Denník N

Ako Bugár nezachráni políciu

Predseda Mosta chce vyberať policajného prezidenta vo vláde. No v jeho podaní to pôsobí nepresvedčivo.

Predseda Mosta-Híd počas jedného víkendu predstavil správnu vec a rovno ju spochybnil, keď sa znova namočil do kauzy Bašternák.

Konkrétne ide o rozhovor, v ktorom Lucii Žitňanskej odkázal, že by na Kaliňáka nemala byť taká zlá, pretože „nevieme, ako to bolo“. Bugár by už konečne mohol vysvetliť, čo to je za úchylku, ktorá ho neustále núti hasiť škandál ministra vnútra. Namiesto toho, aby v ňom nechal trčať iba Smer, neustále doň obhajovaním Kaliňáka zaťahuje seba aj vlastnú stranu. Najnovšie do nepríjemnej pozície navyše dostal aj Žitňanskú, čo nenapravil tým, že sa neskôr korigoval.

Nehovoriac o tom, že nie je celkom pravda ani to, že nevieme, ako to bolo. Vieme, že Kaliňák o svojom vzťahu s Bašternákom klamal, vieme, že Kaliňákova polícia jeho vyšetrovanie v minulosti zmrvila atď. Vie sa toho teda dosť, aby sme mali nového ministra vnútra.

Asi aby Bugár ukázal, že to myslí dobre, predstavil svoju víziu výberu policajného prezidenta. Toho by po novom nemal vyberať iba minister, ale celá vláda. Teoreticky to dáva zmysel. Je lepšie, ak o takej kľúčovej nominácii nerozhoduje jeden človek, ale celý kabinet zložený zo zástupcov viacerých strán.

Takýto policajný prezident by sa necítil zaviazaný jednému z ministrov, ale vedel by, že ich má za krkom viac. V ideálnej situácii by to znamenalo, že nestačí byť zadobre s Kaliňákom, ale o svojich kvalitách treba poctivou prácou presvedčiť aj iných.

Lenže. Predstavme si, že tento mechanizmus tu máme už dnes. Kaliňák je v galaktickom konflikte záujmov, ktorý vyšetrujú podriadení policajného prezidenta. Ak by sa veci zadrhávali, Bugárovi (a Dankovi) ministri by vo vláde mohli iniciovať odvolanie. Lenže Bugár celý čas kauzu zľahčuje a ministra obhajuje.

Tak ako naňho nevytvára tlak teraz, veľmi pravdepodobne by ho nevytváral ani pri nových pravidlách. Pretože tie síce môžu byť najlepšie na svete, ale nič vám to nie je platné, ak ľudia za nimi nemajú záujem o ich uplatnenie.

Čiže. Plán urobiť z výberu policajného prezidenta kolektívne rozhodnutie je asi správny. Pokaziť nemôže nič, ale pomôcť raz môže. Treba si však počkať na vládu, ktorá ho nielen napíše, ale bude sa podľa neho aj správať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie