Denník N

Ste dobrovoľníkom? Do svojho životopisu to určite napíšte, pri novej práci to zaberie

Kamenický hrad v okrese Sabinov od roku 2006 zachraňovali len dobrovoľníci. Až o sedem rokov sa pridal aj štát. Foto – TASR
Kamenický hrad v okrese Sabinov od roku 2006 zachraňovali len dobrovoľníci. Až o sedem rokov sa pridal aj štát. Foto – TASR

Zisťovali sme, či personalistov a zamestnávateľov zaujíma aj to, že ste svoj voľný čas využili efektívne.

Zbierajú odpadky pri riekach či na turistických trasách, alebo vetrajú psy z útulkov. Robia program seniorom. V ruinách starého hradu sa objavujú fúriky s maltou a postupne opäť rastú jeho steny.

Každý rok stúpa počet ľudí, ktorí sa počas voľna venujú dobrovoľníckej činnosti. Podľa prieskumu Bratislavského dobrovoľníckeho centra sa až 27,5 percenta ľudí zapája do dobrovoľníctva.

Dôležité je to najmä pre absolventov stredných či vysokých škôl, ktorí si hľadajú zamestnanie a nemajú prax. „Mladí ľudia takto môžu navyše zistiť, aká práca by ich v živote napĺňala a bavila,“ hovorí Katarína Tešla z portálu profesia.sk.

Práca v Amerike? Dobrovoľníctvo pomôže

V zahraničí je dobrovoľníctvo prestížna záležitosť, ktorá kandidátovi o zamestnanie dodá plusové body navyše. Na vlastnej koži to zažila aj študentka Simona Boldišová, ktorá sa zúčastnila programu Work and travel, cez ktorý jazdia študenti cez leto do USA pracovať. Vďaka tomu, že na strednej škole pracovala ako dobrovoľníčka, zaujala svojho amerického zamestnávateľa.

Simona na strednej škole robila prednášky pre rovesníkov. Hovorila s nimi o škodlivosti alkoholu či drogách. Nový zamestnávateľ si vďaka tomu všimol jej komunikatívnosť a odhodlanie, uprednostnil ju pred ostatnými záujemcami a prácu v hotelovom komplexe získala jednoduchšie.

„Každý uchádzač musí vyplniť formulár a údaje o škole či predchádzajúcom zamestnaní. Je tam aj časť, kde sa pýtajú na voľný čas a dobrovoľníctvo,“ opisuje Simona, ktorú už vopred agentúra upozornila na to, že si americkí zamestnávatelia dobrovoľníctvo veľmi vážia.

„V západných krajinách sú dobrovoľníci často vysoko špecializovaní profesionáli, ktorí tým vyjadrujú potrebu riešiť spoločenský problém,“ vysvetľuje Jozef Tencer, konzultant z personálno-poradenskej spoločnosti Trenkwalder.

Dobrovoľníci v Piešťanoch čistia breh Sĺňavy. foto - tasr
Dobrovoľníci v Piešťanoch čistia breh Sĺňavy. Foto – TASR

Aj u nás zaujmete, napríklad v nadnárodnej firme

Na Slovensku to je trochu inak. Len veľmi málo firiem skutočne prihliada na to, či sa uchádzač o zamestnanie aktívne venoval dobrovoľníctvu.

„Pozitívny prístup funguje skôr vo veľkých, nadnárodných firmách. Tie dokonca dávajú samotným zamestnancom možnosť dobrovoľníčiť,“ vysvetľuje Gabriela Podmaková z Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

Zamestnávateľ nemusí prihliadať na to, čo robí záujemca vo svojom voľnom čase. Dobrovoľník však má výhodu – status aktívneho človeka, ktorý robí niečo pre spoločnosť bez ohľadu na peniaze.

„Pre budúceho zamestnávateľa bude skúsenosť zaujímavejšia, pokiaľ priamo súvisí s pracovnou náplňou,“ radí Tencer. Napríklad právnickú spoločnosť môže zaujímať to, že uchádzať o zamestnanie poskytoval právne poradenstvo.

Keď sme zisťovali, či si pri hľadaní práce napísať do životopisu aj dobrovoľníctvo, všetci odpovedali áno. „Keby som ja bola zamestnávateľ, ktorý sa má rozhodnúť medzi dvoma záujemcami, brala by som dobrovoľnícku činnosť ako plus,“ hovorí Mária Ďurajková z občianskeho združenia Inex Slovakia, ktoré ponúka dobrovoľnícku prácu.

„Odporúčam písať si dobrovoľníctvo priamo medzi pracovné skúsenosti. Predsa len, sú to praktické zručnosti, ktoré človek svojou aktivitou nadobudne,“ hovorí Podmaková z dobrovoľníckeho centra.

Dobrovoľnícke organizácie vám dokonca dajú potvrdenie o počte odpracovaných hodín alebo referencie. „Už nás aj kontaktoval zamestnávateľ a pýtal sa na skúsenosti uchádzača o zamestnanie,“ hovorí Ďurajková, podľa ktorej si dobrovoľníci často potvrdenie pýtajú.

Dobrovoľník dokonca môže získať aj certifikát: ten, ktorý odpracoval aspoň štyridsať hodín, vyplní formulár, organizácie to potvrdia a odošlú na Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde certifikáty vydávajú.

Aj keď si dlho neviete nájsť prácu

Podľa Podmakovej dobrovoľnícke aktivity zvyšujú šance ľudí sa zamestnať – vidno to už pri pracovných pohovoroch, kde môžu svoje skúsenosti opísať. „Ľudia sa počas dobrovoľníctva učia novým zručnostiam, rozvíjajú sa v sociálnej participácii, majú možnosť získavať užitočnú spätnú väzbu a hodnotiť svoje aktivity.“

„Pre zamestnávateľa to je ukazovateľ toho, že kandidát má chuť na sebe pracovať a aktívne sa zapájať,“ tvrdí Katarína Tešla z portálu profesia.sk.

Takýmto vypĺňaním voľného času sa ľahšie získavajú pracovné návyky a pomôže to tak napríklad aj čerstvým absolventom škôl.

Pomáha to aj dlhodobo nezamestnaným, ktorí takto môžu dokázať zamestnávateľovi, že na sebe pracovali a snažili sa získať nové skúsenosti.

Kde sa prihlásiť

Na Slovensku pracuje niekoľko združení, ktoré ponúkajú dobrovoľnícke aktivity alebo vás odkážu na dobrovoľnícke združenie, ktoré potrebujú aktívnych ľudí. Stačí sa zaregistrovať na ich weboch a oni vám sprostredkujú ponuky.

Nezisková organizácia Inex Slovakia ponúka možnosť dobrovoľníctva aj v iných krajinách sveta a stretnúť sa tak môžete s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Ak vás napríklad zaujíma architektúra a zachovanie pamiatok, môžete pomáhať pri rekonštrukcii hradu v Maďarsku.

Bratislavské dobrovoľnícke centrum spolupracuje s viacerými občianskymi združeniami a po zaregistrovaní vás informuje o všetkých aktivitách, z ktorých si môžete vybrať. Od čistenia prírody až po spravovanie webových stránok občianskych združení.

Portál ludialudom.sk dokonca ponúka možnosť pomôcť konkrétnym ľuďom v ťažkej situácii svojou dobrovoľníckou prácou. O pomoc tu prosia aj jednotlivci, napríklad mama osemročného autistu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie