Denník N

Viac než mazanie správ na Facebooku

Koláž – Denník N
Koláž – Denník N

Falošné správy nepochybne existujú, no falošná správa sa dá vytvoriť aj kombináciou pravdivých správ.

Ešte pred rokom by sme článok s titulkom „Facebook bude v Nemecku filtrovať falošné správy“ mohli považovať za falošnú správu podobnú hoaxom, že Facebook mení nastavenia súkromia a ku každému statusu si po novom treba pripojiť copyright, alebo že sa za používanie sociálnej siete bude od prvého platiť. No tentoraz je to pravda a po skúsenostiach z minulého roka je to dokonca aj pochopiteľné.

Otázne však je už to, čo je falošná správa. Nepochybne by ňou bola napríklad vymyslená informácia, že Facebook koná na príkaz Angely Merkelovej, ktorá sa bude aj tento rok uchádzať o post nemeckej kancelárky.

Čo však s takou správou, v ktorej autor uvedie nielen to, že Facebook ide v Nemecku filtrovať falošné správy, a to, že minister spravodlivosti Heiko Maas povedal, že ak sa do jari situácia nezlepší, siahne po opatreniach vo forme zákona, ale aj to, že v novembri Face­book prisľúbil softvér, ktorý bude môcť cenzurovať statusy, aby sa mohol vrátiť na čínsky trh, a podobne sa už dlhšie správa v Rusku?

Tak o tom informovali seriózne médiá a nič z toho nie je falošná správa. Lenže ľahko to vyvolá dojem, že Facebook sa správa tak, ako mu vlády pískajú. A to falošnou správou byť môže.

Keď človek zablúdi na stránky Sputnik News, RT či podobných „informačných“ webov v slovenčine, môže tých falošných správ narátať stovky. Lenže tou najdôležitejšou falošnou správou je niečo iné – nepomer medzi tým, že špinavá bielizeň Západu sa tu prepiera stále, kým ruská nikdy.

A aj keby boli všetky správy pravdivé, takýto selektívny prístup nesie jasný odkaz, ktorý si z nich čitatelia majú zobrať. Nejde o to, za každú cenu relativizovať samotný pojem falošných správ. Tie nepochybne existujú – treba však poukázať aj na to, že falošná správa sa dá vytvoriť aj kombináciou pravdivých správ.

Keď Facebook bude v Nemecku filtrovať falošné správy, urobí len jeden krok a aj ten sa môže nakoniec skončiť tým, že vypestuje zakázané ovocie, ktoré budú chcieť mnohí ochutnať. Užitočnejšie by možno bolo, keby neposúval svojich používateľov len k informáciám, ktoré iba potvrdzujú názory, čo už dávno zastávajú, ale aj k správam, ktoré ich môžu spochybniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie