšie analýzy a dáta. „V súčasnosti sa doložky vplyvov vypĺňajú ručne pomocou bežných kancelárskych nástrojov a k dispozícii nie sú overené zdroje dát ani analytické modely,“ uviedlo ministerstvo.

Výsledkom projektu má byť to, že sa nebudú prijímať opatrenia a zákony, ktoré zbytočne zaťažujú občanov, podnikateľov, životné prostredie a verejné financie. A zase zákony a opatrenia, ktoré už neplnia svoj účel, sa zmenia alebo zrušia.

Jasné však nie je, prečo odhadli cenu IT projektu na 20 miliónov a či sa nedá rozdeliť na menšie časti. „Veľkosť projektu je relatívny pojem, je potrebné posúdiť nielen výšku nákladov, ale vo vzťahu k nim aj očakávané výstupy. V prípade tohto projektu majú ambíciu byť svojou kvalitou a komplexnosťou unikátne v rámci EÚ,“ tvrdí ministerstvo.

V reformnom zámere uviedlo, že sa má vytvoriť IT platforma, ktorá má stáť viac ako 3 milióny eur a má v sebe spájať tri prvky – dátový, analytický a komunikačný. Databáza údajov sa má vytvoriť z už existujúcich informácií a bude sa dopĺňať o nové. Systém na posudzovanie vplyvov na podnikateľské prostredie – BIA (veľké podniky a významné odvetvia) – má stáť 7,4 milióna. Register regulácií má stáť 5,1 milióna a systém na monitorovanie regulovaného prostredia 4,3 milióna.

Jasné nie je ani to, ako chcú urobiť model, ktorý má odpovedať na rôzne otázky, keď sa budú posudzovať vplyvy rôznej legislatívy. Navyše v časti, ktorá hovorí o rozdelení peňazí na jednotlivé časti projektu, sa hovorí len o posudzovaní vplyvov na podnikateľské prostredie. Vyzerá to teda tak, že zacenenie projektu sa týka len hodnotenia vplyvov legislatívy na podnikateľov. Keď komisia hodnotila reformný zámer, ministerstvo podľa našich informácií nevedelo vysvetliť ani to, kde už takýto projekt funguje a aké má výsledky.

Veľa analytických podkladov pre vládu dnes robí Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií. Z reformného zámeru nie je zrejmé, ako majú byť zapojení do nového obrieho projektu.

Projekt preverí aj tím Hodnoty za peniaze

Žigovo ministerstvo uviedlo, že zámer projektu konzultovali aj s úradom vicepremiéra Pellegriniho, ktorý má na starosti eurofondy a informatizáciu.

Podrobnosti majú byť jasné, keď urobia štúdiu uskutočniteľnosti. Na tú sa chcú detailnejšie pozrieť aj analytici tímu Hodnoty za peniaze ministerstva financií.

„Kľúčová bude štúdia uskutočniteľnosti, ktorá by mala detailnejšie zodpovedať otázky prínosu aj finančnej náročnosti. Očakávame lepší opis, ako by modelovanie vplyvov fungovalo, ako aj opis fungovania podobných systémov v zahraničí,“ povedal Matej Kurian z tímu Hodnoty za peniaze.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie