Denník N

Najľahšie sa cestuje s nemeckým pasom, slovenský je slabší ako český či maďarský

Najsilnejší a najslabší pas na svete. Foto – WIKIMEDIA
Najsilnejší a najslabší pas na svete. Foto – WIKIMEDIA

Slováci sa so svojím pasom dostanú bez víz do 148 krajín.

Najsilnejším cestovným dokumentom na svete je nemecký pas, slovenský je desiaty v poradí. Bez víz môžeme cestovať do 148 krajín sveta.

Vyplýva to z každoročného prieskumu Pasového indexu.

Človek s nemeckým štátnym občianstvom a platným pasom môže bezstarostne nakupovať letenky až do 157 krajín sveta. Z indexu, ktorý zostavuje každý rok svetová finančná poradenská firma Arton Capital, vyplýva, že môžu cestovať do viac ako 150 štátov iba so svojím pasom.

Sloboda v cestovaní je akýmsi zrkadlom diplomatických vzťahov štátu s inými vládami sveta. Nemecko je na najvyššej pozícii opakovane, pričom napríklad USA o prvenstvo v bezvízovom cestovaní prišli v roku 2014.

Index porovnáva vízovú politiku 193 štátov OSN a šiestich ďalších, ako sú Taiwan, Makao, Hongkong, Palestína, Kosovo a Vatikán.

Kam sa Nemci nedostanú len tak?

Víza potrebujú do viacerých štátov sveta, spomedzi nich vyberáme napríklad Afganistan či Pakistan. Papiere si musia vybavovať do väčšiny afrických republík, napríklad do Konga, Kamerunu, ale aj Ghany. Asi nikoho neprekvapí, že ani najsilnejší pas nestačí na automatický vstup do Číny či Severnej Kórey, a len tak sa nedostanú ani do Líbye, Iraku a Sýrie.

Prísnu vízovú kontrolu majú pre Nemcov aj Rusi, a ani Kubánci zo svojich pravidiel nepoľavili.

Za Nemeckom len o jednu krajinu zaostávajú Švédsko a Singapur. Mongolsko za svoje hranice púšťa Nemcov bez vízovej povinnosti, no Švédi už potrebujú pečiatku.

Singapur má oproti Nemecku aj výhody. Nemci potrebujú víza do Barmy, Azerbajdžanu, no Singapurčania nie. Bezvízovo cestujú dokonca aj do Číny, Ghany, Severnej Kórey či Kuby. Napriek tomu je konečný počet 156 bezvízových krajín sveta, čo ich pasy robí slabšími. Nemecko vedie voľným vstupom do Bolívie, Guyany, Paraguaja či Venezuely.

USA sú až tretie, Slováci desiati

Ďalšie priečky sú obsadené viacerými krajinami, ktoré sú v počte bezvízových vstupov rovnako. Do 155 krajín sa bezvízovo dostanú občania Dánska, Fínska, USA, Španielska, Nórska, Británie a Švajčiarska, čo znamená, že vlastnia tretí najsilnejší pas sveta.

Zo stredoeurópskych susedov nás predbehli Maďari, ktorí môžu cestovať do 150 štátov bez vízovej kontroly. Česi sa delia o siedme miesto s Islandom a bez víz môžu vyraziť až do 151 krajín sveta. Slováci si delia desiate miesto do 148 bezvízových krajín so Slovinskom, Lotyšskom a Litvou.

Kam pustia Nemcov a Slovákov nie? Gambia nás bez víz neprivíta, zatiaľ čo Nemcov áno. Rovnako je na tom Guyana, Lesotho, Mongolsko, Namíbia, Katar, Rwanda, Juhoafrická republika či Vietnam – každá z týchto krajín má pre Slovákov vízovú povinnosť.

Najslabší sú tí, čo sú vo vojne

Z opačnej strany rebríčka vedú štáty, ktoré sú vo vojne, alebo majú po nej. Afganci majú najslabší pas na svete. Bez víz môžu do 23 krajín. Pakistan má o tri možnosti viac, Irak má bezvízový vstup do 28 štátov a Sýria do 29. So somálskym pasom môžete do 30 krajín, s etiópskym a juhosudánskym do 34.

Najotvorenejší štát sveta tiež nie je zlá vlastnosť. Arton Capital zostavil aj zoznam krajín, ktoré sú najotvorenejšie na základe počtu štátov, ktorých občanov púšťajú bez víz, respektíve udelením víz po príchode. V tejto kategórii vedú Guinea-Bissau, Kambodža, Komory, Madagaskar, Mauritánia, Mikronézia, Mozambik, Samoa, Seychely, Togo, Tuvalu, Uganda a Východný Timor.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie