Denník N

Káva k britve, po strihu drink. Comeback tradičných pánskych holičstiev pokračuje

Maroš Ihnát z holičstva MMG Freedom Barbers. Foto N – Vladimír Šimíček
Maroš Ihnát z holičstva MMG Freedom Barbers. Foto N – Vladimír Šimíček

Módne hipsterské barber shopy a tradičné džentlmenské pánske holičstvá nie sú už len bratislavským výstrelkom. Nové holičstvá vznikli v Trnave, Nitre, Nových Zámkoch či Spišskej Novej Vsi.

Model stormtroopera, vojaka Impéria zo série Hviezdne vojny, by ste čakali na recepcii kadejakej firmy. Komiksového obchodu, dizajnérskeho štúdia, reklamnej agentúry alebo softvérového startupu, kde sa bledí programátori medzi sedením pri počítači hrajú stolný futbal. Ale – v kaderníctve?

Za veľkým výkladom v jednom z bratislavských domov na dohľad od Prezidentského paláca je o desiatej dopoludnia pomerne rušno. Vedľa veľkých kožených kresiel sa so strojčekmi a s nožnicami v rukách motajú tetovaní chalani s bradami či vo flanelkách. Behajú okolo chlapov s podobným výzorom. Na hlave krátky zostrih, upravená brada, pestovaný imidž.

Z reproduktorov hrá džez a v ikonických kreslách zo švédskeho reťazca Ikea čakajú ďalší zákazníci. Trpezlivo scrollujú veľké smartfóny, no ak by bola chuť, môžu si skrátiť čas hrou na Playstatione. Keď sa rozhliadnete ešte raz, pochopíte, že tu v skutočnosti nie ste v žiadnom kaderníctve. Vitajte vo svete pánskych holičstiev, alebo ako sa dnes vraví, barber shopov.

Video: Ako to chodí v holičstve MMG Freedom Barbers

Salón pre džentlmenov

Holičstvo MMG Freedom Barbers v centre hlavného mesta je dnes jedným z najvychytenejších barber shopov u nás. Ale jeho príbeh, podobne ako príbeh väčšiny podobných nových pánskych holičstiev na Slovensku, začal v neveľkej novostavbe v zapadnutej časti bratislavského sídliska Ružinov. Je to len pár rokov, čo tu, na málo známej Hraničnej ulici, Martin Pešek so svojím spoločníkom otvoril salón Gentleman´s World.

Martin, pôvodom z českých Strakoníc, sa na Slovensko dostal náhodou – študovať spev. „Celý môj život sa točil okolo hudby. Najprv som hral na husliach, potom som mal také bigbítové obdobie a hral som na gitare, no podstatné je, že popri tom som stále spieval,“ spomína. Na bratislavské konzervatórium prišiel, keď mal dvadsať rokov, i keď pôvodne dúfal, že sa na štúdium spevu vrhne už po základnej škole. Lenže začal mutovať.

„Neostávalo mi nič iné, len pubertu stráviť na nejakej učňovke, a k spevu sa vrátiť až vtedy, keď môj hlas dospeje,“ vraví Martin. „Mal som pocit, že mi končí svet, nič iné ako spev som robiť nechcel. Vtedy zakročila moja mama a povedala – pôjdeš za kaderníka. Mne to bolo jedno, videl som na tom len to, že budem mať triedu plnú báb. Tak som sa šiel vyučiť.“

Pánske holičstvo. Foto N - Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N – Vladimír Šimíček

K štúdiu spevu sa nakoniec vrátil, ale ako dvadsaťročný chalan už nechcel byť závislý od peňazí rodičov. Martin si teda začal hľadať brigády, a keďže vedel remeslo, skončil v komerčnej sieti kaderníctiev Klier v nákupnom centre Polus. Potom už šli veci rýchlo – v Kliere strihal viac mužov, postupne si vybudoval okruh zákazníkov, až sa ho jeden z nich spýtal, či by nechcel strihať na svojom. A inak – noblesnejšie.

„Pochopil som, že strihanie je dobré remeslo, a že pre spev nie je najlepšia doba. Jediné, čo som vedel, že ak to mám robiť, tak to budem robiť inak. Nemať kaderníctvo, kde budú ženy a chlapi spolu.“ A tak vznikol Gentleman´s World, tradičné holičstvo vyhradené pre mužov, kde strihajú výhradne muži.

Strihanie chlapa, trpené zlo

Tradičné pánske holičstvá, kde nožniciam vládne chlap, u nás v podstate vymizli. No kedysi išlo o vážené remeslo, ktoré sa na Západe, ale napríklad aj v arabských krajinách, udržalo. A kde nie, tam zažíva comeback v podobe módnych barber shopov, presne tak, ako u nás.

V Gentleman´s World pred štyrmi rokmi, keď holičstvo vzniklo, pôvodne strihali traja. S Martinom ešte dvaja jeho zamestnanci, ktorí dnes šéfujú vlastnému holičstvu MMG Freedom Barbers. V Bratislave sa v súčasnosti uživia oba salóny, každý má približne desať holičov a aj tak sa tu treba objednať minimálne na týždeň, ale aj štyri týždne dopredu.

Holič Martin Pešek. Foto - Gentleman´s World
Holič Martin Pešek. Foto – Gentleman´s World

Keď je o holičské služby taký záujem, ako to, že toto povolanie v minulosti takmer vymizlo? „V Česku a na Slovensku pánske holičské remeslo stratilo punc,“ vysvetľuje Martin Pešek z Gentleman´s World. „Pánsky strih sa stal pre dámske kaderníčky nutným zlom, máloktorá z nich je rada, ak k nej do salónu príde chlap. Strihanie chlapa považujú za niečo motorické, čo sa dá vybaviť za desať minút.“

Martina dopĺňa Maroš Ihnát z MMG Freedom Barbers: „Pánsky strih sa tu za tie roky znížil na niečo, čo sa dá stihnúť medzi farbením,“ hovorí. Nové holičstvá podľa oboch vrátili službám pre chlapov úroveň.

„Keď k nám chlap príde, dostane kvalitný vytieňovaný strih, ktorý netrvá desať minút, ale pokojne aj do hodiny. Obrovský rozdiel je v tom, že si s klientom dáme kávu, cigaretu, bavíme sa. V tom je najväčší rozdiel medzi pásovou výrobou a individuálnym prístupom,“ vysvetľuje Maroš.

Drink v chladničke, káva či playstation na recepcii podľa neho nie sú niečo, čo je pre barber shopy až také určujúce. Podstatný je skôr samotný strih. „Playstation na recepcii a nápoje v chladničke nijako neovplyvňujú kvalitu strihu, no na druhú stranu, ovplyvňujú zážitok, s ktorým človek z holičstva odíde. Ten je dôležitý tiež.“

Naozaj nejde len o tú kávu, prízvukuje Martin Pešek. „V bežnom kaderníctve je úspech, ak vám kaderníčka venuje aspoň slušný očný kontakt. U nás klient príde, je privítaný a keď si sadne do kresla, preberieme s ním, čo budeme robiť, ako si upravuje vlasy doma. Podľa toho zvolíme strih, aby mal doma čo najmenej práce. To je iné ako všade inde. ‚Ako to bude‘? sa vás vedia spýtať aj v polovici strihu. To som tiež zažil.“

Foto - Gentleman´s World
Foto – Gentleman´s World

Strihať? Nerobia to len homosexuáli?

Medzi Gentleman´s World a MMG Freedom Barbers badať istý rozdiel. Prvý salón pôsobí skôr ako džentlmenský klub, je anglickejší a uhľadenejší. Druhý je americkejší, má mestský newyorský nádych, atmosféra je tu uvoľnenejšia a holiči si so zákazníkmi tykajú. Odlišnosť vidieť aj na oblečení holičov – dress code je u MMG Freedom Barbers menej prísny.

Keď sa k nožniciam a hrebeňu začali vracať chlapi, museli prekonávať kopu stereotypov. Marošovi napríklad kadernícku učňovku ešte v osmičke na základnej poradila sestra. „Prvá moja reakcia bola, že byť kaderníkom na Slovensku sa tu berie za niečo, čo robia len homosexuáli,“ spomína. „No potom ma zobrala do Londýna, ukázala mi celú kultúru barber shopov. To bolo pre mňa nevídané. Nič také tu nebolo.“

U Martina to nebolo inak. „S tým som bojoval od začiatku, od pätnástich rokov,“ hovorí. Keď brigádoval v sieti Klier, našiel si spôsob, ako dať zákazníkom nenápadne najavo, ako to s ním je. „Už na začiatku debaty som zvykol spomenúť, že sa zaujímam o motorky a jazdím s frajerkou na výlety.“

Pánske holičstvo. Foto N - Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N – Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N - Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N – Vladimír Šimíček

Pre stereotypy stále nie je jednoduché nájsť chlapa, ktorý by mohol do barber shopu nastúpiť, a bol vyučený. „Chlapov po vyučení je veľmi málo, a keď už aj sú, je šťastie naraziť na takého, ktorý chce robiť pánskeho holiča,“ vraví Martin. „U mnohých chalanov je jasné, že budú robiť dámsku službu. Ja som sa pri strihaní žien necítil komfortne, aj preto, že som s nimi nevedel komunikovať. Nebavilo ma počúvať o kabelkách a yorkshirských teriéroch. Pritom ženy ma brali tak, že to počúvať chcem.“

Preto do nových holičstiev berú aj chlapov, ktorí nožnice nikdy v ruke nedržali. Zaučia si ich sami. Trochu to trvá, ale po pol roku to už ide. Martin teraz dokonca zakladá vlastnú akadémiu, kde chce vzdelávať svojich nových zamestnancov, ale aj kolegov z iných salónov. A majú výhodu záujemcovia s bradou a tetovaním? Majitelia barber shopov sa len zasmejú. Nie je to tak, skôr tento nový trend priťahuje tých, ktorí sa o trendy zaujímajú. Teda aj hipsterov vo flanelkách a s tetovaním.

No jedna dilema je vážnejšia: Prijali by ako holičku ženu? „U nás nie,“ vravia rezolútne v Gentleman´s World. „Chceme ísť tradičnou cestou, niesť túto ideu do bodky. Holičské remeslo je vznešené remeslo. Holič musí byť chlap, lebo chlap sa nebojí zobrať do ruky britvu. Chlap sám vie, aké neduhy má brada, lebo ju sám nosí. Žena sa to vždy len učí. Chlap to zažíva.“

Maroš je zmierlivejší. „Keby mala odhodlanie a talent, robiť by tu mohla. Otázka je, či by to tu s nami vydržala,“ smeje sa. „Ale treba povedať, že chlapská ruka je chlapská ruka.“

Foto - Gentleman´s World
Foto – Gentleman´s World

Zákaz britvy? Mýtus

Prečo toľko rečí o pevnej chlapskej ruke? Barber shopy sa snažia vrátiť k tradícii a tak zo spodných zásuviek na holičské stolčeky opäť vytiahli klasickú britvu. Holenie britvou u nás po roku 1989 skoro úplne vymizlo, kaderníčky ju používajú maximálne tak na zaholenie krku. Inak nie.

Za socializmu, v holičstvách komunálnych služieb, sa človek ešte s britvou stretnúť mohol, no holičov, ktorí sa ju nebáli zobrať do ruky, ubúdalo. Mladé kaderníčky sa britvy báli, zákazníkom radšej povedali, že nemajú čepele. Navyše, chlapi sa začali holiť doma a do toho sa časom rozšíril mýtus, že holenie britvou je zakázané, lebo pri poranení hrozí riziko prenosu vírusu HIV. Nič také nie je pravda – holenie britvou nikdy zakázané nebolo.

V moderných barber shopoch sa k holeniu klasickou britvou vrátili, patrí to k veciam, ktoré ich odlišujú od sídliskových kaderníckych salónov. Spolu s lepšou úrovňou služieb, schopnosťou barberov zhovárať sa so zákazníkom o živote, ale priznajme si, aj s cenou. Strih vlasov a úprava brady v bratislavskom barber shope vyjde na tridsať eur.

Pánske holičstvo. Foto N - Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N – Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N - Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N – Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N - Vladimír Šimíček
Pánske holičstvo. Foto N – Vladimír Šimíček

Nie je to veľa? „Nie,“ hovoria majitelia holičstiev rezolútne. „Ak nerozumieš cene, ktorú tá služba má, zrejme nie je určená pre teba,“ myslí si Maroš z MMG Freedom Barbers. O tom, že majú pravdu, ich presviedča fakt, že majú stále plno. „U nás objednávka trvá štyri týždne. Je to hrozne veľa, nad rámec, aj preto trocha zdražíme, aby sme si mierne rozdelili klientelu, možno len aby sme si skrátili čakačku. Bežne sa nám stáva, že mi chlap zavolá, že ak ho vezmeme skôr, zaplatí raz toľko,“ vysvetľuje Martin z Gentleman´s World.

Barber shopy zo sveta až na Spiš

Barber shopy zažívajú veľký boom v mnohých krajinách. Z holičstva Shorem v holandskom Rotterdame sa od roku 2011, keď bolo založené, stal úplný fenomén, v Prahe sa počet barber shopov dá rátať na desiatky. No nie je to len hipsterský výstrelok, ktorý môže byť úspešný maximálne v Bratislave?

Samotní barberi hovoria, že tradičné pánske holičstvá sa môžu uživiť všade, kde sú chlapi. Realita posledných mesiacov im dáva za pravdu – nové barber shopy vznikli v Trnave, Nitre, Nových Zámkoch, Prešove, Košiciach či dokonca Spišskej Novej Vsi. A zdá sa, že aj mimo Bratislavy si našli svojich zákazníkov, ktorí si potrpia na niečo iné.

Cenník v MMG Freedom Barbers.
Cenník v MMG Freedom Barbers.

Robo Boskovski otvoril svoje holičstvo ANKL Barbier shop v Trnave v septembri 2015, remeslu sa predtým učil aj v Gentleman´s World u Martina Pešeka. Spolu so svojím spoločníkom majú salón so štyrmi kreslami a zatiaľ sa im darí. „Otváračku sme mali nenápadnú, ale Trnava je malé mesto a už v deň otvorenia sme mali na prvý týždeň plno,“ spomína.

Nejakých zákazníkov si priniesli, ostatní si ich našli. „Chodia k nám všetky vekové kategórie, možno okrem dôchodcov. Pre nich sú barber shopy drahé,“ hovorí Robo. V Trnave pritom držia trochu nižšie ceny ako v Bratislave, no stále nejde o najlacnejšie kaderníctvo. Umytie a strih vlasov spolu s masážou hlavy vyjde na 13 eur, za úpravu brady treba doplatiť ďalších deväť.

V takej Spišskej Novej Vsi sa aj štýlový barber shop musí prispôsobiť možnostiam na východnom Slovensku. Za strih vlasov si tu podľa náročnosti účtujú od 4 do 8 eur, úprava brady vyjde od 3 do 6 eur. „Zákazníkov by mala pritiahnuť vysoká úroveň služieb a dobrá atmosféra,“ vraví Robo z Trnavy. O holičstve hovorí ako o pánskej klubovni, kde sa dajú prebrať chlapské témy s istotou, že holič o rozhovore pomlčí.

A aj keď je aj Robo tetovaný, barber shopy nepovažuje za módnu záležitosť pre hipsterov. „Ale pravdou je, že chlapci s bradami a výstrednejšími strihmi bez pochýb pomohli tieto prevádzky spopularizovať a dali im punc originality, čo je fajn,“ hovorí. Veľa ľudí si ešte aj dnes myslí, že keď brady prestanú byť v kurze, tak pánske holičstvá budú na ústupe. Je to nezmysel, sme tu pre pánov, chlapov, chlapcov, starších džentlmenov, ale aj tých hipsterov. Budeme tu stále.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pekné veci

Slovensko

Teraz najčítanejšie