Denník N

Dubovcová pri Čistom dni Richtera nepresvedčila, jej správu označil ako účelovú a politickú

Vnútri resocializačného zariadenia Čistý deň. Foto – TASR
Vnútri resocializačného zariadenia Čistý deň. Foto – TASR

Minister práce neobnoví konanie o odobratí akreditácie resocializačnému centru Čistý deň. Správa verejnej ochrankyne práv je podľa neho pocitová.

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vo svojej mimoriadnej správe o deťoch napísala, že by ministerstvo práce malo odobrať akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Konanie ministerstvo pozastavilo koncom minulého roka, odôvodňovalo to nedostatkom informácií.

Minister práce Ján Richter (Smer) konanie o odobratí akreditácie neobnoví ani po Dubovcovej argumentoch. „Túto správu, žiaľ, ministerstvo môže hodnotiť iba ako účelovú a jasne politickú. Neobjektívne sumarizuje v zásade už pol roka medializované výstupy rôznych zdrojov k problematike resocializácie a sociálno-právnej ochrany detí, najmä postoje časti opozície, ktorá tému spolitizovala od samého začiatku,“ reaguje na správu ministerstvo.

Konanie zatiaľ neobnovia

Ministerstvo sa vo veci zariadenia Čistý deň obrátilo aj na generálnu prokuratúru. „Ako je známe, niektoré predmetné konania sú ešte otvorené, keďže prebieha dokazovanie,“ dodáva hovorca ministerstva Michal Stuška.

Dodal, že „keď budú ďalšie skutočnosti uzatvorené, bude ministerstvo veľmi rýchlo konať a opäť otvorí konanie o zrušení akreditácie“.

Zariadenie Čistý deň je podľa nehopod dlhodobým dohľadom a kontrolou kompetentných inštitúcií. Preto vraví, že maloletí klienti v ňom nie sú v ohrození, čo potvrdzujú aj viaceré rozhodnutia príslušných súdov.

Dubovcová má iný názor: „Považujem za neospravedlniteľné, že si ministerstvo doteraz nesplnilo svoju povinnosť, ktorá mu zo zákona o sociálno-právnej ochrane detí a sociálnej kuratele vyplýva, a nezrušilo zariadeniu Čistý deň akreditáciu.“

Dubovcová vidí pochybenia

A prečo si Dubovcová myslí, že by toto zariadenie nemalo mať akreditáciu, teda by doň už súdy nemohli posielať mladých, ktorí majú problémy s drogami?

Už v roku 2014 prišli na ministerstvo sťažnosti na tresty a správanie v zariadení. Jeho riaditeľ potvrdil aj jeden prípad fyzických trestov a dodal, že dotyčný zamestnanec tam už nepracuje.

V roku 2015 prišli sťažnosti na to, že jedna z chovankýň mala mať sexuálny styk so zamestnancom, hoci ešte nemala 15 rokov. Sexuálny styk sa neskôr potvrdil.

Ombudsmanka urobila v zariadení prieskum a prišla na to, že minimálne v rokoch 2013 až 2016 používali v zariadení „neprimerané tresty a ponižujúce praktiky, ktoré sú nielen nezlučiteľné s účelom resocializácie, ale predstavujú aj porušenie niekoľkých základných práv a slobôd detí“.

Viaceré dievčatá napríklad uviedli, že po úteku zo zariadenia boli za trest donútené ostrihať si vlasy strojčekom. Viacerí klienti opisovali nosenie pyžama alebo košele hanby, v tomto oblečení museli údajne chodiť preto, aby neutiekli. Ich vlastné oblečenie im údajne vrátili až potom, ako jedno z detí podalo trestné oznámenie.

Ďalším trestom po úteku bolo zatváranie na samotku, ktorá síce podľa klientov pozostávala z viacerých izieb, neboli tam však toalety, všetky dvere boli zamknuté, a keď klienti potrebovali ísť na toaletu, museli búchať na personál a ten buď prišiel, alebo aj nie.

Za trest dostávali aj menej jedla. „Niektorí z klientov uviedli, že v zariadení boli stále hladní, pričom nedostatok jedla bol využívaný aj ako forma trestu,“ píše sa v správe.

Takéto tresty sú podľa ombudsmanky absolútne neprípustné, pretože nie sú zlučiteľné s právom na zachovanie ľudskej dôstojnosti a so zákazom ponižujúceho, neľudského a krutého zaobchádzania.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie